2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Beszámoló a pesterzsébeti ADRA képviselet 2008. évi munkájáról
Beszámoló a pesterzsébeti ADRA képviselet 2008. évi munkájáról PDF Nyomtatás E-mail

„Minden dolgotok szeretetben menjen végbe" (1Kor 16:14).

Pesterzsébeten kilenc éve működik az ADRA képviselet. Baráti, segítő kapcsolatban vagyunk a Család és Gyermekvédő szolgálattal. Ők működtetik a Gyermekek Átmeneti Otthonát. Ide azok a gyermekek kerülnek, akikről átmenetileg a szüleik nem tudnak, vagy nem képesek gondoskodni, mert vagy súlyos betegek - és nincs nagyszülő, aki besegíthetne -, vagy alkoholelvonó kúrán, netán börtönben vannak. A Gyermekek Átmeneti Otthona bentlakásos ellátás formájában otthont ad ezeknek a gyermekeknek.

Kapcsolatunk az Anyaoltalmazó Alapítvánnyal szintén sokéves. Ők egy Anya-gyermek Otthont működtetnek a kerületben.

A hajléktalan emberek sorsával is törődünk. Kapcsolatban állunk a csepeli Hajléktalan Szállóval. Itt 150 fő látnak el különböző formában, 80 főre tehető azok száma, akik nem járnak be a szállóra, és 10 főre tehető azok száma, akik rendszeresen becsengetnek hozzánk. Ezenkívül van 15 család és 20 személy, akiket, mint rászorulókat számon tartunk és megkeresünk, amikor lehetőségünk van segíteni.

A Szebb Gyermekévekért Alapítvánnyal is tartjuk a kapcsolatot. Nekik szerettünk volna még mentális problémáikban is segítséget nyújtani, de az alapítvány vezetője ezt nem igényelte.

2008-ban a kerület iskoláiban nagy lépést tettünk annak érdekében, hogy egyházunk és az ADRA ismertté legyen. Több száz Kik az Adventisták? című füzetet osztottunk szét a gyermekművészeti pályázatokon, valamint a Biblia története kiállításon, amelyből tájékozódtak szülők és gyermekek az egyház és az ADRA működéséről.

Az év folyamán kiosztottunk 1500 kg ruhát, ebből 200 kg saját gyűjtés volt, amit testvérek hoztak, vagy hagyatékból maradt.  1212 db konzervet, 6 kg száraztésztát, 204-204 db multivitamint és glucosamint, 200 zacskó tortillát, 1-1 doboz fogkrémet, szappant, kekszet, 100 zacskó süteményt, 108 doboz rizstejet, cukorkát, szárított zöldséget, 2 zsák burgonyát, több doboz cipőt, és 51 karácsonyi dobozt, melyből 20 db-ot az ADRA központtól kaptunk, 31 db-ot viszont mi magunk készítettünk. Év közben folyamatosan vásároltunk meleg sapkát, sálat, zoknikat, gyorsborotvát, melyet kiegészítettük az ADRA raktárból kapott fogkrém, szappan és zacskós süteménnyel, de tettünk hozzá 1-1 db könyvet is. Így tudtunk az utcán, erdőben lakó hajléktalanoknak adni 38 db csomagot.

A Gyermekek Átmeneti Otthonában 13 kisgyerek maradt karácsonyra, akiket rokonok sem tudtak elvinni az ünnepekre, nekik is adtunk 1-1 karácsonyi dobozt, aminek nagyon örültek.

December 22-én voltunk a Hajléktalan Szállón, ahol egy kis karácsonyi ünnepséget tartottunk. Gyülekezetünkből öten és a Csepeli Gyülekezetből is öten jöttek el. Néhány vers, ének, gitárszóló hangzott el. Az igei gondolatokat Karancsi Ilona tolmácsolta. A karácsonyi készülődés, ajándékvárás idején sok gondolatunk van. Vannak elképzeléseink, hogy mit szeretnénk, de mindenkinek egyetlen Ajándékra van szüksége. Az igazi ajándék Jézus Krisztus, aki egyszerű körülmények között született, és mindig rendelkezésre állt szolgálatával az élet számkivetettjeinek és szenvedőinek. Gyülekezetünk 37 500 Ft adományt gyűjtött erre a célra, melyből cca. 1 mázsa almát, 20 beiglit és 16 kg vegyes süteményt vásároltunk, de volt, aki hozott saját sütésű pogácsát, süteményt, szaloncukrot. Vittünk 55 db könyvet is, amit pillanatok alatt szétkapkodtak. És volt, aki kért Bibliát, melyet később vittünk el neki személyesen. Volt egy nagyon szép tapasztalatom, amikor a csomagokhoz vásároltam.

Úgy terveztem, hogy kellene még 10 sapka, de már csak 4000 Ft volt erre a célra. Bementem azért egy kínai boltba, de ott is 1000-1500 Ft volt a sapkák darabja. Kérdezi az eladó, hogy miben tudna segíteni? Elmondtam, hogy szeretnék még 10 db meleg sapkát, mert csomagokat készítünk gyerekeknek, és utcai hajléktalanoknak, de ezeknél olcsóbbat kérnék, ha van. Tört magyarsággal azt mondta, hogy ő ilyet még nem hallott, hogy családon kívül másnak, és főleg hajléktalanoknak és elhagyott gyerekeknek készítenek csomagot. „Akkor nekem ehhez hozzá kell járulnom feltétlen. Megnézem, mit tehetek." Bement, majd kis idő múlva kijött a raktárból. Hozott 10 db sapkát, és azt mondta, ezt 4000 Ft-ért ideadja. Nagyon hálásan megköszöntem neki is és főleg az Úrnak, mert pontosan 4000 Ft volt még erre a célra. Itthon megnéztem: több sapkán rajta maradt az árcédula: 1000-1500 Ft volt az eredeti ár.

A gyermek művészeti pályázatok útján szerezett kapcsolatainkat is tovább szeretnénk bővíteni, és segítséget nyújtani az iskolákban is a rászoruló gyermekeknek, családoknak.

Igyekszünk az általunk megismert embereknek mentális és lelki kérdésekben is segítséget nyújtani. Néhányan eljöttek gyülekezeti rendezvényeinkre is.

Hisszük, hogy az Úr áldása kíséri szolgálatunkat ez évben is.

 

Karancsi Ilona
Pesterzsébeti ADRA képviselő

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista