2024. május 04. Szombat
Napnyugta: 20:01
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Előadóként Németországban
Előadóként Németországban PDF Nyomtatás E-mail

Szabó László
Az Észak-Német Unió hivatalos meghívására utazott Németországba előadóként Szabó László, a Reménység Evangelizációs Központ vezetője 2007. február 17-én, az ún. Kornélius-napra, Relingenbe. Beszámolója szerint a német nép, bár világinak mondott, nagy tartalékai vannak.

- Milyen alkalom a Kornélius-nap?

- Gyülekezetalapítók és aktív misszionáriusok számára rendezik meg évről évre, szándéka szerint pedig hiterősítő rendezvény. Én most először vettem részt rajta, de megfogott. Mindössze egy nap, de remek alkalom. Úgy 300 fő gyűlt össze, és azt mondják, ez a szokásos létszám.

 

- Mi volt a te szereped?

- Mivel szombatra esett, délelőtt prédikáltam az istentiszteleten, délután pedig szekciót tartottam és egy plenárist. Hosszú nap volt, de inkább feltöltött, mint fárasztott.

 

Hallgatóság és Szabó László
- Miről beszéltél?

- Délelőtt a lelkiség szerepéről prédikáltam a misszióban, délután pedig gyakorlati módszereket vettünk át a gyülekezetalapítás munkájában kiscsoportos foglalkozás keretében. A szekciók utáni plenárison is volt dolgom, ekkor a döntésre késztetés jelentőségéről és folyamatáról tartottam előadást.

 

- Milyen visszajelzéseid voltak?

- A délelőtti istentisztelet végén volt egy felhívás, hogy aki a lelki életét szeretné erősíteni, jöjjön előre, és 40-50 ember lépett ki a sorokból, majd közel félórás imaközösséget alkottunk. Nagy hatással volt rám és a többi résztvevőre is, hogy ennyire megfogta az embereket a felhívás. Először együtt, majd kis csoportokban imádkoztunk.

Délután a résztvevők programon kívüli programot kértek tőlem: tapasztalatokat, hogyan éltem meg Isten vezetését a missziós munkám során. Így témán kívül több mint fél óráig tapasztalatokat kellett mesélnem.

 

- Csak ezért mentetek?

- Gyakorlatilag igen, de ha már ott voltunk - mivel a családom is velem utazott -, kihasználtuk az utat, hogy egyéb területen is kamatoztathassuk az kinn töltött időt.

Visszafelé bementünk az ottani médiaközpontba, hogy a közös munka lehetőségéről tárgyaljunk. Szívesen fogadtak, jó kapcsolat alakult ki közöttük, úgy néz ki, hogy az internetes televízió megalkotásában együtt tudunk működni, de pl. videoprodukciós anyagok kicseréléséről is megállapodtunk, ill. szerverhelyet ajánlottak számunkra.

Vasárnap pedig meglátogattunk egy gyülekezetalapítási helyszínt Hannoverben. Igen jól szervezett munkával találkoztunk. Kórus működik, autót javítanak ingyen, esti programok, klubok, gyerekfoglalkozások tarkítják a palettát. Szombat délelőttönként már több a vendég, mint a gyülekezeti tag.

A legmeglepőbb az volt, hogy bár vasárnap mentünk, amikor semmilyen rendezvény nincs, két ember fogadott bennünket az ajtóban álldogálva. Kiderült, hogy az újságban olvastak a munkánkról, és eldöntötték, hogy ide akarnak járni. Készséggel megadták a lelkésznek a címüket, hogy értesítsék őket a továbbiakról.

Jó érzés volt látni, hogy Németországban új gyülekezetalapítások indulnak el, és előfordul, hogy 30-40 vendéggel ünneplik az újonnan alakuló gyülekezetekben a szombatot. Az egészben az a nagyszerű, hogy mindezt egy szekularizált társadalomban láthattam. 

 

- Rendszeresen hívnak ilyen rendezvényekre, vagy egyedi alkalom volt?

- Korábban is kaptam hívásokat, de az elmúlt másfél évben megszaporodtak a felkérések. Németországba, Romániába, Szerbiába, Finnországba is hívtak, hogy előadjak iskolákban és konferenciákon. Áprilisban pedig Newboldra megyek tanítani. Ott kiscsoportos munkavégzést és lelki adományok szerinti szolgálatot oktatok majd négy napig egy posztgraduális képzés keretében.

 

Gyetvai Gellért

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Hírek
Galéria
Joomla Toplista