2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Hitben és hálával a könyvkiadásról…
Hitben és hálával a könyvkiadásról… PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal
3. oldal

Az adventmozgalom kezdeteitől fogva tapasztalható, hogy Isten megkülönböztetett figyelmébe ajánlja népünknek az Igét, a tiszta forrást magyarázó, azt népszerűsítő irodalom nyomtatott formában való terjesztését. Mindazok, akik részt vállaltak a lap- és könyvkiadás szolgálatában, átélhették az Úr különleges áldásait.

A közelmúltban megjelent Hogy el ne feledjük! c. könyv 21. oldalán George R. Knight így ír arról, hogy a könyvmisszió miként indult el az úttörőink idejében.

„Egy fiatal lelkész, Joshua V. Himes által vált jelentős tényezővé a millerita adventizmus... Himes már az első Millerrel való találkozáskor, 1839 novemberében meggyőződött az üzenetről, és azon csodálkozott, vajon miért nem ismert az szélesebb körben is.

- Valóban hiszel ebben az üzenetben? - kérdezte Himes az idősebb prédikátort.

- Természetesesen igen, hiszen másként nem prédikálnám.

- De mit teszel azért, hogy az egész világon elterjedjen az üzenet?

- Mindent, amit csak tudok - válaszolta Miller.

- Nos, ez az egész dolog eléggé háttérben van még. Mindannak ellenére, amit tettél, alig tudnak a témáról az emberek. Ha néhány éven belül Krisztusnak vissza kell jönnie, ahogy hiszed, akkor nincs vesztegetni való időnk, figyelmeztetni kell az egyházat és a világot, mennydörgő hangon, fel kell rázni őket, hogy legyenek készen.

- Tudom, tudom, Himes testvér, de mit tehet egy ilyen öreg parasztember? Folyamatosan keresem a segítséget - segítségre van szükségem.

Ez volt az a pont, emlékszik vissza Himes, »mikor mindenemet Isten oltárára tettem; az életemet, a családomat, a társasági életemet, a jó hírnevemet, hogy segítsem őt minden erőmmel a végsőkig«.

Himes belépésével a millerizmus olyan lendületet kapott, amilyet soha azelőtt. Egy generátor energiájával és leleményességgel Joshua 1840 és 1844 között úgy felfuttatta a mozgalmat, hogy a millerizmus mindenki által ismert fogalom lett...

Rövid időn belül a szüntelenül tevékenykedő Himes elindította a The Midnight Cry és a The Signs of the Times folyóiratokat, amelyek eljuttatták az adventüzenetet a világ végére, illetve könyvek és traktátok végtelen sorát bocsátották ki."

Ezt követően hatalmas tapasztalatok egész sora igazolta, hogy a könyvkiadás és -terjesztés, az örökkévaló evangélium hirdetésének Istentől rendelt eszköze. Ellen G. White, akinek munkássága szorosan összefonódott az utolsó idők elhívott népe, az adventizmus életével, így írt erről: „A könyvterjesztés Isten eszköze, mellyel sok olyan embert ér el, akire máskülönben nem hatna az igazság" (Bizonyságtételek IV., 592. o.).

Az idők során azonban az is egyértelművé lett, hogy a kiadói munka nem csak az Úr áldásainak, hanem az Ellenség eltökélt támadásainak is színterévé vált.

Emlékezzünk az adventtörténelem egyik legfájóbb, sok-sok tanulságot rejtő eseményére: porrá égett Battle Creek, mert olyan eszmék szivárogtak a könyv- és lapkiadás szolgálatába, amelyek nem Isten akaratát, a tiszta evangélium tartalmát és annak mennyei tekintélyű hirdetését tükrözték. De beszélhetnénk az elmúlt évtized szomorú, a magyar unió könyvkiadását megkeserítő és a könyvmissziót elnehezítő tapasztalatáról. Mindezek ismeretében mégis csak egyet mondhatunk: az Ellenségnek majdnem sikerült..., de az Úr most is megmutatta, Őneki gondja van arra, ami az Övé, és a zsákutcából megmutatja a kivezető utat.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy az írásban talán kevésbé ismert bizonyságtételi tanács több testvérünk szívében is visszhangra talált:

„Ha helyes volt, hogy testvéreink részvényeket vegyenek kiadóinknál, amikor ez a munkánk még csak szűkebb területekre terjedt ki, hatásköre pedig csekély volt, nem fontosabb-e ma befektetnünk a könyvkiadásba, amikor sokkal nagyobb munkát kell végeznünk, ezért ennek megfelelő növekedésre van szükség az anyagi javak területén is?... Az elmúlt időkben, amikor kevesen voltunk, mindenki - akiknek módjában állt - kötelességének tartotta, hogy részvényeket vásároljon a kiadóban... Akinek nincs részvénye ezekben az intézményekben, azok most abban a kiváltságban részesülhetnek, hogy ebbe a rendkívül értékes munkába ruházhatják be javaikat. Most van szükségünk imáitokra, szeretetetekre és anyagi segítségetekre. Reméljük, sokunk szívét készségessé teszi az Úr, hogy segíthessünk intézményeinknek...

Nem kell félnetek semmitől! Oda ruházzátok be javaitokat, ahol felhasználásuk hasznot hoz - általuk a világosság sugarai áradnak a világ legsötétebb részeibe... Sokan kockázatos világi vállalkozásokba fektetik be pénzüket, s ezúton minden dollárt ellopnak tőlük. Arra kérünk, azzal bizonyítsátok bőkezűségeteket, hogy kiadóinkba ruháztok be... Azok, akiknek az Úr anyagi javakat adott, kamatmentesen vagy alacsony kamattal beruházhatják pénzüket Isten művébe, s önkéntes ajándékokkal segíthetik működtetni a könyvkiadást" (Bizonyságtételek IV., 592-593., 596. o.; IX., 71. o.).

A 2009. második félévétől a Reménység Evangelizációs Központhoz tartozó Advent Kiadóban azzal szembesültünk, hogy a kiadói terveink megvalósításának útjában hatalmas akadályként tornyosuló anyagi forráshiány miatt nem tudunk kiadványokat megjelentetni. Ekkor úgy döntöttünk: komoly imádság tárgyává tesszük e körülményt. Rövid időn belül csodát élhettünk át. Az Úr egyértelművé tette: a könyvmisszió az Övé és Ő gondoskodni tud róla akkor is, amikor az országunkban mindenütt tapasztalható, egyre fokozódó anyagi nehézségek emberileg csak sötét jövőképet festhetnének elénk.

Sorra csengtek a telefonok, jöttek az e-mailek, a személyesen megfogalmazott felajánlások, amelyek arról szóltak, hogy vissza nem térítendő adomány, vagy hosszú lejáratú, kamatmentes kölcsön formájában testvéreink és az egyháztagjaink által működtetett alapítványok, nyomdák támogatni kívánják a kiadó szolgálatát. Így vált lehetővé, hogy miközben a nyári, kora őszi hónapok anyagi ínsége miatt saját forrásaink szinte nullára apadtak, mégis nyomdába küldhettük az alábbi kiadványokat:

  • Páskulyné Kovács Erzsébet: Köszönöm, Uram! Megköszönöm!
  • Dr. Szigeti Jenő: Egyházak egy világ végén
  • Jerry D. Thomas: Hitünk alapjai gyermekeknek
  • George. R. Knight: Hogy el ne feledjük!
  • C. Mervyn Maxwell: Mondd el a világnak!
  • Mark Finley: Bizonyosság egy bizonytalan világban
  • Kormos Tivadar: Csodálatos találkozások Jézussal
  • Szemelvények Ellen G. White írásaiból III. kötet
  • Ellen G. White: A legjobb út (Jézushoz vezető út)
  • Ellen G. White: Krisztus példázatai
  • Dr. Hans Heinz: Lesz-e holnapunk?

Hálásak vagyunk Istennek, aki testvéreink szívét indítva adott alapot ahhoz, hogy reménységgel tekinthessünk a jövőbe, hiszen Ő mellettünk áll, és nem engedi, hogy meginogjon a lábunk.

Ilyen tapasztalatok birtokában mi csak egyet tehetünk: eltökélten haladunk az Ő útján és mély bizalommal fogadjuk a Teremtő, Megváltó Isten minden ígéretét, aki az előttünk álló úton is előttünk járva kínál segítséget ahhoz, hogy ismét a „Könyv népévé" lehessünk.

Az alábbi elérhetőségeken örömmel fogadjuk testvéreink felajánlását, akik a jövőben akár adományaikkal, akár kölcsön formájában segíteni kívánják az Advent Kiadó szolgálatát.

Telefon: 30/417-2515 (Czinkota András, intézményvezető)

30/664-3295 (Dr. Tokics Imréné, titkárnő)

E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges , Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

A felajánlásokat, illetve a teljesítést minden esetben az intézmény operatív bizottsága hitelesíti, illetve igazolja vissza.

 


 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista