2024. május 05. Vasárnap
Napnyugta: 20:02
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Kétéves Bibliai Szabadegyetem Érden
Kétéves Bibliai Szabadegyetem Érden PDF Nyomtatás E-mail

az_indulo_erdi_bibliai_szabadegyetemrol_dscn1332Két éven át, mintegy 60 foglalkozáson veszik sorra teológusok és lelkészek

a Biblia 66 könyvét. A Szepes Gyula Művelődési Központban február 11-én 18 órakor kezdődő szeminárium egészén, vagy annak egy-egy foglalkozásán felekezettől, kortól és előképzettségtől függetlenül minden érdeklődő részt vehet. 

Az Adventista Teológiai Főiskola 2010 februárjáról 2011. december végéig meghirdetett Bibliai Szabadegyetemének előadói az Ószövetség és az Újszövetség könyveiről tartanak előadást. A sok évvel ezelőtti kezdeményezés már 2005-ben megkezdte országjárását, ami iránt 2008-ban (a Biblia éve) jelentősen megnőtt ez érdeklődés. A Bibliai Szabadegyetem Szombathely, Győr, Vác, Miskolc, Szeged, Veszprém, Sopron után érkezik meg városunkba. A célokról és a részletekről kérdeztem Zarka Pétert, az érdi adventisták vezető lelkipásztorát.

 

- Lelkész úr, miért szervezik meg két évvel a Biblia éve után az érdi adventisták a Bibliai Szabadegyetemet?

- Ezt a programot az Adventista Teológiai Főiskola hirdette meg, s a helyi adventista egyházközségek közreműködésével évente több helyszínen is megrendezik. A Hetednapi Adventista Egyház kiemelt missziós feladatának tekinti, hogy a Bibliát minél szélesebb körben megismertesse, és kortörténeti hátterének feltárásával, teológiai magyarázatokkal segítsen megérteni isteni üzenetét. A Biblia tanulmányozása nem kampányfeladat, s nem volt az két évvel ezelőtt sem. A Biblia évének is éppen az volt a célja, hogy aláhúzza a Bibliának, a Könyvek Könyvének örök időkre szóló aktualitását. Azt szeretnénk, ha a hallgatók látnák, hogy a Szentírás, nem hatvanhat könyv összefűzve, hanem az Ószövetség és az Újszövetség egyetlen, összefüggő egész, ez „A Könyv".

 

- A Biblia nem egy olvasmányos könyv. Megértéséhez sokszor történelmi előtanulmányok szükségesek, látni kell teológiai összefüggéseket, tele van példabeszédekkel, allegóriákkal, s a nyelvhasználata sem könnyíti meg az eligazodást. Mégis, előképzettségtől, kortól függetlenül hirdetik a szabadegyetemet.

- A Biblia az egyetemes emberi kultúra része. Általános ismerete nélkül nem lehet eligazodni sem a történelemben, sem a művészetben. De tanításai, kifejezése a mindennapjaink része, hogy csak példát említsek: Jákob lajtorjája, Bálám szamara, árulkodó Júdás. Közmondásaink, szólásaink egy része is bibliai idézet, mint például: „Ne ítélj, hogy ne ítéltessél!", „Az vesse rá az első követ, aki maga is bűntelen!". Azért külön kell választanunk a bibliakutatást és a Bibliai elfogadását, tanításainak ismeretét. A Szentírás Isten szava, róla, az Örökkévalóról szól. Nekünk. A Biblia révén Istenhez kerülünk közelebb és önmagunkat ismerjük meg. De miért is kellenének különleges háttér- ismeretek a krisztusi szeretet, a tékozló fiú történetének, a magvető példázatának, a Tízparancsolatnak a megértéséhez?!

 

- Mire számíthat az, aki jelentkezik a Bibliai Szabadegyetemre?

- Az egyes témákat az Adventista Teológiai Főiskola tanárai vezetik fel, s néhány esetben magam is előadok. A tanfolyam ingyenes, az egyes foglalkozásokra nem kell külön bejelentkezni, azon bárki részt vehet, vagy a szeminárium menetébe bármikor bekapcsolódhat. A tanfolyam első két szemeszterében az Ószövetség könyveinek irodalmi és kortörténeti, valamint teológiai áttekintését kísérhetik figyelemmel a résztvevők. Az eddigi helyszíneken 60 és 120 fő között mozgott a hallgatók száma, és igen kicsi volt a menet közbeni lemorzsolódás, köszönhető ez a jó előadóknak, az illusztrált, érdekes előadásoknak, az őszinte és nyitott témavezetésnek. Nagyjából egy-egy könyv egy-egy foglalkozás, de a kispróféták könyvei esetében, kettőt-kettőt összevonva tárgyalunk. A megjelentek hallhatnak a könyvek szerzőiről, a történeti háttérről, elhangzanak bizonyos kritikai megfontolások, és szó lesz a témához kapcsolódó teológiai álláspontokról is. Az előadások a keresztyének között általánosan elfogadott bibliamagyarázatokra épülnek, így a Szabadegyetem nem felekezethez kötött. A foglalkozásokon elhangzó előadások pároldalas vázlatát minden résztvevő írásban megkapja. Mivel a Bibliai Szabadegyetem két éve akkreditált képzésnek számít a pedagógusoknak, egyetemistáknak előzetes bejelentés esetén 90 órás akkreditált képzést biztosítunk.

Az érdi adventisták két éve internetes teaházat működtetnek csellengő fiataloknak, tavaly az evolúcióról szerveztek a városban előadássorozatot, most az Érdi Városi Televízióban követhetjük nyomon Etika klubba meghívott vendégeik beszélgetéseit. A gazdasági vállalkozások piacán azt mondanánk, hogy offenzív, komoly PR-értékű marketing munkát végeznek. „Amelyik egyház él, az növekszik. Az adventisták »vállalkozása« a missziós munka. Missziós gondolkodásunk központi magva pedig, hogy Jézusban találtuk meg az igazi értéket. A krisztusi szeretet számunkra Az Öröm, ezért hirdetjük keresztyénként az Evangéliumot, s azt szeretnénk, hogy ezt az érzést mindenki megismerje" - mondta befejezésül Zarka Péter gyülekezeti prédikátor.

 

Vizsy Ferenc István

Forrás: Érdi Újság, 2010. január 28.

 

Az első előadást dr. Szigeti Jenő tartotta, melynek témája a Biblia általános bevezetése volt. Előadásában világossá lett a hetven hallgató előtt, hogy a Biblia egy egységes mű, Isten magát jelenti ki az embernek. Isten az embert akarja önmagával megismertetni, hiszen a mai világban annyi mindent megismertünk már, a kromoszómákat meg a galaktikákat, de magunkat egyre inkább nem értjük. Ebben segítség a Biblia, amely egy alapvető, nélkülözhetetlen erkölcsi tanítása Istennek számunkra, amelynek történeteiben Isten maga mutatja meg nekünk saját történelmünkön keresztül, hogyan vezet minket a teremtéstől az újjáteremtésig.

A helyi TV is felvette az első előadást, és tervük szerint minden előadást rögzíteni fognak, és a helyi TV csatornán rendszeresen sugározzák majd a szabadegyetemi előadásokat.

 

Zarka Péter

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista