2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow A növekedés titka
A növekedés titka PDF Nyomtatás E-mail

a_novekedes_titka_-_gyulai_gyulekezet_-_a_rusz_csalad_keresztsegeAz elmúlt évben keresztséggel és hitvallással 123 lélek csatlakozott a Magyar Unióhoz. Bizonyára mindnyájunkat foglalkoztat, hogy milyen tényezők játszanak szerepet egy-egy gyülekezet számszerű növekedésében. Szeretnénk megismerni néhány használható kulcsot és tapasztalatot is, amelyek ott húzódnak az egyszerű számok mögött. Az AdventInfo három olyan lelkipásztort kérdezett meg, akiknek a gyülekezetei a legeredményesebben járultak hozzá a közösség számszerű növekedéséhez.

  • Milyen tényezők játszottak szerepet a növekedésben?

Czinkota A. (Gyula): Amikor 2006 nyarán átvettem a Gyulai Gyülekezet lelkipásztori szolgálatát, azzal szembesültem, hogy egy régóta húzódó belső feszültség nyomja rá a bélyegét a gyülekezet életére. Az akkori bizottsággal karöltve úgy döntöttünk, hogy elsősorban „előre menekülve" próbáljuk kezelni a fennálló helyzetet, vagyis megújítjuk és folyamatosan erősítjük az evangelizáló munkánkat. Újjászerveztük az egészségügyi missziót, a szombat délutáni istentiszteletek evangelizáló jelleget öltöttek, a péntek estéken a gyülekezeti ifjúság és barátaik részére hirdettünk programot, megerősítettük a Békés megye gyülekezetei részére meghirdetett negyedévenkénti gyermekszombatjainkat. Jól jelzi a gyülekezet missziós lelkületét, hogy szinte minden negyedévben valamilyen rendkívüli programra készültünk (jótékonysági hangverseny, különböző gyülekezeti és gyülekezeten kívüli ünnepélyek, ifjúsági szilveszter). Isten ügyének szolgálata imádságra, alázatra és szolgálatkészségre tanította a testvéri közösséget. Én e szemléletmód megerősödésének tulajdonítom, hogy a gyülekezet lelkileg felkészült a tavaly őszi Lowell Hargreaves testvér által tartott evangelizációs sorozatra, illetve arra, hogy az Úr új testvérekben is mérhető eredményt adhasson a kezünkbe.

Horváth P. (Bp.-Belvárosi): Első gondolatom az volt, hogy a hosszú távú szisztematikus munka és a személyes kapcsolatok erős hatása egyesül az eredményességben. Később rájöttem, hogy ezek a tényezők sokkal jobban ráillettek mondjuk az öt évvel ezelőtti Teachurchre. Mi a helyzet a Teachurch azon éveinek viszonylagos eredménytelenségével, melyet sokkal karakterisztikusabban jellemzett a munka és a személyes kapcsolatok is (minden egyes este a kifulladásig programokat futtattunk stb.)? Így tehát kétféle választ is adnék: 1) nem tudom; 2) hiteles képet mutat a gyülekezetünk az Istennel való kapcsolatról (sokat imádkozunk egymásért, beszámolunk a jó és rossz tapasztalatokról, legtöbbeknek akad egy barátja a közösségen belül, akit valóban érdekel a másik).

a_novekedes_titka_-_nemesvamosi_gyulekezet_-_a_nepes_gabor_csalad_55Tóth Sz. (Nemesvámos): Amikor számot vetettünk az elmúlt év végén, öröm töltött el bennünket azért a sok lehetőségért, a „kinyíló ajtókért", melyeket Isten megnyitott előttünk, így elsősorban Övé a dicsőség. Másrészről, bár nem lehetünk elégedettek önmagunkkal, de kézzel fogható a testvéri közösség nagy részénél az igyekezet családtagjainkért, barátainkért, hogy döntést hozzanak Jézus mellett. Így tapasztalhattuk meg, hogy a növekedés nem annyira a módszerek, a programok, mint inkább az együttes munka eredménye.

 

  • Melyik a legkedvesebb tapasztalatod a keresztségekkel kapcsolatban?

Czinkota A. (Gyula): Nehéz volna egyet kiemelni a sok-sok tapasztalat közül, amelyekkel az Úr személyesen megajándékozott. Így inkább összegezném mindazt, amit „ajándékba kaptam".

Nagyszerű volt tapasztalni,

  • ahogy emberek életében láthatóvá vált a „szél zúgása", Isten megváltó munkája;
  • ahogyan letisztultak az eleinte még kétkedő gondolatok;
  • amiként a mindennapi terhei másodlagossá váltak, hogy Isten mindenné lehessen;
  • ahogyan hittestvérivé váltak a hétköznapi emberi kapcsolatok (megindító volt hallani az év végi hálaadó istentiszteleten az egyik új testvérünk vallomását, miközben a gyülekezet felé fordult: „Istentől új családtagokat kaptam").

Úgy tekintek vissza életem és szolgálatom közvetlen mögöttem álló időszakára, hogy miközben Isten kemény feladatot adott a kezembe, hatalmasan meg is áldott. Köszönettel fordulok Felé, hogy Gyulán is részévé lehettem a világ legnagyszerűbb eseményének, az újjászületés csodájának.

Horváth P. (Bp.-Belvárosi): Mindegyik egy csoda önmagában. Erika és Feri esete azért különleges, mert döntésük bebizonyította számomra, hogy a szigorú adventista nevelést kapott, majd onnan kitörve az egyháztól messze kerülő fiatalok számára is nyújthat békés nyugvópontot a gyülekezetünk, az Istenre találás. Tovább gazdagítja a képet, hogy ők egymásban is örök társra találtak.

Fanni esete is rendhagyó, hiszen úgy érkezett közénk, hogy megfigyeli ezt a „szektát", és igyekszik távol tartani az öccsét, aki meghívást kapott közénk. Ma Lindával (akinek édesapja a főiskolánk igazgatója) egyből szolgálati területet találtak és egyik legaktívabb tagjai közösségünknek.

Tóth Sz. (Nemesvámos): Ez nehéz kérdés, hiszen mindegyikükhöz egyedi élmény kapcsolódik. Legutóbb, decemberben Gábor Stefán és felesége, Éva, kötött szövetséget az Úrral. Jó volt látni azt a lelkesedést, ahogy készültek, ahogy otthon a Bibliát kutatták, és egy füzetbe kiírták az összes átvett bibliaverset. A keresztségi istentiszteleten megindító volt, ahogy döntésük nyomán családjukból többen kifejezték, szeretnék követni őket. Jó lenne, ha minél több család így, együtt adná át életét Krisztusnak.

 

  • Milyen evangelizációs terveid vannak a gyülekezeteddel erre az évre?

Czinkota A. (Gyula): 2008-at úgy zártuk, hogy a gyülekezet és én is tudtam, hogy miután az egyház megbízott a Reménység Evangelizációs Központ vezetésével, az új esztendőtől Zámbó Zoltán testvér veszi át a gyülekezet lelkipásztori szolgálatát. Így közvetlen terveim a gyülekezettel nem lehetnek, csak a reménység él bennem, hogy még lesz lehetőségem ennek a küzdelmes életű, de a Mindenható Isten áldásait sokféleképpen tapasztaló gyülekezettel együtt hirdetni az evangéliumot. Imádkozom, hogy a gyulai gyülekezet és új lelkésze ezévben is tapasztalhassa az evangélium hirdetésének minden áldását!

Horváth P. (Bp.-Belvárosi): Folytatjuk a hétközi oikos alkalmainkat, a speciális English Tea(m) szolgálatot Fannival és Lindával, a Let's talk evangelizációt igyekszünk támogatni, játékos közösségi alkalmakat szervezünk, és ezévben szeretnénk újrafogalmazni, hogy kit és hogyan kívánunk elérni az evangéliummal.

Tóth Sz. (Nemesvámos): Szeretnénk minden lehetséges alkalmat, módszert megragadni, hogy emberek megismerhessék Jézust. A körzet gyülekezeteiben ezért sportalkalmakat, bibliaköröket, életmód, Segít7ek és Szünidei Biblia Tábort, kirándulásokat, jótékonysági koncerteket, egészségügyi, bibliai előadásokat és a Bibliai Szabadegyetemet is szeretnénk felhasználni, hogy minél több testvér megtapasztalhassa, milyen csodálatos együtt szolgálni Istent és a környezetünkben élő embertársainkat.

 

AI

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista