2024. április 19. Péntek
Napnyugta: 19:40
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Egészségügyi hírek
Egészségügyi hírek
Az alkohol süketté tesz PDF Nyomtatás E-mail
Ha valaki italozás közben nehezen hallja a beszélgetést, az nemcsak a zajtól lehet. Kimutatták, hogy az alkohol hatására átmenetileg romlik a hallás, elsősorban az alacsonyabb frekvenciájú hangok észlelése szenved zavart, amelyek viszont fontosak a beszédhang felismerésében és megértésében. Az ún. „koktél-parti süketség" valószínűleg azért jön létre, mert az alkohol toleránssá teszi a hallási folyamatot az erősebb hangokkal szemben. Minél többet iszik valaki és minél idősebb, annál jelentősebb a kialakuló átmeneti halláskárosodás. Néhány napon belül mindenkinél helyreáll a normális hallás, de feltételezik, hogy a rendszeres alkoholfogyasztóknál a hangok érzékelése a akár tartós, maradandó károsodást is szenvedhet. (Reuters Health 2007. szeptember 28.)
 
Gyalogoljunk a munkahelyünkre! PDF Nyomtatás E-mail
Azok, akik a munkahelyükre gyalog járnak, nagyobb eséllyel elkerülhetik a cukorbetegség kialakulását. Egy japán vizsgálat szerint azoknak, akik rendszeresen gyalogolnak a munkába, lényegesen alacsonyabb a vércukorszintje, mint a gépjárműveket használóknak. Az is kiderült, hogy akik naponta legalább 21 percet gyalogolnak, azoknál a diabétesz kockázata 25%-kal kisebb, mint a napi csak 10 percet gyaloglóknál. A felmérést 8600 férfi bevonásával végezték, akik mindannyian ülő munkát folytattak. Mindezek alapján kijelenthető, hogy rendszerességgel végzett, kellően hosszú gyaloglás csökkenti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét és talán az egyik legegyszerűbb módja a megelőzésnek. (Reuters Health 2007. szeptember 26.)
 
Mellnagyobbítás és öngyilkosság PDF Nyomtatás E-mail

A mellnagyobbító műtétek manapság a legnépszerűbb szépészeti beavatkozások közé tartoznak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy nem veszélytelenek és nemcsak a beültetett szilikon betétek esetleges szivárgása miatt, hanem pszichésen is. Kimutatták, hogy az ilyen műtéten átesett nők körében a beavatkozás utáni 10. évtől ugrásszerűen megnő az öngyilkosságok száma, mintegy megháromszorozódik. Ugyanez a 45 éves kor felett műtötteknél hétszeres növekedést mutat. Egyébként a mellimplantátumos nők gyakrabban válnak az alkohol vagy a kábítószerek rabjává is. A szakemberek szerint ez a jelenség nem közvetlenül mellműtét miatt van. Feltehető, hogy a mellnagyobbítást választó nők jelentős része már korábban lelki problémákkal küzd, aminek elnyomásában segíthet a „szépülés", de 10-20 éven belül ennek hatása is elmúlik és a lelkiállapotuk újra romlik. Különösen azok lehetnek veszélyben, akik a beavatkozás után úgy gondolják, hogy sokkal szebben látják őket az emberek vagy éppen több barátjuk lesz.  (HealthDay News 2007. augusztus 9.)

 
Terhesség alatt fő a nyugalom! PDF Nyomtatás E-mail

A terhesség alatt az anyát ért hatások sok tekintetben befolyásolhatják a születendő gyermek életminőségét. Az egyik legújabb felismerés, hogy a várandósság idején átélt komoly stressz alvászavarokat okozhat az újszülöttnek. Feltételezik, hogy a stresszhatásokért felelős hormonok a magzati agy fejlődését olyan irányban változtatják meg, hogy születés után alvási problémák lépnek fel. A szakemberek szerint az első életévekben mutatott jó alvás egyben igazolása is az egészséges magzati fejlődésnek. Ugyanakkor a korai években jelentkező alvászavarok a későbbiekben is gondot jelenthetnek, elsősorban a nehezen kezelhető viselkedési problémák kialakulásának tekintetében. Éppen ezért a terhesség alatti stressz és szorongás valamennyi formáját nagyon komolyan kell venni és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szoruljanak vissza. (Reuters Health 2007. augusztus 9.)

 
A gyaloglás jó PDF Nyomtatás E-mail

Az elhízott és magas koleszterinszintű emberek számára sokszor rémálomnak tűnik a rendszeres testmozgásra való felszólítás, hiszen mindenkinek a zsírpárnák nélküli, tökéletes izomzatú sportolók jelennek meg, akik igazán nagy teljesítményekre képesek, ugyanakkor az átlagember és „átlagelhízott" számára elérhetetlen ideált mutatnak. A jó hír az, hogy nem őket kell követni. Kimutatták, hogy a szív-és keringési betegségek megelőzésében és kezelésében, a testsúly- és koleszterinszint-csökkentésben nem elsősorban a testmozgás erős intenzitása, mint inkább a mennyisége a fontos. Habár az erős intenzitás nem természetesen nem ártalmas, de ha csak rövid időre korlátozódik, akkor kevés haszna van. Az enyhébb intenzitású, de hosszabb ideig tartó mozgásformák, mint pl. a gyaloglás vagy a kocogás tökéletesen elegendőek az egészség megőrzéséhez és a betegségekből való gyógyuláshoz. Ehhez azonban hetente mintegy 20-30 km gyaloglásra vagy kocogásra van szükségünk, ami napi szintre lebontva 3-4 km-t jelent. (Reuters Health 2007. augusztus 6.)

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

Eredmények 16 - 20 / 41

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista