2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow A Családi Osztály 2010-es tevékenységei
A Családi Osztály 2010-es tevékenységei PDF Nyomtatás E-mail

Az unió Családi Osztálya az elmúlt évek kialakított gyakorlatának megfelelően végezte szolgálatait, több programnak már voltak előzményei korábban is, de volt teljesen újszerű programunk is. A tevékenységeket az alábbi pontok szerint mutatjuk be:

Rendezvények, gyülekezetlátogatások

  • 2010 márciusában Szegeden került megrendezésre a tavaszi házassági felkészítő hétvége. Jó volt látni, hogy többen előre készültek a programra, még mielőtt az meghirdetésre került volna. A 8 résztvevő pár között voltak hetednapi adventista és keresztény adventközösségi testvérek is. A rendezvény egy érdekes „mellékterméke", hogy többen azóta maguk is küldetést éreznek a más párokért való munkára, ezért családi életre nevelőként, vagy személyzeti trénerként is próbálnak tenni valamit a környezetükben lévő házasságokért.
  • Augusztusban a kecskeméti missziókonferencia családi altáborát szerveztük meg, amelynek fő témája a gyermekek szexuális nevelése volt. A témaválasztásra a Generál Konferencia volt családi osztályvezetői, Karen és Ron Flowers: „Emberi szexualitás" című könyvének magyar nyelvű kiadása adott okot, amely az altábor munkaanyagaként is szolgált és egyúttal „kötelező" olvasmány minden szülő, nagyszülő és gyermekekkel foglalkozó gyülekezeti tag számára.
  • Igyekeztünk minél több gyülekezetbe eljutni, ahol családi napokat tarthattunk. Az egyházterületi munkatársakkal (Csizmadia Róbert és Szőllősi Árpád) együtt a következő gyülekezeteket látogattuk meg: Nyírpazony, Veszprém, Zalaegerszeg, Kiskőrös, Pécs, Orosháza, Nyíregyháza, Hódmezővásárhely, Józsa, Hajdúböszörmény. A családi napok témái a férfi és női szerepek, a családi konfliktuskezelés, valamint az élettársi kapcsolatok kérdésköreit dolgozták fel, egyúttal bemutatásra került az egyház erőszakellenes kampánya, az „End it now" program is. Néhány gyülekezetben azt a kellemetlen helyzetet éltük át, hogy a körzet más rendezvényt is rászervezett a programunkra, így a gyülekezet tagságának jelentős része (leggyakrabban éppen a fiatalok és családosok) nem voltak jelen. Ezt igazságtalannak éreztük azokkal a gyülekezetekkel szemben, akik szerettek volna családi napot szervezni, de a leterheltségünk miatt nemet kellett nekik mondanunk.

Gyűrű-kúra

  • Az év talán legnagyobb feladatát jelentette a Gyűrű-kúra elnevezésű program, amely a divízió kreatív evangelizációs pályázatának köszönhetően valósult meg. A program keretében 20 000 példányban kiadásra került Mihalec Gábor: „Gyűrű-kúra, Boldog házasságra készülők kézikönyve" című kiskönyve, amellyel szerettünk volna egy jelentős egyházi hozzájárulást tenni a házasságra való felkészülés kultúrájának megteremtéséhez. A könyvet országszerte anyakönyvvezetők adják ajándékba a házasságkötésre bejelentkező pároknak. A könyvet csaknem mindenhol örömmel fogadták, amihez sokat jelentett prof dr. Bagdy Emőke és a nemrég elhunyt prof. dr. Ranschburg Jenő ajánlása. A teherautónyi mennyiségű könyv kipostázásában, az anyakönyvvezetők felkutatásában, a velük való levelezésben hatalmas segítséget jelentett Mihalec Dóra munkája, továbbá köszönettel gondolunk F. Szőllősi Csilla, Csizmadia Róbert, Aranyos Zsolt és Szőllősy Botond segítségére is.

Tanácsadás, terápiás munka, képzések

  • Többéves álmunk valósult meg a MentŐ Mentáliroda létrehozásával, amely az orvosi tanácsadás mellett a családi és párterápiás foglalkozásokra is kitűnő teret biztosított számukra. Csizmadia Róbert és Mihalec Gábor rendszeresen tartott fogadóórákat, amelyeket egyháztagok és külső segítségkeresők egyaránt igénybe vettek. Egyúttal egy jó gyakorló terep volt Mihalec Gábor családterápiás képzéséhez is, amely szintén a családi osztály támogatásával folyt. Az osztályvezető ezzel a családterápiás képzés utolsó harmadába ért, így hamarosan a tanácsadás és prevenció mellett terápiás beavatkozásokra is lesz jogosultsága.
  • Ugyancsak a képzések közé tartozik a divízió által szervezett minősített családi életre nevelő képzésen való részvétel is. Az ötéves képzéssorozat utolsó elemén Mihalec Dóra és Gábor áprilisban átvehette a minősítést a leköszönő generál konferenciai osztályvezetőktől. A képzés mintájára Magyarországon is elindítottuk a családi életre nevelői képzést az Adventista Teológiai Főiskolán akkreditált szakirányú továbbképzésként.

Köszönjük testvéreink bizalmát, imáit és támogatásait, amelyek nagy segítséget jelentettek munkánkban!

 

Mihalec Gábor
osztályvezető

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista