2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Hetven év istenfélelemben
Hetven év istenfélelemben PDF Nyomtatás E-mail

70-dik_hazassagi_evfordulo_-_pornekiek_p1010124„Fiam! az én tanításomról el ne felejtkezzél, és az én parancsolataimat megőrizze a te elméd; Mert napoknak hosszú voltát, és sok esztendős életet, és békességet hoznak néked bőven" (Péld 3:1-2).

A Pörneki család Nagyszénáson 2012. január 29-én áldásos esemény részesévé vált. A népes család tagjai azért gyűltek össze, hogy megünnepeljék a 91 éves Anna néni és a 93 éves Pista bácsi 70. házassági évfordulóját, és így tisztelegjenek a hosszú éveken át tartó becsületes, istenfélelemben töltött közös életút előtt.

Anna néni és Pista bácsi 1942. január 24-én kötötték össze életüket. A házaspár életét kezdetektől a kemény, fegyelmezett, feladást nem ismerő munka jellemezte.

1946. január 13-án a házaspár a Marinka családdal folytatott sok-sok beszélgetés után id. Berzenczey Károly lelkész vezetésével keresztségi fogadalmat tett az Úr iránti elkötelezettségéről.

Az Istenbe vetett hiten alapuló életet gyermekáldás kísérte. Anna néni öt gyermeknek adott életet. Míg Pista bácsi dolgozott a család anyagi megélhetéséért, Anna néni fáradhatatlanul gondoskodott Jusztina, István, Magdolna, Irén és János testi és lelki épüléséért.

A házaspár a dolgos hétköznapokat példaértékű módon egyeztette össze a gyülekezeti munkával. Pista bácsi az évek során nem maradt el egyetlen gyülekezeti alkalomról sem. Amíg egészsége engedte, szorgalmasan látogatta a gyülekezet tagjait, barátkozóit is. Könyvevangélistaként a 40-es évektől kezdődően bedolgozta Békés megye településeit. Szorgalmas ember lévén kétkezi munkásként segédkezett Nagyszénás, Farmos, Újkígyós, Orosháza és Kondoros gyülekezeti házának építésénél. Anna néni pedig jóságos lelkületéről, vendégszeretetéről, gondoskodásáról volt ismert. Bármilyen gyülekezeti rendezvény volt, az ő főztje, süteményei nem maradhattak el. Őszinte önzetlenséggel táplálta mind szűkebb, mind tágabb családját, gyülekezeti testvéreit is. Lelkületének alapvonása volt az adni, adni, adni. Szívügye volt a gyülekezet ifjúsága is; nevéhez fűződik a sok-sok feledhetetlen ifjúsági kirándulás. Ezenkívül a házaspár anyagilag is sok támogatást nyújtott Isten munkájának előbbre viteléhez.

Az istenfélelemben folytatott életút példaként szolgált - szolgál - a fokozatosan gyarapodó család valamennyi tagja számára, ahol már 12 unoka, 11 dédunoka sorakozott fel. A rokonság felnőtt tagjai egyházunkhoz csatlakoztak szerte az országban.

A 70. évfordulóról szóló megemlékezés szűk családi körben zajlott. A család nevében István a 90 és 91. zsoltár gyönyörű soraival köszöntötte a szülőket. A beszéd nyomán a mélységesen meghatódott házaspár végiggondolta az elmúlt, szorgos munkával töltött, minduntalan Istenre hagyatkozó éveket, s a visszatekintés nyomán Anna néni kedvenc énekének sorai elevenedtek meg: „Rám-rám derül ismeretlen utamon egy kis öröm; / Azt is a te véghetetlen jóságodnak köszönöm; / Hálakönnyem tündöklése a Te neved hirdetése".

 

K. P.

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista