2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow 60 éves jubileumi istentisztelet Biriben
60 éves jubileumi istentisztelet Biriben PDF Nyomtatás E-mail

60_eves_jubileumi_istentisztelet_biriben_001Szeptember 13-án, szombaton került megrendezésre Biri Gyülekezet (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) 60 éves fennállásának jubileumi istentisztelete, melynek helyszíne a gyülekezet imaháza volt. A hálaadó ünnepségen a gyülekezet tagjai mellett, a környékbeli gyülekezetek tagjai is aktív szolgálatokkal vettek részt, hálát adva Istennek az elmúlt 60 esztendő gondviseléséért és oltalmáért. Az ünnepi hálaadó istentiszteleten, melyen közel 150 testvér és vendég gyűlt egybe, a reggeli áhítat alkalmával Murányi József lelkész hirdette Isten Igéjét. Az ünnepi megemlékezés alkalmával dr. Szilvási András, az unió elnöke emlékeztette a jelenlévőket az életünkben cselekvő Istenre. Hálaadó imádságot Tóth Sándor, a TET elnöke mondott. A közös ebéd után, a délutáni alkalommal a korábban itt szolgáló munkatársak és lelkipásztorok idéztek fel hálás emlékeket az elmúlt 60 esztendőről.

Biri Gyülekezet krónikája 

60_eves_jubileumi_istentisztelet_biriben_029Biriben az első adventista testvérünk Csukta Jánosné (sz.:Varga Mária) testvérnőnk volt.

A gyülekezetet 1948-ban szervezte meg Kovács Károly prédikátor testvérünk.

A 14 tagú gyülekezet első prédikátora Tóth István testvér volt.

A gyülekezet tagjai elsősorban Biriből tevődtek össze: Parti József és felesége (sz.: Kondor Ilona), Lovácsi Ferencné, Palócziné, Katona Jánosné (sz.: Kondor Borbála), Illés Mihályné (sz.: Kondor Mária), Miterkó Pál és felesége, Herczku Pálné (sz.: Kondor Erzsébet), Kondor Györgyné, Kiss János és felesége, Béni Sándorné, Gyirán Mihályné, Gyirán János és Szálku Jánosné.

De voltak tagok Balkányból is: Stern Ferencné, Badai György és családja; Szakolyból is: Madarné és leányai; és Geszterédről is: Czirják Illésné (sz.: Kovács Júlia) és Kemény Jánosné.

A gyülekezet jelenlegi tagjai: a Brátán házaspár és a Radványi házaspár Biriből, ö. Laczkó Jánosné és ö. Hudák Józsefné Balkányból, ö. Kemény János és Szabó Róbertné Geszterédről, ill. Dudás Mária (aki Mérken él), és ö. Orbán Józsefné (aki jelenleg Debrecenben lakik).

 A gyülekezet presbiteri szolgálatát egy évtizeden át (1974-1984) Baráth Sándor testvér látta el Újfehértóról, akinek vezetésével evangelizációs előadásokat is tartottak a testvérek Balkányban.

 A körzet igehirdetői gyakran támogatták szolgálatukkal a gyülekezetet, így például Szentes Alfréd Újfehértóról, id. Pócsi László Nyíregyházáról.

 Az elmúlt hat évtized folyamán hat helyen tartották meg istentiszteleteiket a testvérek. Ebből egy volt imaház, a többi pedig a testvérek otthonában volt, mint pl. Parti József testvérek háza. Az utolsó két helyen, Miterkó Páléknál 7 évig, Brátán Györgyéknél 11 évig gyűltek össze testvéreink.

60_eves_jubileumi_istentisztelet_biriben_0302001 óta a jelenlegi imaház (Szabadság u.) ad otthont a gyülekezetnek, ami hetedik a sorban. 2000-ben a Brátán házaspár fia és veje tett javaslatot és ajánlatot arra nézve, hogy Biriben építsünk imaházat. Az önkormányzatnak volt egy félbe maradt építkezése, amely eredetileg rendőrségi épület lett volna. A falak már álltak, innen kellett tovább folytatni a munkát. Helybéli testvéreink és családtagjaik vállalták a kőművesmunka feladatainak lebonyolítását és az egész építkezés irányítását. Közösségünk pedig vállalta a tető és a belső festés-mázolás elkészítését. Brátán testvérnő a szeretetmunkában dolgozó munkásokat ellátta reggelivel, ebéddel és vacsorával. Leánya és menye segítettek neki ebben, és egyszer-egyszer egy-egy testvérnő is Geszterédről, Debrecenből, Nagykállóból. A testvérek nem kértek pénzadományt senkitől, de így is több jókedvű adakozó járult hozzá a költségek fedezéséhez - úgy a helyi gyülekezet tagjai, valamint más gyülekezetekből való testvéreink, és még egy doktornő is, aki nem tagja a gyülekezetnek. Az ácsmunkát Horváth Ferenc nyírpazonyi presbiter testvérünk vezette, de jöttek még segíteni Nyírpazonyból, Polgárról, Miskolcról, Hajdúböszörményből, Nagykállóból, Nyíregyházáról, Nyírturáról, Geszterédről és Debrecenből is. A festés-mázolást nyírpazonyi testvérek végezték. A szószék a nyíregyházi gyülekezet ajándéka volt, a függönyt egy debreceni és egy geszterédi házaspár állta. A Tiszavidéki Egyházterület is jelentős összeggel járult hozzá az építkezéshez. 2005-ben Biri önkormányzata kitüntetéssel jutalmazta imaházunkat, mert az példás környezettel járul hozzá a település egészéhez!

 Imaházunk jelenlegi felújításához ö. Szabó Richárdné (sz.: Szálku Ilona) Biriből elszármazott adventista testvérünk járult hozzá jelentős összeggel, és a Tiszavidéki Egyházterület.

 Az elmúlt években a gyülekezet tagjai nemcsak Biriben szerveztek evangelizációs sorozatokat, hanem Szakolyban és Geszteréden is. Minden helyszínen könyvajándékokat is adományoztak az érdeklődőknek. Jelenleg péntek esténként Geszteréden, a Rácz József testvérek házánál tartunk evangelizációs előadássorozatot.

 Hálás szívvel emlékezünk meg a gyülekezet lelkészeiről: Kovács Károly, Tóth István, Pásztor József, Fegyverneki József, id. Liebhardt László, Pintye Endre, Papp Sándor, Pásztor Ottó, Nagy Sándor, Pintér Vencel, Szilvási András, Kovács László, Pócsi László, Szőllősi Béla, Murányi József, Szőllősi Árpád, ifj. Szőllősi Árpád.

 Isten iránti hálával emlékezünk meg az elmúlt évtizedek isteni gondviseléséről, oltalmáról és vezetéséről is!

 

Szilasi Zoltán
gyülekezeti lelkész

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista