2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Hová lett Jézus teste a sírból?
Hová lett Jézus teste a sírból? PDF Nyomtatás E-mail

hova_lett_jezus_teste_a_sirbol_dsc_0197Az elmaradt felelősségre vonás lefolytatása kétezer év elmúltával

A Szolnoki Gyülekezet fiataljai felnőtt segítőikkel együtt idén februártól áprilisig a Biblia és Ellen Gould White ihletett írásai alapján 4 csoportban dolgozták fel, hogy mi is történt Jézussal a keresztről való levételét követően. A római jog előírásai szerint ez az időszak nem múlhatott volna el felelősségre vonás nélkül, amit most mi pótoltunk.

A farizeusok és főpapok csoportja azt állította, hogy a tanítványok Jézus testét a sírból ellopták. Ezért a római katonák csoportjának is bizonyítaniuk kellett a bírósági tárgyalás során, hogy nem követtek el semmilyen szabálytalanságot, az előírásoknak megfelelően látták el feladataikat. Tanúként meghívták az állatait itatni menő, arra járó zsidó férfit, aki látta a katonákat, így bizonyítani tudta, hogy amikor arra járt, az őrök rendben az őrhelyükön álltak.

A tanítványok és Jézus követőinek csoportja, közöttük a sírhoz a szombat után következő nap reggel elsőként érkező asszonyok visszautasították az ellenük szóló vádakat, hiszen ők, csak Jézus testét akarták bekenni, és látható módon nem lett volna elég erejük rá, hogy a sír szájáról a követ elhengerítsék. Tanúként jelent meg emberi formában az angyal is, aki a követ elhengerítette. Ő a bíróság felszólítására, hogy bizonyítsa angyal voltát úgy, hogy mutasson egy csodát, vagy váljon ismét láthatatlanná; eltűnt az ajtót takaró függöny mögött. A pénz is előkerült, amit a katonák kaptak a főpapoktól, hogy ne mondják meg az igazat Jézus feltámadásáról.

A kétórás tárgyalás során a bíróság meghallgatta mindhárom csoportot, a vádakat, a védőbeszédeket, a felsorakoztatott tanúkat, majd visszavonult ítélethozatalra, amit utána ünnepélyesen kihirdettek a gyülekezet előtt:

  • a katonák az ítélet szerint nem folytathatják hivatásukat, le kell szerelniük, nem szolgálhatnak többé katonaként;
  • a farizeusok és főpapok nyilvánosan többé nem támadhatják a tanítványokat azzal, hogy ők lopták el Jézus testét, és csak teológiai vitát folytathatnak egymás között, hogy lehetséges-e feltámadás;
  • a tanítványok (a jelenlévők nagy derültségére) kétszeresen legyenek elmarasztalva, ha ezután még egyetlen sírt is feltörnének.

Jézus feltámadásának elfogadása vagy elvetése pedig mindenkinek a magánügye, amit megerősítettek azzal, hogy végül beidéztek még két tanút. Két lányt, akik testvérek voltak. A nővér elmondta, hogy a húga meghalt, akit annyira szeretett, hogy gyakran járt ki a sírjához, virágot vitt neki. Ott volt akkor is, amikor ez a halott kislány Jézus keresztre feszítése után a harmadik napon másokkal együtt feltámadt! A bíróság ebből azt állapította meg, hogy a feltámadás tény, nem fér hozzá kétség!

Ez a feldolgozás, nemcsak a gyermekek és a fiatalok számára hozta közelebb Jézus feltámadását, de közösségépítő szerepe is érzékelhető volt. Alig indultunk el hazafelé, a gyerekek már az úton azt kérdezték: „Mikor lesz ismét ilyen közösségi Biblia-feldolgozás?" Egy kisfiú pedig kipirulva az átélt izgalmaktól, azt mondta, hogy ő, amíg él, minden szombaton imaházba akar járni, hogy Istent dicsőítse! A felejthetetlen napot és ezt a hatást is köszönjük Jézusnak és minden résztvevőnek.

 

Csirke Józsefné,
gyermek-szombatiskolai tanító

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista