2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Tekintsünk vissza Isten tetteire!
Tekintsünk vissza Isten tetteire! PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal
3. oldal

A Magyar Unió elnökségének beszámolói a 2010-es esztendőről 

Elnöki beszámoló a 2010-es esztendőről

elnoksegi_-_ocsai_tamas_2088 „...végiggondolom minden tettedet, elmélkedem kezed alkotásain."

(Zsolt 143:5)

Visszatekinteni fontos dolog. Az emlékezés, különösen az Isten tetteire való hálás visszaemlékezés erősíti Istenben való bizalmunkat.

Azt akarja: tanuljuk meg helyesen látni a múltunkat, annak hatásait, élményeit, tapasztalatait. Sokszor nem visszük magunkkal a múltból azokat a kincseket, értékeket, amiket vihetnénk.

Vannak dolgok, amiket újra és újra fel kell idéznünk, és meg kell említenünk. Isten arra bátorít: tanuljunk meg az Ő színe előtt helyesen emlékezni: ne menjünk el azok mellett a kincsek mellett, amiket Ő azért adott, hogy gazdagabban mehessünk tovább.

Sokszor úgy tekintünk életünk eseményeire, mint saját tetteinkre. Úgy gondolom, amikor visszatekintünk egyházunk múlt esztendejére, a történésekben, eseményekben a cselekvő, jelenlévő Istent kell meglátnunk.

Vegyük számba tehát a teljesség igénye nélkül a legfontosabb eseményeket, amelyekben Isten vezetését, gondoskodását érezhetjük... Természetesen egy ilyen visszaemlékezés minden alkalommal szubjektív, mert a visszaemlékező szemüvegén keresztül láthatja a kedves olvasó az események értékelését.

elnoksegi_-_elnoki_-_gyulekezeti_munkaskepzo_2_-_kVisszaemlékezem az 1980-as évek közepére, amikor végzős középiskolai diákként milyen hatalmas élményt jelentett, hogy egyes hétvégenként az ország néhány gyülekezetében összegyűlve részt vehettünk a Speciális Munkásképző Tanfolyamon. A gyülekezeti élet legkülönbözőbb területeit vettük át tanáraink, az egyház akkori vezetői segítségével. Valószínűleg sokat segítettek azok az előadások, hogy a lelkipásztori szolgálatot választottam élethivatásul. Ez az emlék, máig nagyon sok testvérünkben, vezetőben ott él. Az erre való hálás emlékezés bátorított bennünket arra, hogy az azóta eltelt negyed évszázad alatt felnövő, megkeresztelkedő testvéreink, gyülekezeti tisztviselők, vezetők részére Gyülekezeti Munkatársképző Tanfolyamot indítsunk.

Az ATF tanárai az unió és az egyházterületek vezetőinek bevonásával gyakorlati és elméleti tantárgyakkal szeretnék segíteni testvéreink szolgálatát. Bátorítjuk továbbra is a gyülekezeteket, küldjék vezetőiket a még folytatódó tanfolyamra, hiszen a legkülönbözőbb gyülekezeti szolgálatokban kaphatnak képzést.

A 2010-es évet Magyarországon a közvélemény a katasztrófák évének nevezi. A megnövekedett számú és erejű természeti csapások (árvizek, belvizek) mellett az ember környezetpusztító életének hatásai is erősödtek, gondoljunk csak a vörösiszap által elöntött településekről készített képekre. Mindezek mellett ott vannak a gazdasági válság egyre erősödő hatásai is, amelyek nemcsak a világot sújtják, hanem nem kímélik testvéreinket sem. Mindezek figyelmeztetnek bennünket arra, hol is tartunk... Ugyanakkor felelősek vagyunk azért, hogy a segítségre szorulók számára hívő emberként minden segítséget megadjunk, ami erőnkből futja. Hálásak vagyunk az ADRA szolgálatáért, testvéreink adakozó és segítőkészségéért, amellyel bizonyították, értik felelősségüket.

elnoksegi_-_elnoki_-_mk_2010_szombat_080Az egyház vezetői minden évben meglátogatnak néhány nagyobb gyülekezeti körzetet, összehívva a körzetben élő, szolgáló testvéreinket. Ezek az alkalmak fontosak - reméljük nemcsak a vezetés számára, hanem - a testvéri közösség számára is. Jól alkalmak a hitéleti konferenciák arra, hogy az egyház, a világegyház célkitűzéseiről, haladási irányáról, Isten tervéről, benne a mi helyünkről közösen elmélkedjünk, találkozzunk testvéreinkkel, és valóban párbeszéd alakulhasson ki. Tavaly a „Nyújtsd ki a kezed!" címmel a világegyház célkitűzéseihez csatlakoztunk.

Ennek a programnak a jegyében szerveztük meg a nyári Missziókonferenciát is, mely során testvéreink a kéz kinyújtásának fontosságáról hallhattak tanítást Isten, egymás és a világ felé.

elnoksegi_-_elnoki_-_kovesd_a_bibliat_gk_-_ot_dsc0221Természetesen egyházunk életében az egyik legjelentősebb és legmeghatározóbb esemény nyáron az egyesült államokbeli Atlantában megszervezett Generál Konferencia volt. Ennek jelentősége nemcsak a vezetők választásában merül ki, hanem arra is kiterjed, hogy részesei lehetünk a világegyház célkitűzései alakulásának, elfogadásának. Jelentős döntések születtek, amelyek gyülekezeteink életére is hatással lesznek. Csak két döntést említek: a világegyház stratégiai célkitűzései: Mondd el a világnak! Nyújtsd ki a kezed Isten, testvéred és a világ felé, valamint a Gyülekezeti kézikönyv átszerkesztése, melyet hamarosan testvéreink magyar nyelven is kezükbe vehetnek.

Számomra mindig hatalmas élmény és tapasztalat a Generál Konferencia őszi Éves Tanácsülésén való részvétel.

A 2010 októberében megrendezett tanácskozás most is rendkívüli jelentőségű döntéseket hozott. Ezek közül talán a legjelentősebb az „Isten megígért ajándéka" című dokumentum, melyet testvéreink is megismerhettek magyar nyelven. Egyházunk vezetése ebben elkötelezte magát a megújulás és reformáció Isten akarata szerinti munkálására, arra, hogy engedjünk az egyház minden szintjén, Isten Szentlelke éljen bennünk, munkálva közösségünk megújulását, missziós elkötelezettségét.

Ha Isten tetteit és vezetését szeretnénk felsorolni, szinte lehetetlen vállalkozásba fognánk. Ezért csak szemezgettem most belőle, saját szemüvegemen keresztül. Természetesen Isten sok csodás dolgot tett még, amiért szintén hálásak vagyunk.

Vigyük tovább azokat az emlékeket, amelyek megerősítenek bennünket az Istennek való szolgálatban és kegyességben.

 

Ócsai Tamás
unióelnök



 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista