2024. május 14. Kedd
Napnyugta: 20:14
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Károlyi Biblia Braille-írással
Károlyi Biblia Braille-írással PDF Nyomtatás E-mail

A Zuglói Gyülekezet vakmissziós programja keretében Braille-írással nyomtatja a teljes Károlyi Bibliát

Breille könyv2008 a Biblia éve. Az alkalom adta lehetőséget megragadva a Zuglói Gyülekezet egy olyan programot készített erre az évre, amivel az emberek figyelmét a Bibliára irányítják. Az adventista vakmisszió keretén belül megkezdődött a Károlyi Gáspár fordításában megjelent teljes Biblia Braille-írásban történő nyomtatása.

A Biblia Braille-nyomtatása egyelőre egyedi dolognak számít, mivel a teljes Biblia eddig még nem jelent meg ilyen nyomtatásban, és ami van, az sem Károlyi fordítás, így minden bizonnyal nagy segítségére lesz az érdeklődőknek.

A gyülekezet másfél éve vásárolt Svédországból egy Basic D Braille embosser, speciálisan erre a célra használatos nyomtatót, valamint egy papírgyár külön erre a célra készítette el a hozzá megfelelő papírt. Először bibliatanulmányokat, bibliaköri segédanyagokat, énekeket és recepteket nyomtattak. Tavaly év végén megkezdték a Biblia nyomtatásának elektronikus formában való előkészítését, és idén januárban elkezdődött a munka. A tervek szerint ebben az évben egyelőre három példányt nyomtatnak ki.

Braille nyomtatás A feladat nagyságát érzékelteti a következő néhány adat. A Prédikátor könyve a Bibliában  8,5 A/5-ös oldal, míg Braille-írással 36 A/4-es oldal. A teljes Biblia 1188 A5-ös oldal, Braille-írással azonban 5030 A/4-es, illetve 10060 A/5-ös oldal. Ma egy A/4-es papír, ami ehhez szükséges, kilenc forintba kerül.

Dr. Tokics Imre, a Dunamelléki Egyházterület elnökének szervezésében február 21-én riport készült a programról az MTV ,,A sokszínű vallás" című műsora részére. A felvétel alkalmával a riporternő személyes örömének is hangot adott, mivel egy gyakorlati, kézzel fogható dologról készíthetett összeállítást. A riportot az MTV február 25-én, hétfőn 11:40-kor, az M2 pedig március 2-án, vasárnap 12:01-kor sugározza.

 

Kommentár:

Az elmúlt hónapokban nagyon sokan nyilatkoztak már a Biblia éve 2008 keretében. Örülünk, hogy vakmissziós szolgálatunk révén lehetőséget kaptunk, hogy felhívjuk a figyelmet az egyházunkra. A riportban elmondhattuk, miért is csináljuk ezt a munkát, és bemutattuk magát a Braille-nyomtatást kézzel és a Biblia nyomtatását, az erre a célra vásárolt speciális nyomtatóval. Köszönjük Istennek ezt a lehetőséget!

Szeretnénk ebben az évben elindítani a vakok és gyengén látók részére a Braille Biblia Levelező Iskolát. Kérlek, ha van olyan személy a gyülekezetetekben vagy környezetekben, aki szívesen olvasná és tanulmányozná így a Bibliát, akkor jelezzétek, és felvesszük vele a kapcsolatot. Látássérültek számára különösen értékes, ha levelet kapnak, és Braille-írásban érkezik az üzenet, így ők is jobban érzik azt, hogy teljes értékű emberek.

 

Csengei Károly
 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista