2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Katasztrofális árvíz Sátoraljaújhelyen
Katasztrofális árvíz Sátoraljaújhelyen PDF Nyomtatás E-mail

adra_-_arviz_saujhelyen_12010. május 17-én a hajnali órákban Sátoraljaújhelyen megtörtént az, amire 1973 óta nem volt példa: kiöntött a Ronyva folyó. A máskor teljesen békés természetű kis patak (max. 30 cm vízszint) most tetőzött; hajnal 2 és 4 óra között 20 utcát öntött el, közel 1000 embert kellett azonnal kitelepíteni. Fodorné dr. Fráter Zsófia, a város jegyzője elmondta, hogy ilyen mértékű árvíz még soha nem volt e térségben. 1973-ban 388 cm-en tetőzött a folyó, 2010. május 17-én hajnalban 455 cm-en állt meg a vízszint. Ráadásul június 4-én a második árhullám 462 cm-en tetőzött, de ekkorra már homokzsákokkal tudtak védekezni, így elkerülhettük az újabb tragédiát.

Ez utóbbi nagyon nehéz feladat volt. Sátoraljaújhelyen ugyanis összesen 12 km a két folyószakasz (a Ronyva és az árapasztó ág) teljes bennünket érintő oldala. Gát nincs a régi folyómeder mellett. A június 4-i árhullám 5-én, Szerencsen is kiöntött, és ott olyan mértékű katasztrófát okozott, amit még soha nem tapasztalt a város. A szerencsi imaházunk udvarát is elöntötte a Szerencs patak. Sátoraljaújhelyen gyülekezetünkből egy családot kellett csónakkal kiköltöztetni. Testvéreink hajnal 4 órától délelőtt 11-ig várták a segítséget, mert a városnak csak egy csónak állt rendelkezésére. Így lelkiekben és fizikailag is hihetetlen teher volt számukra átélni a pusztulást: lakásuk hónapokra lakhatatlan lett.

adra_-_arviz_saujhelyen_-_specialis_mentok_1

A segélyezést azonnal megkezdtük, már május 18-án reggel megérkezett a Kelet-magyarországi Speciális Mentők csapata az ADRA támogatásával. Nem jöttek üres kézzel, 50 család részére hoztak élelmiszert, túlélőcsomagokat, matracokat, takarókat. A későbbiekben két teljes éjszaka segítettek a homokzsákok pakolásában este negyed tíztől hajnal négyig. (Eredetileg még két árhullámot vártunk, de csak a már említett második érkezett meg.) Így az ADRA hatékony és nagyon intenzív munkája ahhoz is hozzájárult, hogy a második árhullám már nem öntötte el ismét az utcákat.

Most a helyreállítás munkája következik. A város önkormányzata elhatározta, hogy gátat épít a folyóágak mindhárom oldalán. (A negyedik oldal a Szlovák Köztársasághoz tarozik.) Mi pedig részt veszünk a házak helyreállításában. Az ADRA segélyezte és folyamatosan segélyezi is testvéreinket, de nagyobb felelősség és feladat az egyházunkhoz nem tartozó emberek megsegítése. Az ADRA Hungary pályázatot nyert mintegy 3,5 millió Ft értékben 300 családi ház fertőtlenítésére és kiszárítására. A munkát a Kelet-magyarországi Speciális Mentők csapata végzi el, az anyagi feltételeket és a munka koordinálását az ADRA és a Sátoraljaújhelyi Gyülekezet végzi. A napokban folytak tárgyalások a város vezetésével, és egy héten belül az ADRA Hungary és Sátoraljaújhely város önkormányzata között együttműködési megállapodás születik, majd 2,5 hónapon keresztül folyamatosan dolgozunk az említett családok kárának enyhítéséért. Természetesen arra is törekszünk, hogy ezeket az embereket folyamatosan segélyezzük. Június 17-én jelentős mennyiségű, és jó minőségű segélyszállítmányt kaptunk az ADRA-tól: Havasi Zoltán testvérünk a Budapest-Újbudai Gyülekezetből hozta el két általános iskola gyűjtését: A Kelenvölgyi Általános Iskola és a 11. kerületi Petőfi Sándor Általános Iskola önként ajánlotta fel, hogy segít. Ezek az adományok nagy mennyiségben a rendelkezésünkre állnak, és rövid időn belül kiosztásra kerülnek, párhuzamosan a szárítási munkák megkezdésével.

adra_-_arviz_saujhelyen_-_a_szerencsi_imahazSzükségünk van további felajánlásokra is: Bútorokra, háztartási eszközökre, mindenre, ami 300 háztartásban szükséges lehet! Olyan család is van az érintettek között, akiket 8 millió Ft kár ért egyetlen éjszaka! De nem ritka az sem, ahol azért nem tudunk dolgozni, mert sajnos az ingatlan össze fog dőlni, vagy le kell bontani.

Szükségünk van az imáitokra! Imádkozzunk egy népként Sátoraljaújhelyért, más árvízkárosult helyszínek hasonló sorsú embereiért! Imádkozzunk a hazai és a nemzetközi ADRÁ-ért! Nagy teher ez a vállunkon, de ha összefogunk, és egy népként támogatjuk embertársainkat, Isten csodákra lesz képes!

 

Kormos Erik

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista