2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Elismert egyházként folytathatjuk szolgálatunkat
Elismert egyházként folytathatjuk szolgálatunkat PDF Nyomtatás E-mail

logo2_22012. február 27-én Magyarország Országgyűlése megszavazta a 2011. évi CCVI. törvény módosítását, miszerint a már korábban megszavazott 14 egyház mellett további 18 egyházi közösséget is elismert egyháznak, közöttüka Hetednapi Adventista Egyházat.

Az immár több hónap óta tartó törvénymódosítási huzavona bennünket is érintő fejezetének végére - úgy tűnik - pont került. A most elismerésre került közösségekkel így kiegészült az eddigi 14-es lista:

 

            1.         Magyarországi Metodista Egyház
            2.         Magyar Pünkösdi Egyház
            3.         Szent Margit Anglikán/Episzkopális Egyház
            4.         Erdélyi Gyülekezet
            5.         Hetednapi Adventista Egyház
            6.         Magyarországi Kopt Ortodox Egyház
            7.         Magyarországi Iszlám Tanács (két közösség)
            8.         Krisztusban Hívő Nazarénus Gyülekezetek
            9.         Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége
            10.       Az Üdvhadsereg Szabadegyház - Magyarország
            11.       Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza
            12.       Magyarországi Jehova Tanúi Egyház
            13.       Buddhista vallási közösségek (öt közösség)

 

Ezzel a döntéssel egyházunk gyakorlatilag megtartotta egyházi státuszát, folyamatosan megmaradt egyházi bejegyzésünk, lehetővé téve, hogy küldetésünket a korábbiakkal azonos feltételekkel végezzük tovább.

Közvetlenül a szavazás után az országgyűlés határozattal (ez nem 2/3-os törvény) döntött más közösségeknek az egyházzá nyilvánítási kérelmének elutasításáról. Elemzők szerint ez a 66 közösség, amennyiben megfelel a feltételeknek, a későbbiekben beadhatja kérelmét.

(A KERAK nem volt egyik listán sem, mivel a küldöttgyűlésük eleve döntött arról, hogy nem egyházként, hanem vallási egyesületként kívánnak tovább működni.)

A több hónapon át tartó bizonytalanság egy időre véget ért, de az Országgyűlés döntésével feladataink nem szűntek meg sem a vallásszabadság, sem pedig küldetésünk területén. Kötelességünk másokért is kiállni, ugyanakkor hisszük, hogy ezzel a döntéssel bővülnek lehetőségeink, és Isten kegyelme mutatkozik meg abban, hogy még szabadságban hirdethetjük üzenetünket, olyan módszerekkel is, amelyeket eddig talán még nem használtunk ki.

Hisszük, hogy nem sokáig lesz erre lehetőségünk, éppen ezért most minden alkalmat és eszközt meg kell ragadnunk arra, hogy elveinkkel összhangban, egységben hirdessük az Isten kegyelméről szóló örökkévaló evangéliumot. Mind a személyes, mind gyülekezeti kapcsolatainkban nagyobb nyitottságra, a körülöttünk élő emberekkel való szorosabb kapcsolattartásra van szükségünk ahhoz, hogy éljünk a most kapott lehetőséggel. Intézményeink, osztályaink szolgálata is azt a célt kell maga elé tűzze még hangsúlyosabb módon, hogy minél szélesebb rétegeket érjünk el.

Természetesen miközben emberi eszközökkel, az állam által biztosított szabadsággal élünk, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy Isten Szentlelkének egységet építő segítsége, támogatása, megújító ereje és jelenléte nélkül lehetetlen a küldetésünk.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a testvéreknek a támogatást, az építő kritikákat, javaslatokat ebben az ügyben. Mérhetetlen erőt jelentett, hogy testvéreink itthon és az egész világon kitartóan imádkoztak, hogy Isten akarata érvényesülhessen.

Mindenek felett azonban Istennek vagyunk hálásak, aki ilyen módon gondoskodott népéről, hogy Magyarországon is - a világ sok-sok országához hasonlóan - szabadon, megbecsülésben hirdethessük üzenetünket.

A tanulságok levonása hátravan, de használjuk ki a lehetőségeket és közösen, egységben, a Szentlélek vezetésével végezzük szolgálatunkat Isten dicsőségére, Magyarország polgárainak üdvösségére.

 

Ócsai Tamás

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista