2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap
Európai Menekültügyi Tanácskozás az ADRA International szervezésében PDF Nyomtatás E-mail

adra_hirlevel_-_2016_febr_-_refugee2016. január 18–19., Zágráb

Az ADRA International meghívására Zágrábban került megrendezésre az Európai Menekültügyi Tanácskozás, melyre a két európai divízió (Inter-Európai Divízió és Transzeurópai Divízió) vezetése, unióelnökei, valamint az egyes országok ADRA vezetői voltak hivatalosak.

A két nap során a résztvevők meghallgatták az egyes országok ADRA képviselőinek beszámolóit, hogyan vették/veszik ki részüket az egész Európát megrázó menekült- és migráns válság kezelésében. A tanácskozás további részében pedig egy egységes stratégia kidolgozásával, a gyakorlati lépések megtervezésével foglalkoztak a jelenlévők. A Magyar Uniót és az ADRA Magyarországot Ócsai Tamás unióelnök képviselte, aki az ADRA kuratóriumának is tagja.

adra_hirlevel_-_2016_febr_-_refugee2Alapvetően két jelentős kihívás előtt állnak az egyes országok egyházi és ADRA szervezetei: a menekültek, migránsok vagy átutazóban vannak jelen az adott országban, vagy pedig célországként tekintenek rá, ahol le szeretnének telepedni, munkát szeretnének vállalni. Természetesen mindkét esetben az egyháznak, és vele együttműködően az ADRA-nak, rendkívüli az erkölcsi és humanitárius felelőssége.

Európa délkeleti régiójában lévő országok számára az elsődleges kihívás az emberáradat legalapvetőbb emberi szükségleteinek kielégítése, az állami hatóságokkal összehangolt együttműködésben. Döbbenetes volt látni azokat a beszámolókat, melyekben az egyes országok ADRA szervezetei erő feletti munkát végeztek; alkalmazottak és önkéntesek tucatjai éjjel-nappal biztosítva a legkiszolgáltatottabbak ellátását. Ez a segítség jellemzően a legszükségesebb tisztálkodási eszközök, élelem, téli ruházat (hiszen a menekültek legnagyobb része jóval melegebb éghajlatú országból érkezik), és egyéb, utazást segítő eszközök, pl. babahordozók, mobiltelefon töltő állomások, pszichológiai mentális segítségnyújtás stb.

A legnagyobb nyomás Európában jelenleg talán Görögországon van, ahol az egyház korábban nem szervezett ADRA irodát, de a jelenlegi válságban hatalmas szükség van az ADRA jelenlétére. Ennek szervezésére az ADRA európai szervezete egy regionális menekültügyi koordinátort alkalmaz, aki összehangolja és irányítja a térségben lévő segítségnyújtást.

Az ASI Európa is bekapcsolódott a görög válság kezelésébe, hiszen elindította az Adventist Help nevű segítségnyújtást, melynek keretében egy busszal vannak jelen azokon a helyeket, ahol Európában partot érnek a menekültek (Leszbosz szigete). A buszon önkéntes segítők: orvosok, pszichológusok látják el a rászorulókat. Ennek a segítségnyújtásnak az elindulásában jelentős szerepet játszott az ASI Európa budapesti kongresszusa 2015 szeptemberében, ahol az ASI küldöttei tömegesen találkozhattak Budapesten a menekültek áradatával a város szívében.

Európa északi-nyugati felében pedig a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy ezekben az országokban az ADRA jellemzően donori tevékenységet végez, tehát más rászoruló országok számára végez gyűjtést segélyezésekhez, fejlesztésekhez. Most pedig azzal kell szembenézniük, hogy a rászorulók saját országukban jelennek meg nagy tömegekben, amire nem voltak felkészülve. Ezekben az országokban főként a menekültek, migránsok beilleszkedését elősegítő eszközök jelentik a segítségnyújtást: nyelvi kurzusok, az idő hasznos eltöltését segítő tevékenységek addig is, amíg munkát kaphatnak, a helyi kultúrát és értékrendszert megismertető foglalkozások.

Nagyszerű volt látni a tanácskozás során, hogy akár az egyházi egységek, akár az ADRA nemzeti szervezetei milyen nagyszerű módon tudnak együtt gondolkodni, együtt tervezni és együtt részt venni a krízis kezelésében.

A résztvevő országok képviselői egybehangzóan elismerték, hogy a legnagyobb kihívást a menekültek, migránsok beilleszkedése jelenti. Ennek érdekében feltétlenül szükséges együttműködni a hatóságokkal, akár összekötő munkacsoportot is felállítva, akik kifejezetten a kormányzattal való kapcsolatokért felelősek.

Magyarország jelenleg nem tranzitország és nem is célország, ezért lehetőségeink korlátozottak, de a szomszédos országokkal, azok egyházi és ADRA szervezeteivel való együttműködésben jelentős segítséget tudunk nyújtani.

Krisztus követőiként a jézusi „só és világosság" elvét, valamint az irgalmas szamaritánus lelkületét kell alkalmaznunk: hogyan tudjuk bemutatni Jézus szeretetét olyan embereknek, akik egy teljesen más kultúrából, más vallási háttérből érkeznek, akik sokszor ellenségesek, de rászorulók.

Ócsai Tamás
unióelnök, ADRA kuratóriumi tag

 
< Előző   Következő >

További friss tartalmak
Legolvasottabb tartalmak
Facebook oldalunk
 
 
 
Reggeli dicséret
"Hála legyen Istennek kimondhatatlan ajándékáért!"
(2Kor 9:15)
Reggeli dicséret hírcsatorna
1%-os felhívás
1%-os felhívás
Rövidhírek
Kedves Vendégeink!

Nagy örömmel értesítünk mindenkit, hogy az Érdliget Életmódközpont újabb egy évre meg tudta hosszabbítani bérleti szerződését, így várjuk minden kedves felüdülni, pihenni, gyógyulni és tanulni vágyó vendégünket az Éden Völgye Életmódközponttal karöltve főzősulijainkra és személyre szabott életmód-tanácsadásra!

Érdliget Életmódközpont
(www.erdliget.hu; +36-20/944-7179)

 
Higgyetek az Ő prófétáinak

A Generál Konferencia kezdeményezése, hogy világviszonylatban naponta közösen elolvassunk egy fejezetet a Bibliából és hetente két-három fejezetet Ellen White egy könyvéből.

Itt fogjuk megjelentetni az ehhez kapcsolódó olvasmányokat.
De a Facebook-on is lehet csatlakozni a programhoz.

A Nagy Reménység
remenysegetmindenotthonba
A kis füzet megnézhető illetve letölthető innen.
„MentŐ” Mentáliroda
mento_mentaliroda_1
Új letöltések
Fájlikon Tesz-vesz gyülekezet pályázati űrlap (1887)
(Gyermekszolgálatok Osztálya)

Fájlikon Pályázati űrlap a hitoktatói támogatáshoz (1928)
(Gyermekszolgálatok Osztálya)

Fájlikon 2016.03.26. (3322)
(AdventInfo)

Bibliatanulmány beszélgetések
szi_tv_bezselgetes_plakat
Lifeconnect
8in1 Singers honlapja
8in1_anima_gif
kettenegyutt.hu
Nicelife.hu
Dr. Tokics Imre honlapja
tokicsimre
RSS Hírforrás
Hányan olvasnak?
Jelenleg 54 vendég van online
Joomla Toplista