2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Isten népének egysége – megújult reménység Magyarországon
Isten népének egysége – megújult reménység Magyarországon PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal

isten_nepenek_egysege_morszagon_1A Keresztény Advent Közösség (KERAK) nemrégiben megválasztott vezetői újból felvették a kapcsolatot a Generál Konferenciával és a Transzeurópai Divízióval. Ennek eredményeként Bertil Wiklander testvér, a Transzeurópai Divízió (TED) elnöke a Magyar Unió elnökével, Ócsai Tamással egyetértésben meghívta egy közös megbeszélésre a KERAK vezetését. A találkozó a Magyar Unió székhelyén, Pécelen volt augusztus 29-én. A megbeszélésen a TED részéről Bertil Wiklander divízióelnök, Rafat Kamal elnökségi tag, a KERAK részéről Cserbik János elnök, Bodolai Zoltán titkár, valamint Végh József és Stramszki István testvérek vettek részt. Magyarországi egyházunkat Ócsai Tamás unióelnök, valamint Ősz-Farkas Ernő és Hegyes-Horváth Géza egyházterületi elnökök képviselték.

isten_nepenek_egysege_morszagon_2A rendkívül szívélyes, testvéri és őszinte megbeszélésen először Isten Igéjét tanulmányoztuk, ahol Ócsai Tamás unióelnök a vezetők számára legfontosabb feladatként az Isten akaratára való nyitott és engedelmes odafigyelést fogalmazta meg, majd Isten előtt leborulva kértük Szentlelkének jelenlétét és akaratának teljesedését.

A találkozón az unió és a TED képviselői átadtak egy válaszlevelet arra a javaslatra, melyet a KERAK a 37 éves szakadás rendezési terveként juttatott el a Generál Konferencia (GK) és a TED vezetőihez. A KERAK által megfogalmazott javaslat alapvetően három lépcsőben vázolta fel a rendezés folyamatát: 1. lépésként a KERAK gyülekezetek uniójaként lenne elismerve és közvetlenül a GK-hoz tartozna. A 2. lépcsőben folyamatos közös testvéri programok, megbeszélések és együttműködés segítségével a teológiai látásban valamint a gyakorlati keresztény életben való nézeteltérések bibliai tisztázása és megbeszélése, ennek eredményeképpen pedig a közeledés történne meg. A 3. lépésben pedig a teljes szervezeti egység kialakulása következne be.

isten_nepenek_egysege_morszagon_3Erre a rendezési javaslatra a TED és az unió képviselői a következő választ fogalmazták meg (kivonatosan, a válasz leglényegesebb elemei):

- Az egyház szervezetében az egyik leglényegesebb törekvés a különböző egyházi egységek közötti egység kialakítása és fenntartása, amely Krisztus testének egységét szimbolizálja. Ezt az alapelvet az egyház hitelvei is kimondják (Hitlevek 14).

- A Hetednapi Adventista Egyház, mint világközösség által követett szabályzók értelmében az azonos szintű szervezeti egységek nem fedhetik le ugyanazt a földrajzi területet. (Pl. két uniót nem lehet szervezni ugyanazon a földrajzi területen.) Ugyanakkor, amikor megalakulásra kerül egy új szervezeti egység (pl. egyházterület vagy unió) meg kell vizsgálni, hogy az egyház többi szervezeti egységeivel fennáll-e az egység lelkülete.

- Továbbá Ted Wilson testvér, a GK elnöke is egyértelműen kifejezte egy levelében, hogy a szervezeti egység csak személyes alapon történhet meg, nem pedig elkülönült szervezeti egységként.

- Mindezek értelmében a rendezési javaslat első lépése nem lehetséges, mivel egy független szervezeti egység létrehozása nem segíti az egység lelkületének és a szervezeti egységnek a létrejöttét.

- Ugyanakkor a második lépés alkalmazása valóban hasznos lehet, amely valóban a gyakorlati közeledés lehetőségét teremti meg a későbbi teljes egység érekében.

- A TED és a Magyar Unió javaslata, hogy mind a KERAK, mind az unió bizottságai fogalmazzanak meg egy közös szándéknyilatkozatot, amely a párbeszéd lehetőségét teremti meg az egység érdekében a fenti elvek figyelembevételével.

isten_nepenek_egysege_morszagon_4A mintegy 7 órán át tartó megbeszélésen, melyet Bertil Wiklander testvér vezetett, számos kérdést érintettünk. Sem feszültség, sem pedig ellenségeskedés, sem vádaskodás lelkülete nem volt tapasztalható, ellenben őszinte, nyitott, testvéri és bátorító lelkületű volt. A találkozóról egy emlékeztető született. A megbeszélés lényege, hogy a további tárgyalásokat előkészítsük, azok tematikáját lefektessük, a párbeszéd lehetőségét megteremtsük.

Szeretettel kérjük testvéreinket, hogy továbbra is imádságban hordozzátok a kérdést, hogy Isten népe életében valóban ezen a téren is megmutatkozzon az az egység, amelyért Jézus Krisztus is imádkozott.

 

Ócsai Tamás



 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista