2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow „Ne félj, mert megváltottalak…!”
„Ne félj, mert megváltottalak…!” PDF Nyomtatás E-mail

„Fontos vagy Istennek" Program

adra_hirlevel_-_okt_-_fontos_vagy_istennek_programA nyári ADRA tábor nyomán közel 60 állami gondoskodásban élő fiatallal ismerkedtünk meg Győr környékéről. A gyermekek Győr-Ménfőcsanak, Csorna, Jánossomorja, Tét, Töltéstava településeken élnek úgynevezett lakásotthonokban. A családon kívül nevelkedő, hátrányos helyzetű gyermekek már évek óta résztvevői az ADRA Táboroknak, de idén valahogy teljesen más szeretetkapcsolat és közelség alakult ki velük. A lelki énekek és tanítások által megszerettek bennünket és arra kértek, hogy folytassuk a velük való kapcsolattartást. Ezek a fiatal emberpalánták ki vannak éhezve a szeretetre, főként a szülői szeretetre!

Önkéntes csapatunkkal vállaltuk, hogy rendszeresen meglátogatjuk őket. Már kétszer találkoztunk a „kicsinyeinkkel". Áldott alkalmak voltak. Nagyon vártak bennünket, készültek a táborban tanult énekekkel, és a bibliai tanítások nyomán nyílt szívvel, érdeklődve fogadtak.

Mivel ezek a fiatalok 5-19 év közöttiek és gyakorlatilag nagyon elhanyagolt érzelmi viszonyok között élnek, alapvető életvezetési tanácsokra szorulnak. Úgy gondoltuk, hogy lelki és missziós programot kezdünk el a hatékony segítségnyújtás érdekében. Tervünk az, hogy minden hónapban egy bizonyos tematika szerint tanítjuk őket. A Timótheus Társaság akkreditált programja: Fiatalok az Élet Küszöbén! (FÉK) nyomán haladnánk, így az élet minden fontos területét érinthetnénk a beszélgetések alkalmával. Ez az átfogó mentálhigiénés fejlesztési program lehetőséget nyújt arra, hogy lelkigondozást, szeretet-támogatást és stabil hátteret nyújtsunk számukra. Hiszen a gyermekek gyökértelenül, önmagukba kapaszkodva, felnőtt terheket cipelve élnek.

Sajnos a szociológiai kutatások egyértelműen megrajzolják a valóságot, mely szerint a hajléktalanságban élő emberek 70%-a az állami gondozásban felnőtt gyermekek közül kerül ki.[1] „A hajléktalanság okait vizsgálva négy csoportot különböztetünk meg. Az első csoportba a rendszerváltás utáni gazdasági struktúra átalakításának áldozatai tartoznak. A második csoport az általános elszegényedés miatt utcára került embereké. A harmadik csoport a kedvezőtlen társadalmi viszonyok elszenvedője. A negyedik csoport a hátrányos helyzetű gyermekeké, akik a hiányos és túlterhelt intézményrendszer miatt jutnak erre a sorsra (állami gondozott fiatalok)".[2] Riasztó, kegyetlen adatok ezek, ezért úgy érezzük, hogy a megelőzés (prevenció) területén is tennünk kell.

Abban próbálunk segíteni, hogy ők ne csak e földi otthont szerezhessék meg, hanem az örökkévalót is! Esélyt szeretnénk adni ez önhibájukon kívül ilyen helyzetbe került gyermekeknek, hogy ismerjék meg a jobb életet, és ezzel együtt szeressék meg az Úr Jézust! A táborban is nagyon érdeklődőek és nyitottak voltak. Csodálatos érzés volt látni, ahogy az ige balzsama átjárta fájó kis szívüket.

Szeretnénk elvinni őket gyülekezetbe, múzeumba, kirándulni. Szeretnénk, ha megtalálnák azt a boldogságot az életben, amely nekünk ugyan sok esetben természetes, de nekik elérhetetlen távolságban van.

Ugyanakkor szakemberek bevonásával a tanulásban is segítenénk őket, mely lehetőség a társadalomba való beilleszkedésre, hiszen ez komoly esély arra, hogy képesek legyenek saját lábukon megállni.

Jézus mondta: „amennyiben eggyel megcselekedtétek, velem cselekedtétek meg".

 

ADRA



[1] Radoszáv Miklós dr : Határhelyzetek a hajléktalanság és a gyermekvédelem területén. In: Periferia Füzetek 95/4.

[2] Főfai Rita: Élet-halál-harc.  www.hajléktalanság.lap.hu

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista