2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Doktori disszertáció az adventista Gábor-cigányokról
Doktori disszertáció az adventista Gábor-cigányokról PDF Nyomtatás E-mail

2012. április 17-én a Debreceni Egyetemen védte meg Simon Zoltán „Az Alsó-Nyárádmente településeinek vallási élete" című doktori disszertációját, melynek egyik fejezete a karácsonyfalvi adventista Gáborok életéről, adventista hitéről szól.

Az utóbbi években örvendetesen tapasztaljuk, hogy az erdélyi magyar adventista gyülekezetek iránt megnőtt az érdeklődés a társadalomkutatók körében. Példának Csata Zsombor, Kiss Dénes, Kiss Tamás, Sólyom Andrea mezőségi vizsgálataira szeretnék utalni. Ezek a vizsgálatok hasznos segítséget adnak ahhoz, hogy tudatosítani tudjuk, hogy egyházunk missziói fáradozásai milyen típusú gazdasági, szociális, kulturális helyzetű embereket ér el sikeresen, és a megismert evangélium milyen hatást tesz ezeknek az embereknek az életére.

Simon Zoltán disszertációja azt vizsgálja, hogy az adventista közösség hogyan segíti a Gáborok beilleszkedését a társadalomba, mit jelent a vallás ezeknek az embereknek az egymással való kapcsolatában, és hogyan segíti a hit a magyar-cigány, cigány-magyar kapcsolatok alakulását.

A disszertáció nyilvános vitáján részt vett dr. Szigeti Jenő, aki korábban is segítette Simon Zoltán kutatásait. A vita során sok érdekes, egyházunk megismerését és megismertetésének igényét feltáró szemponttal lehettünk gazdagabbak.

Simon Zoltán további kutatómunkájához sok sikert és áldást kívánunk!

 

(-i -ő)

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista