2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Szolgálat és küldetés arrow Egészségügyi szolgálat arrow Életmód cikkek arrow Szigetköz
Szigetköz PDF Nyomtatás E-mail

Hazánk egyik legszebb, legérintetlenebb és mégis sokak által ismeretlen tájegysége a Szigetköz. Ez az Európában is egyedülálló vízi világ a Duna szülötte. Itt minden talpalatnyi földet a Duna hordott össze és alakított a mai képére, a mellékfolyói és a szél segítségével. A szomszédos hegyekből érkező folyam itt lelassult, és lerakta hordalékát, zátonyokat és szigetek százait építve belőle.

Az ország még zavartalan, csendes tájai közé tartozó Szigetköz, a festői Mosoni-Duna és az Öreg-Duna közötti területen helyezkedik el 375 négyzetkilométeren. A térség a nyugat kapujának számít. Legnagyobb értéke a táj flórája és faunája, amely vonzza a turistákat.

 

Ökológiai katasztrófa

Sajnos az utóbbi évtizedekben az ember is erőteljesen beleavatkozott a Szigetköz életébe a természeti értékek kárára. A Duna is mélyíti medrét az ausztriai vízlépcsők hatásának eredményeként. A vízlépcsőkérdés ismerős számunkra is. Hosszas huzavona után, legnagyobb megkönnyebbülésünkre, mégsem indította be a magyar állam a sokszor kritizált erőművet. Sajnos a szlovák kormány másként döntött, egyoldalúan üzembe helyezte a vízlépcsőt, amely a vízszint drasztikus csökkenéséhez vezetett.

A sokszori változtatás miatt ökológiai katasztrófa történt, amely víziállatok millióinak pusztulásához vezetett. De ha e sokat vitatott és a média által túlharsogott viszálykodással teli esemény eredményeit vizsgáljuk, örömmel tölthet el bennünket az a tény, hogy nem sikerült teljesen tönkretenni a tájat. 1995 óta a vízpótlásnak köszönhetően nincsenek száraz folyószakaszok sehol sem.

 

Érintetlen táj

Örömmel jelentem, hogy a Szigetköz szinte régi fényében tündököl. A területet visszafoglalta az élővilág. Ez az élővilág tette európai hírűvé és mai is ez a legféltettebb természeti kincse. A táj sok helyen teljesen érintetlenül adja vissza a hajdani hangulatos és titokzatos mocsaras lápos világát. Az erdő sokféleségét tovább gazdagítják a ritka, védett növények, mint például a szibériai nőszirom vagy a nőszőfű. Rétjeit rendszeresen látogatják a különleges madárfajok, köztük a fekete gólya és a szürke gém. A horgászat szerelmeseinek igazi élményt jelent az 56 halfaj, amely a Szigetköz vizeiben él.

 

Látnivalók szárazon és vízen

A környék látnivalói közül említést érdemel még Ásványráró, ahol honos a fekete nyár. Dunakiliti és Dunaremete között összefüggő erdőben vándorolhatunk szigetről szigetre. Az erdőket gyalogosan és kerékpárral érdemes bejárni. Ismertebbek még a hédervári kastélypark különleges fáival, a lipóti tündérrózsás morotvató és a 12 tölgyfa Vének községben, amelyet a helyi lakosság ültetett a millennium, illetve Erzsébet királyné emlékére. A térség természeti értékeit túraútvonalakon látogathatják a gyalogolni vágyók. De a vízi túra szerelmesinek is ez lehet a paradicsoma. Folyói a víz fölé nyúló fákkal már-már esőerdei hangulatot kölcsönöznek a tájnak. Ha valaki szeretné megcsodálni az érintetlen erdőt, az mindenképp szakítson időt a szigetközi kirándulásra. Nem fog csalódni.

 

Horváth Miklós, földrajztanár
 
< Előző   Következő >

 
 
 
Egészségügyi szolgálat
Egészségügyi Szolgálatok Osztálya
Életmód cikkek
Túratábor
Letölthető anyagok
Joomla Toplista