2024. május 04. Szombat
Napnyugta: 20:01
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Irányelvek a Hetednapi Adventista Egyház weblapjaihoz
Irányelvek a Hetednapi Adventista Egyház weblapjaihoz PDF Nyomtatás E-mail

A Hetednapi Adventista Egyház gyülekezeteinek, irodáinak, intézményeinek jelenléte szerte a világon globális elismerést eredményezett az egyház számára. A világszéles Hetednapi Adventista család jó hírnevét befolyásolja tagjainak életvitele, szervezeteinek tevékenysége, felekezeti szolgálatai és programjai, valamint ingatlanjainak esztétikai állapota. Az egyház, mint védjegyet elfogadta és bejegyezte saját hivatalos nevét és logóját. Minden olyan felekezeti szervezet, amely fel van sorolva a Hetednapi Adventista Évkönyvben [Seventh-day Adventist Yearbook] jogosult arra, hogy nem kereskedelmi célra felhasználja az egyház bejegyzett védjegyét („Hetednapi Adventista", „Adventista", „HNA") [„Seventh-day Adventists," „Adventist," „SDA"], vagy ezek bármilyen képzett alakját; lásd: GC BA 40 40) és logóját. A hivatalos név és logó használata azzal a kötelezettséggel jár, hogy meg kell védenünk azt a visszaélésektől és hamis beállítástól.

A technika fejlődése lehetővé tette, hogy egy helyi szervezet globális nyilvánosságot kapjon egy weboldal segítségével. A világegyház érdeke, hogy útmutatást adjon arról, hogy hogyan mutassuk be az egyházat egy weblapon. Minden olyan felekezeti egységtől, amely úgy dönt, hogy jelen akar lenni az Interneten, elvárjuk, hogy a következő útmutatásokat figyelembe véve alakítsa ki weblapját. A divíziók bizottsága kiegészítő útmutatót adhat ki a divízió területén működő weblapok tartalmát és működését illetőleg.

  1. Csak a Hetednapi Adventista Évkönyvben felsorolt hivatalos gyülekezetek, szervezetek és a szervezetek által működtetett egységek használhatják a Hetednapi Adventista Egyház testületi azonosító jeleit (logó, grafika és szöveg) az egyház testületi azonosító jeleinek kézikönyvében leírtak szerint.
  2. Az egyházi egységek által használt domain nevek legyenek az egység tulajdonai, és jegyezzék be azokat saját nevükre, vagy egy másik egyházi egység nevére, mint egyházterület, unió vagy divízió, akiknek joguk van a domain név használatára. Fektessenek le üzleti tervet a domain név megőrzésére és az egység általi jövőbeni használatára.
  3. Minden egyházi weblapon legyen feltüntetve a megfelelő védjegy, copyright megjegyzés és jel.
  4. Minden egyházi weblap tartalma védelmezze a Hetednapi Adventista Egyház hitelveit és tanításait. A weblap által biztosított segédanyagoknak és információknak összhangban kell lenniük a Hetednapi Adventista Egyház hitelveivel és erkölcsi értékeivel.
  5. A weblap széleskörű hozzáférhetősége megköveteli, hogy a lapról származó információ és kommunikáció tükrözze a nyilvános társalgás udvariassági szabályait. Az egyház üzenetét úgy is lehet közölni, hogy elismerje a nézőpontok különbözőségét, miközben kerüli az ellenséges vagy támadó megjegyzéseket és más népek, csoportok és szervezetek karikírozását.
  6. A Hetednapi Adventista weblapoknak tiszteletben kell tartaniuk a szellemi tulajdonjogokat, amikor audio, video, kép, szöveg vagy más anyagokat helyeznek el a lapon.
  7. Minden weblapnak szakmaiságot kell tükröznie megjelenésében, valamint a színek és grafikák megválasztásában. Ajánlatos használhatósági próbára tenni a lapot, mielőtt a nyilvánosság elé kerülne. A divíziók ajánlhatnak szervereket és/vagy szoftvereket annak érdekében, hogy elősegítsék az egyházi egységek közötti kapcsolatot, és megőrizhessék az egyházi weblapok technikai minőségét.
  8. Az adventista belső nyelvezetet, zsargont, mozaik szavakat és rövidítéseket használjuk óvatosan az egyházi weblapokon, ha azok elérhetőek minden internetező számára, akik közül sokan keveset értenek az ilyen kifejezésekből. Ellenőrizzük a weblapok helyesírási és nyelvtani helyességét.
  9. A weblappal rendelkező egyházi egységek bizottsága felel a lapok karbantartásáért, tartalmáért és működtetéséért. Ezért mindegyik egység hozzon létre egy felügyeleti rendszert, beleértve a személyzet kinevezését, akikre a weblap szerkesztésének és tartalmának felelősségét bízza. Különleges gonddal kell figyelni azoknak az információknak a megválasztására, amelyeket globálisan elérhetővé teszünk. 
  10. Az internetkultúrának megfelelően, azokat a weblapokat, amelyek idővel kapcsolatos információkat tartalmaznak, rendszeresen frissíteni kell. Ajánlott egy olyan figyelő rendszert kiépíteni, amely méri az egyes látogatókat, és a lap látogatottságát is.
  11. 11.  Különleges gonddal kell odafigyelni a más weblapokkal való linkek megválasztására. Az olyan weblapokon elhelyezett információknak, amelyek link kapcsolatban vannak egyházi egységek honlapjaival, az egyház misszióját, üzenetét és értékeit kell támogatniuk. Kérjünk jogi tanácsot arra nézve, hogy az a bizonyos weblap űz-e olyan üzleti tevékenységet, amely veszélyezteti a szervezet vallásos, nonprofit jellegét.
  12. Azok az egyházi egységek, amelyek weblapokat szponzorálnak, bizonyosodjanak meg arról, hogy a lap működése és tartalma megegyezik-e az érvényben levő törvényekkel, beleértve azon gyermekek személyi jogainak védelmét, akik hozzáférhetnek a weblaphoz, vagy akiknek fényképét felteszik a weblapra.
  13. Ajánlott lehetőséget adni a látogatóknak arra, hogy elküldhessék visszajelzéseiket, megjegyzéseiket és kérdéseiket.

 

Ezeket az irányelveket a Hetednapi Adventista Egyház Generál Konferenciájának
Bizottsága megszavazta Éves Ülésszakán, a Maryland-i Silver Spring-ben, 2006. október 10-én.

  

Az Unióbizottság elfogadta a 2007. február 21-i ülésén (XIV/571. sz. hat.).

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Hírek
Galéria
Joomla Toplista