2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Tekintsünk vissza Isten tetteire!
Tekintsünk vissza Isten tetteire! PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal
3. oldal

Beszámoló a 2010. évről az uniótitkár szemszögéből

elnoksegi_-_toth_sandorBeszámolómat szeretném azokkal a számadatokkal kezdeni, melyek rávilágítnak egyházunk jelenlegi helyzetére. 2010. január 1-jén a Magyar Unió területén 108 gyülekezetben és 25 gyülekezetnek még nem minősülő csoportban gyülekeztek össze egyházunk tagjai. Ebből 53 gyülekezet a Dunamelléki Egyházterület (DET), 55 gyülekezet pedig a Tiszavidéki Egyházterület (TET) területén működött, illetve a csoportok közül 13 a DET, 12 a TET területén. A 2010. évben a DET-nél 1 gyülekezettel lett kevesebb, a TET-nél pedig kettővel csökkent a gyülekezetek száma, így 105 gyülekezet működik ma az ország területén, illetve a csoportok közül a Dunamelléken nem változott, a Tiszavidéken eggyel csökkent a csoportszám, így jelenleg 24 működik az unió területén.

A Magyar Unió taglétszáma 2010. január 1-jén 4690 fő volt, ebből 2552 személy a DET, 2138 személy pedig a TET gyülekezeteinek volt a tagja. 2010. december 31-én 4665 tagot tarthattunk nyilván közösségünkben, melyből 2552 a DET, 2113 pedig a TET gyülekezeteihez tartozott. Ez azt jelenti, hogy egyházunk létszáma 2010-ben sajnos csökkent, mégpedig 25 fővel. (Összehasonlításképpen azt tudhatjuk, hogy 2009-ben 14 fős növekedés volt, 2008-ban viszont 38 fővel csökkent a létszám.) Az egyházterületek szintjén a Dunamelléken nem változott a létszám, tehát maradt a 2552 fős taglétszám, míg a Tiszavidéken 2138-ról 2113-ra, tehát 25 fővel csökkent a gyülekezeti tagok száma. 

Mindannyiunk számára nagy öröm, amikor azt látjuk, hogy vannak olyan személyek, akik meghozzák életük legnagyobb elhatározását, és döntést hoznak arról, hogy a Gondviselő Isten tanácsai szerint szeretnének élni, és ezen elhatározásukat a keresztséggel pecsételik meg. A 2010. évben 132 személy döntött úgy, hogy megkeresztelkedik, ebből 88 keresztség a Dunamelléki Egyházterületen, 44 keresztség pedig a Tiszavidéki Egyházterületen volt. 2008-ban egyébként kevesebb, szám szerint 112, 2009-ben pedig több, szám szerint 145 volt a keresztségek száma. Vannak olyanok is, akik hitvallással csatlakoztak közösségünkhöz. 15 ilyen személy volt az elmúlt évben, ebből 12 a Dunamelléki Egyházterületen, 3 a Tiszavidéki Egyházterületen.

Sajnos vannak olyan személyek is, akiknek a helye üres maradt a gyülekezetben, mert elhunytak. 97 testvérünk aludt így el az elmúlt évben, 48 a DET, illetve 49 a TET gyülekezeteiből. Hozzátartozóiknak ezúton is szeretném kifejezni részvétemet, és kívánom nekik, hogy a Mindenható Isten adjon nekik vigasztalást. 2008-ban 93, 2009-ben pedig 74 testvérünktől kellett elbúcsúznunk.

Az elmúlt évben is voltak olyan személyek, akiknek gyülekezeti tagságát meg kellett szüntetni. Összesen 66 ilyen eset történt 2010-ben, 39 a DET és 27 a TET gyülekezeteiben. Ez jelentősen meghaladja az előző évek mennyiségét, hiszen 2008-ban csak 36, 2009-ben pedig 45 ilyen eset történt országosan. Ugyancsak a csökkenés mértékéhez járul hozzá, hogy volt a Dunamelléken 12 olyan személy, akiknek törlésre került a tagságuk.

Imádkozzunk azért, hogy a 2011. évben, gyülekezeteinkben a megújulás és reformáció során olyan pozitív változások történjenek, melyek megtartó közösséggé formálják gyülekezeteinket, hogy kevesebb személy tagságát kelljen törölni, és imádkozzunk azért is, hogy a megújulás és reformáció segítségével mindannyian olyan eszközök lehessünk Isten kezében, akik által minél több emberben ébred fel a vágy, hogy keresztségével megpecsételje az Isten mellett meghozott komoly, őszinte döntését.

Néhány szót szeretnék a legfontosabb döntésekről is szólni. A 2010. évben összesen 9 alkalommal ülésezett az Unióbizottság, és ezúton is szeretném megköszönni a bizottság tagjainak azt az áldozatos munkáját, amit végeztek az elmúlt év során. Sokszor több száz kilométernyi utazás után, késő estig üléseztünk, és minden alkalommal tapasztaltuk, hogy mindenki felkészülve, aktívan vesz részt a bizottsági üléseken. A 9 bizottsági ülésen összesen 208 határozatot hoztunk. Az év során két alkalommal olyan kibővített ülést tartottunk, amelyeken részt vettek az egyházterületek bizottságai, az intézményvezetők és az osztálytitkárok is. Azokról a dolgokról, amelyeknek a jelentőségét úgy ítélte meg az Unióbizottság az első ülésén, hogy az Operatív Bizottság hatáskörébe utalja, azokról az Operatív Bizottság ülésein döntöttünk. Ez a bizottság 8 alkalommal ülésezett a 2010. évben, és 131 határozatot hozott. A két bizottság együtt tehát 17 alkalommal ült össze, és összesen 339 határozat meghozatalával segítette az egyházban folyó munkát. Természetesen a két egyházterületen és az intézmények operatív bizottságaiban is sok-sok döntés született az elmúlt évben, ezeket minden esetben az Unióbizottság hitelesítette.

Az alábbiakban szeretnék néhányat kiemelni e határozatok közül. Az Unióbizottság elhatározta, hogy 2011. januárjától átveszi a Balatonlellei Konferenciai Központ működtetését az Összeadtalak Alapítványtól. Egyrészt többször is kifejeztük azt az állásfoglalásunkat, hogy az egyház nem akarja eladni, megszüntetni a balatonlellei létesítményünket, sőt szeretnénk azt még inkább az egyház keretei között, mind az épületek, mind a programok szintjén fejleszteni. Azt is elismertük, hogy az Összeadtalak Alapítvány az elmúlt időszakban nagyon jelentős tevékenységet végzett, és nekik köszönhetjük, hogy ez a létesítmény a mai napig létezik és működik. A jelenlegi körülmények között szerencsésebbnek tartjuk azt, hogy egyházi intézményként működjön, ezért vette át januárban a működtetést a Magyar Unió. A Konferenciai Központ vezetőjének Petőh Imrét választotta az Unióbizottság.

Megtörtént 2010-ben a két adventista öregotthon szervezetileg való összevonása. Létrejött az Adventista Egyesített Szociális Intézmény, melynek vezetője Tóth Sándor lett. Az intézmény két telephelyeként működik tovább a két idősek otthona; Tasson továbbra is Komlódi Lajosné irányítja a munkát, Gyulán pedig Döbrei Gáborné. A Tasson működő, 2010-ben jelentősen megújuló, megszépülő otthon 2011-ben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A Gyulai Szeretetotthon esetében jelentős változás, hogy megszűnt az emelt szintű ellátás, csak átlagos, illetve demens betegek ellátása történik. Ezzel az intézkedéssel jelentősen megnövekedik az az állami normatíva, amelyből az otthon gazdálkodhat a 2011. évben. Eddig az egyház keretein belül csak a két idősek otthona működött, mint szociális és gyermekjóléti szolgálat. 2010-ben az Unióbizottság elhatározta, hogy keressük annak lehetőségét, hogy az egyház keretein belül más szociális és gyermekjóléti szolgálatok is működhessenek, mert ez egyrészt lehetővé teszi testvéreink jobb ellátását, másrészt lehetőséget teremt olyan keresztény szellemiségű szolgálatok végzésére, amelyek nyomán emberek megtapasztalhatják a krisztusi szeretet áldásait, megismerhetik egyházunkat, illetve munkahelyet teremtenek testvéreinknek. Ezen elgondolás nyomán elindítottuk Hidason a házi segítségnyújtás megszervezését, illetve 2010-ben megszerveztük a Csipet Csapat Családi Napközi működését Hódmezővásárhelyen, amely januárban el is kezdte tevékenységét.

A Magyar Unió és a Dunamelléki Egyházterület közös szolgálata, a MentŐ Mentáliroda működése szintén több döntés meghozatalát tette szükségessé. A mentáliroda az elmúlt évben sok olyan testvérünknek nyújtott segítséget szolgálataival, akik átmenetileg nehéz élethelyzetbe kerülve szorultak segítségre, vagy hosszantartó betegségük miatt voltak kénytelenek igénybe venni a szolgálatot. A mentálirodában orvosok, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, pasztorálpszichológusok nyújtanak segítséget a rászorulóknak. Természetesen a szolgálat nem csak a gyülekezet tagjai részére lett megszervezve, sokan keresik fel az irodát az egyházon kívülről is, és ezek az emberek több helyen, akár rádióriportban is jó véleményüknek adtak hangot a szolgálattal kapcsolatban.

 

Tóth Sándor
uniótitkár



 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista