2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow A bejárati ajtó jelképes üzenete – pillanatképek
A bejárati ajtó jelképes üzenete – pillanatképek PDF Nyomtatás E-mail

t_meszaros_andras_erd_polgarmestere_a_kulturalis_szombatestek_elso_alkalman_a_gyulekezetbenMintha az érdi gyülekezet főbejárati ajtajának jelképes üzenete lenne az utóbbi időben. Egy tűzrendészeti előírás értelmében ugyanis a bejárati ajtót meg kellett fordítanunk, mert annak nem befelé, hanem kifelé kell nyílnia. Mi pedig azt látjuk ebben a változásban, hogy mint ahogy az ajtó, mi is kifelé, az emberek felé nyitunk.

Az Érdi Gyülekezet vezetése elhatározta: szeretnénk a kapcsolatainkat bővíteni, elérni, hogy ismertebbek legyünk a környéken, mind többen tudjanak jelenlétünkről a városban. A kipróbált barátság-evangelizáció gondolatát kívánjuk mi is követni. Terveink, elképzeléseink voltak, azt azonban még nem tudtuk biztosan, merre vezet majd az Úr. Vártuk a tőle jövő jeleket, hogy követni tudjuk. Az alábbiakban ennek a folyamatnak néhány állomásáról számolok be röviden.

A kezdeti lépések a „Kulturális szombat esték” sorozatához kapcsolódtak. Az első alkalommal meghívásunkra gyülekezetünkben énekelt a városi kórus. Ekkor T. Mészáros András úr, Érd város polgármestere beszédében így fogalmazott: „Köszönjük, hogy ezt a szép imaházat nemcsak maguknak építették!” Azóta már több hasonló rendezvényt bonyolítottunk le, és szívesen fogadtuk, fogadjuk a látogatókat.

Terveztük, hogy figyelemfelkeltő előadásokat szervezünk a gyülekezetben, amelyek kedvéért az érdeklődők eljönnek a gyülekezetünkbe. Darwin születésének századik évfordulója kínálta az alkalmat, hogy a teremtés és evolúció gondolatkörével, mint aktuális témával foglalkozzunk. Meghívtuk Kristóf Lajost, aki remek sorozatot tartott. Az előadásokat óriásplakátokon hirdettük, amelyek feltűnést keltettek városszerte. Bejárati ajtónk így nyílt még szélesebbre.

Felvetődött még egy újszerű gondolat ebben az időben. Érden nincs sok ingyenes lehetőség az internet használatára, tehát mi lenne, ha vasárnaponként a gyülekezet alagsorában ingyenes internetes teaházat működtetnénk. Míg ezen gondolkoztunk, éreztük, hogy a bejárati ajtónk kissé csikorog. Ez a program ugyanis teljesen új kezdeményezés, ezért nem volt egészen egyértelmű mindenki számára a célja, formája, létjogosultsága. Aggodalmak, kétségek is felmerültek, amelyeket a gyülekezeten belül megvitattunk, majd a folytatás mellett döntöttünk. Ekkor anyagi segítséget is kaptunk: az önkormányzat pályázatát megnyertük, és a támogatás összegéből öt számítógépet vásároltunk. Egy internet-szolgáltató pedig ingyen biztosítja a szélessávú kapcsolatot. Kezdetnek nem is volt rossz! Mintha Valaki megolajozta volna a gyülekezeti ajtó zsanérját.

Néhány hónap múlva a nagy érdeklődésre való tekintettel már azon gondolkodtunk, hogy hétköznap is nyitva kellene tartani a „Jóbarátok Teaház” kapuit. E program révén híre ment a gyülekezet segítőkészségének. Hamarosan arról is gondoskodott az Úr, hogy kilencre bővíthettük a komputerek számát. Majd pedig testvérek adományainak köszönhetően már hétköznap is biztosítva lett a rendszeres felügyelet.

A gyülekezet ajtaja még szélesebbre tárult. Felvettük a kapcsolatot a városi TV-vel. Átvették néhány műsorunkat, riportokat készítettek, közösen terveztünk programokat, amikor váratlanul új igazgatót neveztek ki az intézmény élére. Neki is fel akartuk ajánlani az együttműködésünket. Vajon mit ajánlhatunk? Megemlítettük a korábbi terveket, és az egyik beszélgetős műsor felkeltette az igazgató érdeklődését. Mindennapi kérdésekkel foglalkozhatnánk etikai szempontból, természetesen politikamentesen. Nem kis feladat! A TV-igazgatónak az „Etika klub” elnevezés tetszett a legjobban, így 2009 szeptemberétől ezzel a címmel vetítették kéthetenként a félórás adásokat, amelyekre én hívtam vendégeket, javasoltam a témát, menetet. A visszajelzések szerint Érden és környékén sokan figyelemmel kísérték a beszélgetéseket. A programokat többször is megismételték, és 2010 első hónapjaitól már az interneten is elérhető lett a műsor (www.erdtv.hu). A számos nézői kérdés és hozzászólás utal az érdeklődés mértékére. Az elmúlt évben összesen 22 beszélgetést rögzítettek, és az Úr lehetőséget biztosított arra, hogy az ismétlésekkel együtt mintegy 50 órányi műsoridő alatt az otthonülők is „beléphettek” az ajtónkon gyülekezetünkbe – a tévéközvetítések révén.

Egyre több televíziós interjúban közöltek tájékoztatást a gyülekezet programjairól. Valamikor, még e folyamat elején arra gondoltunk, hogy az internet útján közvetíthetnénk istentiszteleteinket, de az Úr más utat nyitott, sokkal jobbat!

Az ATF által szervezett Bibliai Szabadegyetem újabb helyszíne éppen Érd városára esett 2010 februárjától. A város központjában működő kultúrházban megtartott, a Biblia könyveiről szóló remek előadások itt is nagy érdeklődést váltottak ki, mint az ország számos más városában. Terveink között szerepel, hogy a Bibliai Szabadegyetem sorozatával is kilépünk a televízió nyilvánossága elé, hogy még szélesebbre táruljon a gyülekezet ajtaja.

A szabadegyetem kapcsán gondoltunk arra, hogy az iskolás korosztállyal is fel kellene venni a kapcsolatot. Ezért bibliai rajzpályázatot hirdettünk a 10 általános iskola felső tagozatosai számára, a bibliai történetek témájában. A polgármester úr vállalta a fővédnök szerepét. A rajzórákon a gyerekek bibliai ihletésű történeteket rajzoltak, festettek. A gyülekezet áldozatkész tagjai felajánlották, hogy fődíjként a nyertes diák iskolájában 1 millió forint értékben felújítást végeznek. Így a nyertes diák komoly segítséget szerez az iskolájának. Ez az eddigiekkel együtt jelentős anyagi áldozatvállalást igényelt a tagság részéről. Hálásak vagyunk a jó Istennek áldozatkész testvéreinkért és a lehetőségekért! Bátran állítom, hogy a gyülekezet példamutató áldozatkészségről tett tanúbizonyságot.

a_rajzpalyazat_zsurije_munka_kozben A bibliai rajzpályázatra 6 iskolából érkezett 91 rajz és festmény. Nem volt könnyű dolga a remek pályaművek között válogató zsűrinek, amelynek tagjai az iskolák küldötteiként érkező tanárok, valamint gyülekezeti tagok voltak. Dr. Szigeti Jenőt kértük fel a zsűri elnökének. A nyertes iskolában július második felében történik meg a felújítás, az iskola vezetőségének örömére.

A zsűriben a tanárok elmondták, mennyire örültek a gyerekek a pályázatnak, és lényegében ők kérték, hogy nyáron tartsunk egyhetes rajztábort. A segítségüket is felajánlották. Csakhogy honnan vennénk a táboroztatáshoz kellő anyagi eszközöket? Ekkor jött az ötlet: szervezzünk internetes aukciót a bibliai témájú képekre! Testvéreink szakmai hozzáértésének, munkájának köszönhetően ezt meg is tettük, és az iskolákban valamint a helyi médiában meghirdettük a lehetőséget, cikk is megjelent erről. Így egyre többen ismerhették meg Érden az adventistákat, és anyagi támogatást is nyertünk. A cikk írása idején a rajztábor éppen zajlik. Gyülekezetünk fiataljai olyan lelkesen és kedvesen foglalkoznak az iskolás fiatalokkal, hogy öröm volt nekünk mind ezt látni. A felnőttek pedig készítették a finom ennivalókat, süteményeket és gyümölcssalátákat. Nemcsak számos új kapcsolatra tettünk szert e programok révén, de még a gyülekezet tagjai is felemelő élményekkel gazdagodtak.

Egy kórustalálkozót is szerveztünk május 22-ére, hogy összehozzuk a város és környéke kórusait adventista kórusainkkal, és ha már így együtt vagyunk, legyen nemes közös célunk is. Az egyik iskola alapítványa támogatására szerveztünk segélykoncertet az iskola aulájában. A helyi TV is felvette az egész napos programot, és egy összeállítást közvetített. A híradások által az Úr mind több embert „bevezetett” gyülekezetünkbe az „ajtón” keresztül. A helyi TV ismert riporterét kértük fel a segélykoncert konferálására.

Gyülekezetünkben egy keresztségre készülő házaspár azt tervezte, hogy havonként egy vasárnap meleg ételt kínálnak a rászorulóknak, hajléktalanoknak. Ebben kérték támogatásunkat, amit boldogan megadunk, hiszen így gyakorlati segítséget nyújthatunk, bemutatva Jézus szeretetét. A Polgármesteri Hivatallal történt egyeztetés után ezekre az alkalmakra karácsony óta a város egyik központi helyén kerül sor. Egyik program hozza a másikat, az ötletekből újabb gondolatok fakadnak! Közben a gyülekezet közössége mind jobban összekovácsolódik. Az együtt eltöltött hosszú órák, konstruktív beszélgetések, a gyülekezet közösségének együttmozdulása érezhetően üdítő hatású. Igyekszünk, hogy a menet közben keletkező feszültségeket az Úr segítségével csillapítsuk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy távolról elkerülnek a gondok – találkozunk azokkal is bőven. Viszont nagyobb az öröm, hiszen ajtókat tár az Úr, összefogásra késztet, az összefogást pedig sokkal jobban megáldja, mint ahogy a legmerészebb álmainkban is képzeltük volna. Sok lehetőséget nyitott Isten előttünk, éppen ezért szeretnénk mi is még tovább nyitni gyülekezetünk kapuját.

Szélesre kell tárulnia a gyülekezet ajtajának, hogy az Úr reménységet adó üzenete még több emberhez eljusson, és minél többen „bejöhessenek” az ajtókon! Jézus így szólt: „Én vagyok az ajtó: ha valaki én rajtam megy be, megtartatik és bejár és kijár majd, és legelőt talál” (Jn 10:9).

 

Zarka Péter

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista