2024. július 03. Szerda
Napnyugta: 20:44
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow David Klinedinst Budapesten
David Klinedinst Budapesten PDF Nyomtatás E-mail

dsc01454David Klinedinst, Szombathelyi szolgálatát befejezve, Budapestre utazott, ahol a Dunamelléki Egyházterület közreműködésével 2010. február 28-án vasárnap egy egész napos programon vett részt, mely során megismerkedett a formálódó magyarországi Adventista Vakmisszió tevékenységével, és képzést tartott az érdeklődőknek. David Klinedinst a Generál Konferencia Vakmissziós Intézetének lelkészi vezetőjeként vett részt a programon, melynek szervezésében a vakmisszió mellett részt vett a Budapest Zuglói és Sashalmi Gyülekezet is.

A 10 órakor kezdődő alkalomra a képzés helyszínéül szolgáló zuglói gyülekezet szinte teljesen megtelt. David a képzést egy áhítattal vezette be, melyben Bartimeus történetéből vont le röviden tanulságokat. Néhány kérdést intézve a hallgatóság látó tagjaihoz, arra szólított fel bennünket, hogy képzeljük el akár csak egy napunkat is vakon. Ezután került sor a statisztikai adatok ismertetésére, valamint az amerikai vakmissziós szervezet tevékenységének bemutatására: Kiadnak Braille és nagy betűs kiadványokat, ezen belül folyóiratot, bibliatanulmányokat és természetesen magát a Szentírást is. Üzemeltetnek hangoskönyvtárat azok számára, akik nem tudják olvasni a Braille írást, vagy csak egyszerűen jobban szeretik a hangos felolvasást. Szerveznek nyári táborokat is, ahol a vakok sportolhatnak, ismerkedhetnek a természettel, és megismerhetik a Bibliát. Ezeken az együttléteken tehetségkutató alkalmakat is szerveznek, amikor a táborozók művészi szinten megmutathatják Istentől kapott talentumaikat. A lebilincselő és élvezetes beszámoló után Erdődy Viktor nem látó testvérünk néhány gondolatban bemutatta Davidnek és a vendégeknek az Adventista Vakmisszió munkáját, amely sok szempontból hasonlít az amerikaiéhoz. A képzésnek is beillő előadás végén kérdésekre, majd a vakmisszió és a gyülekezet részéről ének- illetve zeneszolgálatra is sor kerülhetett. Az ezt követő kiadós ebéd közben lehetőség nyílt kötetlenebb beszélgetésre is a különböző vakmissziós lehetőségekről. Nagy örömmel fogadtuk a tapasztalatokat és az ötleteket, s kérjük a Christian Record Services további támogatását, különös tekintettel az önkéntes munkások képzésére.

dsc01496A délután folyamán gyakorlati szempontból is bemutathattunk egy-egy apró részletet a vakok életéből, immár a Mátyásföldi Önkormányzat előadóteremében. A vendégek megismerkedhettek többek között a Jaws beszélő programmal, a Braille írógéppel, nyomtatóval és Bibliával, majd egy Braille ABC segítségével megpróbálhatták elolvasni az előre készített meglepetés szöveget is. Ezen kívül szintén megismerkedhettek a színfelismerő készülékkel, beszélő mobiltelefonnal, és a bottal illetve vakvezető kutyával való közlekedés rejtelmeivel, valamint bekötött szemmel dominózhattak, almát pucolhattak, gyöngyöt fűzhettek, tapintás alapján pénzérméket ismerhettek fel, és csörgőlabdázhattak is. Ez utóbbi játékot Amerikában még nem ismerik, így David nagy örömmel kipróbálta, és vitte haza a tőlünk kapott ötletet.

dsc01535Ezt követően este hat órától kezdetét vette az az evangelizációs sorozat, melynek első három alkalmát (vasárnap, hétfőn és kedden) David tartotta a vérfolyásos asszony, Zákeus, illetve a tékozló fiú történetéből. A fordítás szolgálatát Bácsi László testvérünk látta el. David előadásmódja, részletes szemléltető magyarázata, beleélő képessége igazodott a hallgatóság nem látó tagjainak igényeihez is. A következő hetekben Henter Barna lelkész (illetve egy alkalommal Erdődy Viktor) folytatja csütörtökönként az így megkezdett sorozatot, mely a testi és a lelki fogyatékosságok témakörében segít meglátnunk Urunk kegyelmének mindenkori megnyilvánulását.

Amennyiben valaki bővebben szeretne érdeklődni a vakmisszió életéről, illetve szeretné, hogy gyülekezetében vagy városában is legyen hasonló vakmissziós gyakorlati bemutató, kérem jelezze ez irányú igényét az Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen. A segítőnek jelentkezőket szintén örömmel látjuk ebben a csodálatos szolgálatban. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

Erdődy-Szilágyi Éva

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista