2024. április 23. Kedd
Napnyugta: 19:45
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Visszatérés a Római Egyházba?
Visszatérés a Római Egyházba? PDF Nyomtatás E-mail
Az Anglikán és a Római Katolikus Egyház újraegyesítésének javaslata került napvilágra az elmúlt napokban. A 42 oldalas indítványt a két egyház által delegált közös bizottság fogalmazta meg, és annak tartalmával mindkét fél vezető püspökei egyetértenek.


A kezdeményezés célja, hogy a két egyházat a római pápa vezetése alatt újraegyesítsék. A közlemény szerint vannak még tisztázandó pontok, történelmi vitapontok és liberális kérdések, amelyeket tisztázni kell, ám a Katolikus Egyház már máskor is megmutatta rugalmasságát, pl. amikor nős papok tucatjait vette fel lelkészi állományba az Anglikán Egyházból, amint azok nem feszegették tovább a nők felszentelésének kérdését.

Az Anglikán Egyház még arra is hajlandó, hogy új Anglikán Hitvallást hozzon létre (a régi 1571-óta van érvényben), amely nem hangsúlyozza a különbözőségeket, hogy általa lehetővé váljon az újraegyesülés.

Bár a 16. században az angliai egyházrész elhatárolódott a római püspök (a pápa) elsőségétől, azonban úgy tűnik, hogy mára ez sem jelent problémát.


Megjegyzés: Az anglikán egyház, az angliai reformáció nyomán kialakult nemzeti egyház, amely akkor jött létre, amikor VII. Kelemen pápa nem volt hajlandó elválasztani VIII. Henriket feleségétől, Aragóniai Katalintól. Ekkor a király támogatni kezdte hazájában a reformációt, megszakította a kapcsolatot a pápasággal, és 1534-ben parlamenti határozattal önmagát nyilvánította az anglikán egyház fejévé, ezzel megalapítva a Church of England-ot.

 

Gyetvai Gellért/Ruth Glendhill cikke nyomán/Times
 
< Előző   Következő >

 
 
 
Hírek
Galéria
Joomla Toplista