2024. április 24. Kedd
Napnyugta: 19:45
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Egészségügyi hírek
Egészségügyi hírek
Mobiltelefon és a gyermekbalesetek PDF Nyomtatás E-mail

Közismert közlekedési szabály, hogy autóvezetés közben tilos a kézben tartott mobiltelefont használni, ugyanakkor ez gyalogosként egyáltalán nem számít szabálysértésnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy biztonságos is, mivel egy amerikai felmérés szerint egyre gyakoribb, hogy mobiltelefonáló gyerekeket ütnek el átkelés közben az úttesten. Egy virtuális tesztben azt vizsgálták, hogy a gyaloglás közbeni mobiltelefonálás hogyan hat a gyerekekre és azt találták, hogy figyelmetlenné válnak és nem észlelik a közelgő veszélyeket, így gyakran egyenesen a járművek elé lépnek. Amerikában a 8-12 éves gyerekek felének már van mobiltelefonja, és valószínűleg Magyarországon is hasonló lehet az arány, ezért a szakemberek fontosnak tartják felhívni a szülők figyelmét arra, hogy tanítsák meg kisgyermekeiket az utcai telefonálás biztonságos módjára, azaz ha telefonálnak, akkor mindig álljanak meg, vagy üljenek le valahova.  (HealthDay News 2008. április 11.)

 
A magas vérnyomás rontja a gondolkozást PDF Nyomtatás E-mail

A magas vérnyomásnak számtalan szövődménye ismeretes, a szívbetegségektől kezdve egészen a hirtelen halálig. Most egy újabb káros következményre derült fény. Kimutatták, hogy idős korban a magas vérnyomás kifejezetten rontja a gondolkodási képességet. 60-69 éve skor között a normális vérnyomásúk (120/80 Hgmm vagy kisebb), 70-79 év között a határérték hipertóniások (max 140/90 Hgmm), míg 80 év felett az enyhén hipertóniások (max 159/90 Hgmm) produkálták a legjobb teszteredményeket. Ugyankkor 160/90 Hgmm-es vérnyomástól mindegyik fent említett korosztályban romlottak a mentális teljesítőképesség mutatói. Ezek alapján kijelenthető, hogy a magas vérnyomás megelőzése és kezelése idős korban nemcsak a fizikai egészség, hanem a jó mentális állapot megőrzése érdekében is szükséges.  (Reuters Health 2008. április 10.)

 
Az internet öngyilkosságra késztethet PDF Nyomtatás E-mail
Ha valaki az öngyilkossággal kapcsolatos információkat keresi a világhálón, akkor sokkal több olyan oldalt talál, ami támogató, mint amelyik ellen van. Egy angol felmérés szerint az ezzel foglalkozó webhelyek fele az elkövetési módszereket taglalja, az „öngyilkosság" szóra rá keresve minden ötödik honlap kizárólag ezzel foglalkozik. Csupán alig több mint 10%-uk nevezhető hasznosnak az öngyilkosság megelőzésének kérdésében. Mindez azt mutatja, hogy egyrészt nagyobb figyelmet kell szentelni a veszélyeztetettek internetes szokásaira, másrészt az internetes kereső szolgáltatókat arra kellene kötelezni, hogy az öngyilkosság elleni küzdelemben hasznos honlapokat az elsők között jelenítsék meg a keresési eredmények között.  (HealthDay News 2008. április 10.)
 
Könnyített mozgás kövér fiúknak PDF Nyomtatás E-mail

Egyre gyakoribb probléma a gyerekkori elhízás, amely ellen nagy erőkkel kell küzdeni, hiszen a gyermekkortól cipelt túlsúly már a fiatal felnőtt években súlyos, akár halálos kimenetelű elváltozásokat okozhat. 12 éves, elhízott francia fiúk esetében igazolták, hogy a testsúlycsökkentéshez nem szükséges valamiféle extrém intenzitású sport, csupán rendszeres kisebb erőkifejtéssel járó mozgásforma is elegendő. A szobabiciklin végzett mérések kimutatták, hogy az elhízott gyerekeknél a könnyített terheléssel nagyobb mértékű zsírégetés ment végbe, mint a nagyerőkifejtés esetén. Ugyanez fordítva történt a nem elhízott fiúk esetén. Mindez azt bizonyítja, hogy a kövér gyerekeket nem kell, sőt nem is érdemes erősen terhelni, csupán a rendszeres, könnyű edzést kell számukra biztosítani és sikerrel szabulhatnak meg feles kilóiktól. Természetesen minél karcsúbbak lesznek, annál jobban kell majd őket terhelni. (Reuters Health 2008. április 09.)

 
A félelem megbetegít PDF Nyomtatás E-mail

Egy vizsgálat szerint azok, akik attól félnek, hogy valamilyen bűncselekményt követnek el ellenük, mind fizikailag, mind pedig mentálisan megbetegedhetnek. Az ilyen jellegű félelem nagyon gyakori, bár az esetek nagy részében nem indokolt. A potenciális betörőktől, erőszakos emberektől való rettegés azonban azt eredményezi, hogy az illető kevesebbet mozog, hiszen nem mer kimenni a szabad levegőre, kevesebbet jár emberek közé, és azt is gyanakvóan teszi, felületesen tartja a kapcsolatot barátaival, ismerőseivel. Az így élő embereknek kétszer nagyobb esélyük van a depresszióra és másfélszer nagyobb valószínűséggel kapnak valamilyen egyéb mentális betegséget. A mozgáshiány és bezártság miatt a fizikai állapotuk alapján akár 9 évvel öregebbnek is tűnhetnek. A probléma elkerülésre jobban kellene megvilágítani az utcákat, és legalább a  szomszédoknak jobban össze kellene fogniuk, hogy a lakókörnyezetében mindenki biztonságban és nyugalomban érezhesse magát. (Reuters Health 2007. október 8.)

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

Eredmények 6 - 10 / 41

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista