2024.  március  29.  Péntek
Napnyugta: 18:10
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Egészségügyi hírek
Egészségügyi hírek
Adalékanyagok és a cigaretta PDF Nyomtatás E-mail

Az adalékanyagok kapcsán elsősorban mindenki az élelmiszerekre gondol, de ilyen (a guargumi dioxin szennyeződése borzolta a kedélyeket legutóbb), ugyanakkor ismert tény, hogy a cigarettákban is vannak ilyen jellegű származékok. Sajnos, ezekről viszonylag keveset lehet tudni, mivel a kereskedelmi titkosságra hivatkozva ezeket nem tünetik fel a dobozokon. Körülbelül 600 ilyen anyag lehet a dohánytermékekben, melyek közül a feltételezések szerint közel 100 ártalmas az egészségre. A szakértők arra gyanakodnak, hogy az adalékanyagok közt vannak olyanok, melyek megnehezítik a dohányzásról való leszokást. Tehát nemcsak nikotin és szokásfüggőség alakul ki, hanem ezeket speciális anyagokkal valószínűleg tovább fokozhatják. Más adalékanyagok elősegíthetik a nikotin felszívódását a tüdőből, valamint csökkenthetik a füst okozta köhögési ingereket. Emellett pedig egyre inkább arra törekednek, hogy a dohányzás ártalmairól eltereljék az emberek figyelmét. Néhány gyártó egyetért azzal, hogy szélesebb körben kellene ismertetni ezeket az adalékokat, de szerintük ezt nem kell tiltani, mert jobbá teszi a cigaretta ízét. (HealthDay News 2007. augusztus 3.)

 
Gyűlölet és gyulladás PDF Nyomtatás E-mail

A közmondás szerint a harag rossz tanácsadó, a Biblia szerint pedig a bolondok keblében nyugszik (Prédikátor könyve 7:9). A legújabb kutatásokban azt találták, hogy az erős harag és gyűlölet különféle gyulladások melegágya lehet. Elsősorban olyan faktorok termelődnek, melyek az érfalban indítanak el kóros folyamatokat (komplement aktiválódó rendszer C3 proteinjének fokozott termelődése) és elősegítik az érrendszeri betegségek és a szívinfarktus kialakulását. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyűlölet és harag ezen hatása csak az évekig fennálló negatív érzések kapcsán jelentkezik, a rövid távú hangulati és érzelmi problémák ilyen irányú káros következményeit nem lehet kimutatni.  (Reuters Health 2007. augusztus 2.)

 
Finomított szénhidrátok és a látás PDF Nyomtatás E-mail

A látásromlás egyik leggyakoribb oka az ún. időskori sárgafolt elfajulás. Kimutatták, hogy betegség nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál, akik magas glikémiás indexű ételeket fogyasztanak. A glikémiás index azt mutatja meg, hogy egy adott étel milyen mértékben emeli vércukorszintet ahhoz képest, mintha tiszta szőlőcukrot fogyasztottunk volna. Minél kevesebb rostot és minél több finomított szénhidrátot tartalmaz egy étel, annál nagyobb a glikémiás indexe. Ebből adódik, hogy az alacsony rosttartalmú étrend felgyorsítja a szem romlását. Ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy minél több gyümölcsöt, zöldséget és gabonafélét fogyasszunk a szemünk egészségének megvédése érdekében. (Reuters Health 2007. július 30.)

 
Tömény tizenévesen PDF Nyomtatás E-mail

A fiatal korosztály egyre súlyosbodó alkoholfogyasztása világszerte nagy problémát jelent. Egy amerikai felmérés szerint a fiatalokra korábban jellemző sörivás helyett egyre inkább a tömény italok fogyasztása vált divattá. Elsősorban a vodka, rum, konyak és a whiskey népszerű a tengerentúlon. A váltás oka valószínűleg az, hogy egyrészt a kiskorúak számára könnyebb az alkoholt „elrejteni" valamilyen üdítőitalban, mely abban is segít, hogy egiható legyen a kezdő italozóknak. Másrészt sokkal gyorsabban el lehet érni így a részegséget. A jelenség aggasztó és nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a fiatalkorúak szeszesital fogyasztásának visszaszorítására, hiszen a korai években elkezdett égetett szesz ivászat sokkal hamarabb okozhat végzetes máj- és egyéb szervi elváltozásokat.A legnagyobb felelősség a szülőkön van e tekintetben. (HealthDay News 2007. július 30.)

 
A diesel árt az ereknek PDF Nyomtatás E-mail

Egy nemrég megjelent beszámoló szerint a diesel üzemanyagból keletkező égéstermékek, azaz a kipufogógáz elősegíti az érelmeszesedés folyamatát. A diesel elégetésével olyan finom részecskék kerülnek a levegőbe és onnan a tüdőbe, melyek a szervezetben lévő rossz koleszterinnel (LDL) összekacsolódnak és olyan géneket aktiválhatnak, melyek felgyorsítják az érfal gyulladásos folyamatit és elindítják az arterioszklerózis folyamatát. Feltehetően ennek hátterében a felszabaduló szabad gyökök állnak. A tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy egyrészt mindenki tartsa alacsony szinten az LDL szintjét, másrészt nagyobb erőfeszítéseket kell tenni olyan technológiák kifejlesztésére, melyek elősegítik a diesel égéstermékek alaposabb szűrést a gépjárművekben. (HealthDay News 2007. július 26.)

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

Eredmények 21 - 25 / 41

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista