2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow „VIDÁM NAPOK” Tábor
„VIDÁM NAPOK” Tábor PDF Nyomtatás E-mail

adra_hirlevel_2_-_vnt_690Az ADRA Alapítvány 2010. november 3-5. között, az őszi szünet ideje alatt, „Vidám Napok" Tábort szervezett a vörösiszap-katasztrófa területéről érkező gyerekek számára. A résztvevők száma 32 fő volt. A 3. és 4. osztályos gyerekcsapat Somlóvásárhelyről és Devecserről tanáraikkal együtt vett részt a Nyíregyházán megrendezésre kerülő táborban.

A gyerekek nagyon jó körülmények között töltötték azt a pár napot. A háromcsillagos Sóstó Park Hotel kedvezményesen biztosította a gyerekek számára a szállást étkezéssel együtt, ezzel is támogatva őket. Az együtt töltött három nap alatt igyekeztünk minél tartalmasabb és kellemesebb kikapcsolódást nyújtani a gyerekek számára. Az első nap a hosszú út után az Erdészetek Iskolájában, a Mesterségek Múzeumában várták őket. A sok látnivaló mellett a kézműves foglalkozás és az íjászat izgalmai is felkeltették a gyerekek érdeklődését. Esti programunk a közös játék, a vidám éneklés a nyíregyházi fiatalokkal és Sitkei Zoltánnal, illetve a gyógyító, tanulságos esti történetek voltak. Ebben Árvai Tamás volt a segítségünkre, aki lelkesedésével és nagy szeretetével valósággal elvarázsolta a gyerekeket. Közösen harsogták, mint ügyes fókavadászok, hogy „ákitáki jumbá, ákitáki jumbá, édin-ládin, lódin lé". A vetélkedők során sok-sok ajándékot kaptak a gyerekek az ADRA Austria adományaiból.

adra_hirlevel_2_-_vnt_321Az együtt töltött napok alatt nagy hangsúlyt helyeztünk a kikapcsolódásra és a gyógyító foglalkozásokra egyaránt. Számos élményterápiás eszközt alkalmaztunk, ezek központi gondolata, hogy van remény a vörösiszap-katasztrófa után. A kézműves foglalkozásokat Bodnár Jánosné vezette, amelyben egy különleges virágcserép képét készítették el a gyerekek. Hogy miért volt különleges? Ennek a virágnak a földje vörös színű volt és a gyerekek pillanatok alatt rájöttek, hogy az a vörösiszapot jelképezi. A virág ennek ellenére gyönyörű és színes volt, jelképezve a reményt a túlélők számára. A gyerekek a foglalkozások alatt megnyíltak, és beszéltek azokról a fájdalmas élményekről, amelyek az elmúlt időszakban érték őket. Amikor látták félni, rettegni és sírni saját szüleiket, amikor bement a pusztító iszap a kertekbe, házakba. Sok olyan élethelyzetben volt részük, amikor a nagy tűzoltó autók, mentőkocsik, katasztrófavédelmi szakemberek körülöttük éltek, mentettek napokig. Sokuknak el kellett hagyni otthonaikat. Ezért volt nagy élmény számukra az a lehetőség, ami szintén a lelki gyógyulásukat segítette elő, hogy a Nyíregyházi Tűzoltóságra is elvittük őket. Itt a tűzoltó tisztek hatalmas szeretettel fogadták őket, és mérhetetlen türelemmel megengedték, hogy az összes tűzoltókocsiba beüljenek, közelről megnézzék és kipróbálják, milyen érzés egy ilyen hatalmas kocsi kormányát fogni. Megtapasztalhatták, hogy a „nagy bácsik", akiktől sokan kicsit féltek a tragédia idején, kedves emberek, akik mindig csak segítenek a bajba jutottaknak.

adra_hirlevel_2_-_vnt_417A vidámság jegyében teltek az órák a Sóstói Élményfürdőben, ahová teljesen ingyen jutott be a csapat. A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület vezetője Vincellér Tibor kutyás bemutatót tartott. A gyerekek tátott szájjal figyelték, hogy a mentő kutya, aki már oly sok ember mentésében segített, sőt még a Himaláját is megmászta, milyen hűségesen és okosan hajtja végre gazdája parancsait.

A Nyíregyházi Állatparkot is teljesen ingyen látogathattuk. Nagy élvezettel figyelték a fókabemutatót, a pingvineket, a jegesmedvét, a cápákat, az albínó oroszlánt és természetesen a többi, érdekesebbnél érdekesebb állatot is.

Élményterápiás vidám táborunk a média figyelmét is felkeltette, így a foglalkozások alatt több riporter is ellátogatott a helyszínre. November 4-én az ADRA Alapítvány részéről több helyszíni interjú is elhangzott a Kossuth Rádió „Közelben" című délutáni műsorában.

adra_hirlevel_2_-_vnt_679A pénteki napot egy közös étkezéssel zártuk, amelyért köszönettel tartozunk a Magyar Rotary Club kormányzójának, Kercsmár András úrnak, hiszen ingyen vendégül látta a gyerekeket és a kísérőket saját McDonald's éttermében.

A tábor végén a búcsú pillanatai nehezek voltak, nagyon megszerettük a gyerekeket, és ők is nagyon jól érezték magukat. Megígértük nekik, hogy karácsony táján is meglátogatjuk őket! Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az ADRA Alapítvány minden támogatójának, akik adományaikkal lehetővé tettét ennek a tábornak a megvalósítását!

 

Cs-N É, BZT

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista