2024. április 16. Kedd
Napnyugta: 19:36
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Szolgálat és küldetés arrow Egészségügyi szolgálat arrow Életmód cikkek
Életmód cikkek
Egy elsüllyedt világ mai tanulságai PDF Nyomtatás E-mail

Kíváncsiskodó asszonyok

Nem csak az ókorból ránk maradt rommezőkön lehet olyan ásatásokat folytatni, amelyeknek nyomán feltárulnak hajdan volt eleink titkai. A Bibliában régen élt emberek szaván keresztül szólít meg minket Isten, és ezért egy régi világ gondolkodásmódjának, tárgyi és lelki világának apró emlékei maradtak ránk a Biblia sorai mögött.
Tovább...
 
Szigetköz PDF Nyomtatás E-mail

Hazánk egyik legszebb, legérintetlenebb és mégis sokak által ismeretlen tájegysége a Szigetköz. Ez az Európában is egyedülálló vízi világ a Duna szülötte. Itt minden talpalatnyi földet a Duna hordott össze és alakított a mai képére, a mellékfolyói és a szél segítségével. A szomszédos hegyekből érkező folyam itt lelassult, és lerakta hordalékát, zátonyokat és szigetek százait építve belőle.

Tovább...
 
Érdemes abbahagyni, de legalább csökkenteni PDF Nyomtatás E-mail

A dohányzás az egyik legelterjedtebb káros szenvedély a világon. Csak Magyarországon évente több tízezren halnak meg emiatt. A halálokok között első helyen szerepel a tüdőrák. Régóta tudjuk, hogy a cigarettázás és a tüdőrák szorosan összefonódnak, és az is bizonyított, hogy a leszokás nagymértékben csökkenti a tüdőrák kockázatát. A leszokást követő 5 év múlva a daganatképződés esélye alig nagyobb a nemdohányzókhoz képest. Habár a dohányzás káros hatásaival szemben a legbiztosabb védekezés a leszokás, egy friss vizsgálat szerint az is sokat számít, ha az elszívott cigaretták mennyiségét jelentősen redukálják. Kimutatták, hogy azoknál, akik naponta 15, vagy ennél több szál cigarettát szívnak, az elszívott mennyiség felére csökkentése jelentősen mérsékli a tüdőtumor kockázatát. Ez nem jelent természetesen végső megoldást, de kezdeti lépésnek nem rossz. Érdemes tehát legalább elfelezni a napi cigaretta mennyiségét, hogy nagyobb esélyt kapjon az élet. Akinek ez sikerül, az már nem áll messze a teljes leszokástól sem.

Godtfredsen NS et al: Effect of smoking reduction on lung cancer risk. JAMA 294: 926-928, 2005. szeptember
 
Közbiztonság és az egészséges élet PDF Nyomtatás E-mail

Egy amerikai felmérés szerint a közbiztonság alapvetően befolyásolja az emberek egészséges életvitelét, elsősorban a testmozgás tekintetében. Annak ellenére, hogy a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a mozgásszegény életmód olyan betegségek kockázatát növeli, mint a koszorúér-betegség, vastagbéldaganat, magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, a közbiztonsági hiányosságok miatt mégsem szánják rá magukat egy kis sportolásra. A Texasban készült vizsgálat szerint azok, akik a lakóhelyük környezetének biztonságát nem találják különlegesen biztonságosnak, mintegy kétszer, azok pedig, akik egyáltalán nem találják biztonságosnak, mintegy háromszor nagyobb eséllyel lesznek otthonülők és mozgásszegények. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a lakosság biztonságérzetének növelésével sokat lehetne tenni a testmozgásra való késztetés terén is.

Centers for Disease Control and Prevention: Perception of neighborhood characteristic and leisure-time physical inactivity - Austin/Travis County, Texas, 2004. Morb Mortal Wkly Rep 54: 926-928, 2005. szeptember
 
A nők és a nyugdíjkorhatár PDF Nyomtatás E-mail

Általános tendencia, hogy az átlagéletkor növekedésével, valamint a lakosság öregedésével a nyugdíjkorhatár egyre inkább kitolódik. Ez országonként változik, Magyarországon mind a férfiak, mind pedig a nők esetében 62 év. Svédországban ugyanez a nők számára 65 esztendő. Egy nemrég megjelent felmérés szerint azonban a svéd nők több mint fele nem képes a nyugdíjig dolgozni, mivel egészségi állapotuk ezt nem teszi lehetővé. A betegségek fő okának első sorban a stresszt jelölik meg, ezenkívül pedig az egészségtelen életvitelt (dohányzás, alkohol, kevés mozgás). Kialakult egy olyan tendencia is, főleg a magasan iskolázott és jólétben élő nők körében, hogy szándékosan, jóval a nyugdíjkorhatár előtt abbahagyják a munkát annak érdekében, hogy ne legyenek betegek, és élvezhessék az öregkort. A vizsgálat azt sugallja, hogy a nőket túl sok stressz éri a munkahelyen, amelyet tetéz az otthoni feladatok sora. Mindenkinek jobb lenne, ha hamarabb mehetnének nyugdíjba a jelenlegi korhatárhoz képest.

Orth-Gomer K et al: Who can manage until the age of 65? Not the women - more than a half of all women stop working prematurely. Lakartidningen 102: 2296-2299, 2005. augusztus

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 9 / 35

 
 
 
Egészségügyi szolgálat
Egészségügyi Szolgálatok Osztálya
Életmód cikkek
Túratábor
Letölthető anyagok
Joomla Toplista