2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Egészségügyi hírek
Egészségügyi hírek
Mozgás stroke után PDF Nyomtatás E-mail

A stroke (agyi érkatasztrófa) az egyik leggyakoribb érrendszeri betegség, mely gyakran maradandó bénulással jár. Ugyanakkor a betegek egyre növekvő száma teljes mértékben visszanyeri mozgásképességét, ami elsősorban a gyors és modern intenzív ellátásnak köszönhető. Azok számára, akik túlélik a stroke-ot és lényegében felépülnek, rendkívül fontos utókezelési lehetőség a testmozgás. A rendszeres edzés nemcsak a fizikai állapotukat javítja, hanem a társadalmi visszailleszkedésüket is segíti. 3 hónapos napi mozgással jelentősen javul az állóképességük és a mozgáskoordinációjuk, lényegesen nagyobb hatásfokkal végzik a fizikai tevékenységeket, mint akik nem vesznek részt ilyen programban. Ugyanakkor, ha 3 hónap után leállnak a tréninggel, akkor újabb 3-4 hónap elteltével alig mérhető különbség a két csoport között. Ez azt mutatja, hogy a stroke után is rendszeres napi elemmé kell váljon a testmozgás az egészség visszaszerzése és megőrzése érdekében. (Reuters Health 2007. június 28.)

 
A depresszió árt a csontoknak PDF Nyomtatás E-mail

A depresszió nőknél idősebb korban gyorsabban csökken a csontsűrűség, mint a hangulati betegségben nem szenvedő társaiknál. Korábban azt már igazolták, hogy a depresszióban szenvedőknél gyakrabban fordul elő csonttörés. Az okokra egyelőre nincs magyarázat, az egyik feltételezés szerint az étkezésben rejlik a megoldás, hiszen igen gyakori, hogy a hangulati betegek nem esznek rendesen és ez tápanyaghiányt eredményez, ami idős korban valóban felgyorsíthatja a csontritkulás folyamatát. Mindenesetre a Biblia egyik híres igazsága látszik igazolódni. A példabeszédek könyve szerint (17:22) „A vidám elme jó orvosságul szolgál; a szomorú lélek pedig megszáraztja a csontokat". (Reuters Health 2007. június 29.)

 
Gyilkos dohányzás PDF Nyomtatás E-mail

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohányzásmentességen dolgozó szakemberei szerint a cigaretta az egyik leghibásabb termék a világon, mivel használó felét megöli. Évente 5,4 millió ember hal meg  világon és ennek fele a fejlődő országokban. Ez annyi haláleset, mintha minden órában lezuhanna egy nagy utasszállító repülőgép. A számítások szerint a XXI. században mintegy 1 milliárd ember fog meghalni a dohányzás közvetlen következményeként. A dohányzást valószínűleg nem lehet beszüntetni, de a gyártókat kötelezik arra, hogy egyre több olyan szűrőt és gyártási technológiát alkalmazzanak, melyek csökkenti a dohányzás ártalmait. Ugyanakkor csak 2006-ban mintegy 600 milliárd szál cigarettát csempésztek (a teljes forgalom tizede!), melyek többségének minősége nem volt ellenőrzött, így az átlagosnál is ártalmasabbak. A szakértők szerint mindent meg kell tenni a dohányzás visszaszorításáért, illetve a nem dohányzók védelméért, mivel tudományosan bizonyított, hogy nincs a passzív dohányzásnak olyan kicsi mértéke, ami nem volna ártalmas az egészségre. (Reuters Health 2007. július 2.)

 
Videojáték és olvasás PDF Nyomtatás E-mail

A videojátékok káros hatásairól nagyon sok információval rendelkezünk. Most egy újabbal bővült a lista. Kiderült, hogy a túl sok videojátékot játszó tizenévesek kevesebbet tanulnak és olvasnak. A játékok ráadásul rendszerint erőszakos jellegűek, 5 videojátékosból 3 fiú. Hétköznap átlagosan 1 órát, hétvégente pedig több mint másfél órát tapadnak a képernyőre és a billentyűzetre vagy a joystick-re. Ennek eredményeként, különösen azoknál, akik egyedül játszanak, teljesen hátramarad a tanulás és bármilyen könyvnek az olvasása, illetve lányok esetén elmarad a segítés az otthoni házimunkában (valószínűleg a fiúk esetén is, csak lehet, hogy velük eleve nem számolnak sok családban e téren). Az is valószínű, hogy sok serdülő így vezeti le a benne felgyülemlett indulatokat és erőszakot. (HealthDay News 2007. július 3.)

 
Szegény gyerekek és a migrén PDF Nyomtatás E-mail

A szegényebb anyagi háttérrel rendelkező családok gyerekeinél és serdülőinél gyakrabban jelentkeznek migrénes panaszok. Mivel a betegség összefügg a táplálkozással, a stresszel és a megfelelő orvosi ellátással is, ezért érthető, hogy a szegényebb családokban miért gyakoribb a probléma. A rossz minőségű étkezés, az anyagi bizonytalanság miatti állandó stressz, valamint a megelőző és rohamkezelésekhez szükséges gyógyszerelés hiánya mind indokolják a jelenséget. Ráadásul a szakemberek szerint a gyerek-és serdülőkori migrén nem megfelelően kezelt terület, sok esetben fel sem ismerik a problémát. (HealthDay News 2007. július 3.)

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

Eredmények 26 - 30 / 41

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista