2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Irodalmi est Székesfehérváron
Irodalmi est Székesfehérváron PDF Nyomtatás E-mail

Ha valakinek van kedve és rákeres Székesfehérvár kulturális híranyagaira, megláthatja, hogy a városban nagyon élénk irodalmi élet folyik. Az Árgus, Székesfehérvár és térsége alkotóinak rangos irodalmi folyóirata országszerte híres. A város könyvtárai sűrűn rendeznek író-olvasó találkozókat. Büszkék lehetünk arra, hogy a Székesfehérvári Gyülekezetünknek két olyan tagja is van, akiket hívnak ilyen alkalmakra. Az egyik testvérünk, Csitáry-Hock Tamás is nemrégen mutatta be kötetét, amely a korabeli hírlapok alapján a város életéről szól. Szegedi Kovács György testvérünk a másik, aki ismert név a városban, mint a mai magyar költészet egy meghatározó személyisége.

Augusztus 4-én este 19 órakor viszont a Székesfehérvári adventista kápolnában Szigeti Jenő és Szegedi Kovács György költészetét ismerhettük meg, és munkáik legszebb darabjaiból hallhattunk egy válogatást. Szigeti Jenő pár kedves szóval köszöntötte az összegyűlteket, majd F. Dőry Magdolna Radnóti-díjas előadóművész és dr. Makkos Norbert előadásában verseket hallottunk, mintegy ízelítőnek. E bevezetés után a költészet hasznáról, szépségéről, valamint a Biblia és a költészet kapcsolatáról beszélt Kökényes Zsuzsa lelkész. Ezután dr. Bakonyi István méltatta Szigeti Jenő költői műveit. Külön kiemelte a Péntek este - romantikus modorban című verset. Szigeti Jenő pedig egykori ATF-es tanítványának, Szegedi Kovács Györgynek a költészetét méltatta, akinek transzcendens és filozofikus gondolatokra épülő költészete a magyar irodalomban Pilinszkyéhez hasonlítható.

A másfél órás nagyon meghitt és szép estén számtalan verset hallhattunk a két költő verseiből, a két előadó tolmácsolásában. Meghatódva vettük tudomásul, hogy legalább negyven-ötven vendége volt a város lakosai közül ennek az estnek, a nagy hőség és a kései időpont ellenére. Különösen fontos ezt megjegyezni, mert ismert dolog, hogy egy-egy ilyen alkalomnak még a könyvtárakban is negyed ennyi látogatója van átlagosan.

Örültünk a szép estének, amelyet még kedvesebbé tett Potemszky Dániel orgonajátéka és a Hungarikum együttes egyedülállóan nagyszerű muzsikája.

 

E. K. Zs.

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista