2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap
Lelkészi szolgálat az Országos Onkológiai Intézetben PDF Nyomtatás E-mail

Már közel tíz éve, hogy lelkigondozói szolgálatot végzek az Országos Onkológiai Intézetben - felkérésre. Négy egyházhoz tartozó négy lelkész kapcsolódik be abba a munkába, ami az intézetben folyik. Feladatuk átsegíteni a lelki kríziseken azokat, akik erre nyitottak és ezt igénylik.

A néhány évvel ezelőtt rendbe hozott kápolnában minden héten van istentisztelet - hétköznap is egyszer - az odaérkező, Igét hallgatni vágyó betegek részére.

Hogyan fogadják a lelkigondozói látogatást a betegek? Vegyesen. Vannak, akik készségesen elbeszélgetnek. Számukra sokat jelent a vigasztaló, bátorító szó. Vannak, akik saját lelkészük szolgálatát igénylik - ez természetes. Legtöbb feladata a római katolikus lelkésznek van, mert a betegek túlnyomó része katolikus. Vannak persze nem vallásos betegek is, olyanok is, akik udvariasan elhárítják a beszélgetést. De általában jó néven veszik és köszönik, hogy törődünk velük. Vannak, akikkel együtt lehet imádkozni is. Tapasztalatom, hogy a vallásosak nyugodtabbak, Istenbe vetett bizalommal viselik betegségüket, mint azok, akik nem vallásosak. Úgy láttam, hogy sokat jelent a betegeknek az, hogy az intézet gyógyító személyzete (orvosok, ápolók) szeretettel, türelemmel, készséggel veszik őket körül, dolgoznak gyógyulásukért.

Hagyomány szerint, karácsony előtti héten minden évben ünnepély van az intézetben. A főigazgató főorvos nyitja meg, a köszöntőt a köztársasági elnök mondja el, majd a kitüntetések átadása következik azoknak, akik az elmúlt évben kiemelkedő, áldozatos munkát végeztek a daganatos betegekért. A kitüntetések átadása után színészek, énekesek adnak műsort a hallgatóságnak. A délután befejező részében következik az egyházi program. Minden évben a négy lelkész közül más és más szolgál egyházának énekegyüttese közreműködésével. Az ünnepség a betegekért mondott imádsággal végződik.

December 24-én, kora délután a négy lelkész együtt minden kórteremet felkeresünk, és ismert karácsonyi énekeket énekelünk közösen a betegeknek.

A kórházlelkészi szolgálat áldásos munka. Néha szorongó érzéssel kopogunk be az élet határmezsgyéjén álló betegekhez, hogy vigasztaló szavakat mondjunk, tegyék életüket Isten kezébe, tegyék múltjukat és jövőjüket is a megbocsátó, nagy Orvos kezébe.

Sokszor úgy érzem, nekünk is át kell menni olyan tapasztalatokon, mint az övéké, hogy megérthessük a betegek helyzetét. E tapasztalatok elmondása megnyugtatja, sőt bátorítja a beteget, hogy forduljon imádságban ő is ahhoz, aki végső, teljes gyógyulást kínál fel megváltói munkája által mindazoknak, akik hisznek Őbenne.

Imádkozzatok azért, hogy az Úr hozzon össze olyan betegekkel, akiknek lelki gyógyírt vihetek, tolmácsolhatom az Úr igei üzenetét.

 

Ritkán ugyan, de előfordult, hogy gyülekezeteinkből is volt beteg az intézetben. Őket soron kívül is, többször meglátogattam. Ezért itt hívom fel a figyelmet arra, hogy testvéreink bátran értesít­se­nek, ha valakit ebbe az intézetbe küldenek, vagy hoznak. Szíve­sen segítek a lelkigondozásában.

 

Elérhetőségem:
Ócsai Sándor, 30/664-3245

 

Ócsai Sándor
kórházi lelkigondozó

 
< Előző   Következő >

További friss tartalmak
Legolvasottabb tartalmak
Facebook oldalunk
 
 
 
Reggeli dicséret
"Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égb?l, a... »»"
(ApCsel 2:1-4)
Reggeli dicséret hírcsatorna
1%-os felhívás
1%-os felhívás
Rövidhírek
Kedves Vendégeink!

Nagy örömmel értesítünk mindenkit, hogy az Érdliget Életmódközpont újabb egy évre meg tudta hosszabbítani bérleti szerződését, így várjuk minden kedves felüdülni, pihenni, gyógyulni és tanulni vágyó vendégünket az Éden Völgye Életmódközponttal karöltve főzősulijainkra és személyre szabott életmód-tanácsadásra!

Érdliget Életmódközpont
(www.erdliget.hu; +36-20/944-7179)

 
Higgyetek az Ő prófétáinak

A Generál Konferencia kezdeményezése, hogy világviszonylatban naponta közösen elolvassunk egy fejezetet a Bibliából és hetente két-három fejezetet Ellen White egy könyvéből.

Itt fogjuk megjelentetni az ehhez kapcsolódó olvasmányokat.
De a Facebook-on is lehet csatlakozni a programhoz.

A Nagy Reménység
remenysegetmindenotthonba
A kis füzet megnézhető illetve letölthető innen.
„MentŐ” Mentáliroda
mento_mentaliroda_1
Új letöltések
Fájlikon Tesz-vesz gyülekezet pályázati űrlap (1727)
(Gyermekszolgálatok Osztálya)

Fájlikon Pályázati űrlap a hitoktatói támogatáshoz (1723)
(Gyermekszolgálatok Osztálya)

Fájlikon 2016.03.26. (3091)
(AdventInfo)

Bibliatanulmány beszélgetések
szi_tv_bezselgetes_plakat
Lifeconnect
8in1 Singers honlapja
8in1_anima_gif
kettenegyutt.hu
Nicelife.hu
Dr. Tokics Imre honlapja
tokicsimre
RSS Hírforrás
Hányan olvasnak?
Jelenleg 2 vendég van online
Joomla Toplista