2024. április 19. Péntek
Napnyugta: 19:40
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Egészségügyi hírek
Egészségügyi hírek
Szoptatás, elhízás és asztma PDF Nyomtatás E-mail
Egy tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik kevesebb, mint három hónapig szopnak, valamint a későbbi gyerekéveikben túlsúlyosak, nagyobb az asztma kialakulásának kockázata. Különösen igaz ez, ha valamelyik szülő is asztmában szenved. A mintegy hétszáz, 8-10 éves gyereket felölelő vizsgálat szerint azok a gyerekek, akik csak rövid ideig részesülnek az anyatejes táplálásban, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, és e két tényező együttes jelenléte utat nyit az asztmának. A pontos mechanizmus még nem ismert, de valószínűnek tűnik, hogy hátérben a leptin nevű hormon áll, amely felelős a testsúly és az étvágy szabályozásáért (leptos görögül soványt, vékonyat jelent) és amely nagy mennyiségben található az anyatejben. Azok a  gyerekek, akik kevesebb anyatejet kapnak, azoknál a leptin szabályozó hatása is gyengébben érvényesül és könnyebben elhíznak. Az is ismert, hogy a leptin az immunválaszt is befolyásolja és talán ezzel magyarázható hiányában az asztmás reakció felerősödése. Az eredmények tükrében egyértelműen kijelenthető, hogy a hosszabb anyatejes táplálás csökkenti az elhízás és az asztma kialakulásának veszélyét. (Reuters Health 2007. október 4.)
 
Az anorexia kezelésének új megközelítése PDF Nyomtatás E-mail

Az anorexia betegség egyre több embert érint, elsősorban a fiatal és középkorú nőket. A kór lényege, hogy a betegek kóros soványságban szenvednek, mivel sosem elégedettek a testsúlyukkal, ezért lényegében nem esznek, vagy csak minimális mértékben. Ebbe a kóros soványságba aztán igen könnyen bele lehet halni. A betegség gyógyítására eddig hangulatjavító szereket adtak, mivel korán felismerték, hogy az anorexia kapcsán elsősorban központi idegrendszeri problémáról van szó. Egy újabb felfedezés szerint az anorexia ugyanazokat az idegpályákat befolyásolja, mint az extasy tabletta, ami a fiatalok közkedvelt társasági kábítószere. Mindez azt jelenti, hogy a betegség az úgynevezett jutalmazási központot érinti, ami egyébként számos függőségben, pl. a dohányzásra való rászokásban is szerepet játszik. Jelenleg úgy tűnik, hogy az anorexia, legalábbis részben olyan, mintha a betegek a nem evés függőségében szenvednének, és ennek megfelelően lehet majd más függőségekben alkalmazott gyógyszereket és terápiákat ebben az esetben is alkalmazni. (Reuters Health 2007. október 3.)

 
Könnyed mozgás bélbetegeknek PDF Nyomtatás E-mail

Kanadai szakemberek szerint a Crohn-betegségben szenvedőknek kifejezetten jót tehet, ha heti néhány alkalommal könnyed sétát tesznek. A Crohn-betegség a vastagbél gyulladásos elváltozása, mely hasmenéssel, ahasi fájdalommal és esetleg a végbél vérzésével is járhat. Jellemzője még, hogy időszakosan jelentkezik, a betegség lefolyásában periodikusság figyelhető meg. Korábban azt gondolták, hogy a mozgás nem ajánlott az ilyen betegségben szenvedőknek, hiszen felerősíti a bélműködéseket, de egy most közzétett vizsgálat szerint a heti három alkalommal végzett 30 perces könnyű séta minden Crohn-betegnek enyhítette a panaszait. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy ez csak a betegség enyhébb időszakában alkalmazható, a súlyos állapotú Crohn-betegeknek továbbra sem javasolt a testmozgás addig, amíg a tüneteket nem sikerül valaelyest megfékezni.  (Reuters Health 2007. október 3.)

 
Sosem késő kikapcsolni a tévét PDF Nyomtatás E-mail

Nagyon sok tanulmány jelent már meg a televízió és a gyerekek kapcsolatáról. Mindenki egyetért abban, hogy a túl sok tévézés egészségtelen, úgy fizikailag, mint szellemileg. Egy friss felmérés szerint a 2,5-5,5 éves korosztály nagy része napi több mint két órát tölt a képernyő előtt. Úgy találták, hogy ennek következtében alvási problémák, koncentráció zavarok, agresszivitás léphetnek fel a gyerekeknél. Ez még akkor is kialakulhat, ha a kicsik egyébként nem túl izgató gyerekműsorokat néznek, mivel önmagában a sok tévézés károsan befolyásolhatja a viselkedésüket. A tanulmány szerint ezért nem csak a televízió a hibás, hanem a szülők is, akiknek a tévé helyett más, aktív elfoglaltságot kellene kitalálni csemetéiknek. A szakemberek szerint sosem késő kikapcsolni a készüléket és óvva intenek mindenkit attól, hogy a gyerekszobába külön televíziót tartsunk. (HealthDay News 2007. október 1.)

 
Az ózon ártalmas PDF Nyomtatás E-mail

Habár úgy tartják, hogy az ózondús levegő jót tesz, ma már ez sajnos nem igaz. Régen az erdei levegőre mondták, hogy magas az ózontartalma (és ez igaz is, de az ózon mennyisége nem éri el benne az egészségre ártalmas határértéket), de manapság a városi légszennyezés egyik fő problémájává vált az ózontartalom drasztikus emelkedése. Kimutatták, hogy az ózon felerősíti a légutak immunválaszát, ennek következtében olyan külső anyagokra vagy baktériumokra is túlzottan reagálhat, amelyekre az ózon jelenléte nélkül egyszerű, „csendes" módon is válaszolni tudna. Mindez megmagyarázni látszik, hogy a városi légszennyezés következtében miért gyakoribbak a légúti betegségek, ezen belül is az asztmás panaszok.  (Reuters Health 2007. október 1.)

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

Eredmények 11 - 15 / 41

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista