2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Miért olvassuk el?
Miért olvassuk el? PDF Nyomtatás E-mail

K Ö N Y V A J Á N L Ó:

bevezetes_a_teologiaba Dr. Tonhaizer Tibor: Bevezetés a teológiába című művéhez

Közel két esztendeje, hogy az Advent Kiadó és az Adventista Teológiai Főiskola gondozásában megjelent egy kötet, amelyről méltán mondhatjuk, hogy európai színvonalú tudományos munka. Talán azért riadnak el tőle egyesek, meg a Főiskolai tankönyv alcímet viseli, de mindenkit óvnék, nehogy ez az alcím bárkit elriasszon attól, hogy kézbe vegye és elolvassa.

A szóban forgó kötet sokkal több, sokkal értékesebb annál, hogy csupán egy kötelező tankönyvként kezeljük! A Krisztusról való bizonyságtevés során sokszor akadunk össze olyan emberekkel, akik olvasottak, tájékozottak, kérdéseik bonyolultabbak, mint az átlagember kérdései. Tonhaizer Tibor könyve olyan ismereteket, történelmi adatokat közöl, amelyek alátámasztják és segítik a Szentléleknek az emberért végzett meggyőző munkáját, ezért mindenképpen nagyobb nyilvánosságot érdemel. Nyelvezete egyszerű, közérthető. Dr. Szilvási József a könyv előszavában ezt írta: „A mű jellege szerint főiskolai tankönyv, de több annál. Különösen két tényezőt ismerhetünk fel benne, ami a szokványos főiskolai jegyzetek fölé emeli: a szerző hitvallását (...), valamint a szerző bibliai elkötelezettségének gyümölcsét..." Hozzátehetjük: a kötet alázatosan illeszkedik az adventtörténelem nagy tudósainak művei közé, melyeknek szerzői nem csábultak el a modern teológiától.

A kötetben megismerkedhetünk azzal, hogy a kereszténység két évezrede alatt számtalan tudós élt, aki a Szentírásban fellehető kinyilatkoztatásról, az Isten beszédéről írt-tanított, értekezett. Ezt egy olyan folyamatba ágyazva mutatja be a szerző, amelyet minden komoly bibliakutató a ráismerés örömével nyugtázhat, s amely lázgörbe-szerűen jelzi, hogyan változott a kereszténység állapota, Istennel való kapcsolata az eltelt évszázadok idején. Az egymást követő keresztény korszakok belső állapota világosan tükröződik az adott kor teológusainak értekezéseiben, Bibliához való viszonyában. A kötet kiindulópontja az ősegyház ideje, amelynek már a hajnalán kitetszik az a kemény küzdelem a tiszta és hamis tudomány között, amely napjainkig kíséri a kereszténység történetét. Miközben forgatjuk, komoly ismereteket szerezhetünk arról, mit is jelent maga a teológia, a teológia forrásai, az ihletettség kérdése, a bibliakritika megjelenése, a teológia felépítettsége és módszertana.

Említésre méltó a Függelék is, amelyben jó néhány mai és sok évszázaddal ezelőtt élt neves teológus jellemző és nagy befolyású munkáinak egy-egy fejezetével ismerkedhetünk meg.

Jó szívvel ajánlom Tonhaizer Tibor előzőleg megjelent két remek kötetét is, mert mindkettő kiváló, hiánypótló mű: Egyetemes Egyháztörténelem (Bp. 2003.) és Egyetemes vallástörténet (Bp. 2009.). E két utóbbit megrendelésre beszerzi az Advent Kiadó. A „Bevezetés a teológiába" (Bp. 2010.) még néhány száz példányban kapható. Dr. Tonhaizer Tibor az Adventista Teológiai Főiskola tanára, rektorhelyettes.

Megvásárolható az Advent Kiadó webáruházában: http://adventkiado.hu/?p=productsMore&iProduct=391

 

E. Kökényes Zsuzsa
Advent Kiadó 

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista