2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow „A reménység pedig nem szégyenít meg” (Róm 5:5)
„A reménység pedig nem szégyenít meg” (Róm 5:5) PDF Nyomtatás E-mail

det_kuldottgyules_img_6332 2012. október 7-én a Dunamelléki Egyházterület alkotmányával összhangban megrendezésre került az egyházterület Képviselőgyűlése Budapesten, a Szüret utcai gyülekezeti teremben. A Magyar Unió képviseletében jelen volt Ócsai Tamás, az unió elnöke, aki a kezdő áhítatot tartotta és a reményre irányította a figyelmet; valamint Zolyomi Renáta, az unió pénztárosa és Tóth Sándor, az unió titkára. Az áhítatot követően az egyházterület elnöksége beszámolót tartott, az előző évektől eltérően nem egy tört évről, hanem a teljes 2011-es évről és a 2012-es év első három negyedévéről.

Lehetetlen egy egyházterületi beszámolón 52 gyülekezet 365 napjáról mindent elmondani, de azt igen, hogy Isten nem hagyott magunkra.

det_kuldottgyules_img_6329

Két éve terveztük a Jézus7 evangelizációt, de tavaly decemberben még nem tudtuk, hogy egyházként fogjuk-e megtartani, vagy összeomlik minden. Hitben költöttünk a misszióra, miközben úgy látszott, arra sem lesz pénzünk, hogy az ingatlanjaink és a fizetések utáni adókat kifizessük.

Nem tudtuk, hogy a tovább gyűrűző válság évében megmarad-e a hűség, lesz-e miből megvalósítani a missziós terveket. Mi lesz az egyensúllyal, ha a tartalék terhére is növeljük az evangelizációs kiadásokat?

Nem tudtuk, hogy lesz-e keresztség, ha nagyszabású vetésbe kezdünk. Hogyan adunk számot a számokról, ha becsülettel szembenézünk a fikciókkal és folytatjuk a tagrevíziót?

Nem mi válaszoltunk ezekre a kétségekre, hanem Isten. A válaszokat ismeri minden gyülekezet. Átéltük, mit jelentett:

  • 180 plakáttal az utcákra lépni, vert helyzetben;
  • 2012 decemberében a 21 napos imalánc;
  • az tény, hogy 2011-ben 11 M forinttal több lett a tized, mint 2010-ben. A 8,4 M missziós céladománnyal együtt minimalizálta a Jézus7 program miatti többletkiadást;
  • mégis volt 105 keresztség és hitvallás, ami 4 éve növekvő pályát jelent, holott 3 évenként szokott a szinuszgörbe lefele hajlani (ezúttal az ötödik évben, 2012-ben fog görbülni).

Mindezek mögött nem emberi erők mozogtak. Mégis hálásak vagyunk Istennek, hogy a lelkészeinket és gyülekezeteink tagjait használta fel - a hűségüket, a munkájukat és lelkesedésüket. Az egyházterület feladata az volt, hogy segítsen, eszközöket biztosítson és összefogja az erőfeszítéseket.

det_kuldottgyules_img_6333

A kiemelt missziós program tanulságai

2011 vége és 2012 első féléve a Jézus7 programról szólt, anélkül, hogy abbamaradtak volna a körzetek által tervezett gyülekezeti missziók.

Az írott beszámolóban minden részlet olvasható (letölthető a DET gyülekezeti oldal dokumentumai közül); itt csak néhány tanulságot emeljünk ki. Nagy kísérlet volt, hogy lehet-e magyar földön összefogni valamiben. Nem volt egyszerű, de kiderült, hogy lehet, sőt érdemes.  Azért, mert:

  • Segítettük egymást és jó volt átélni a közösség erejét.
  • Együtt, egyszerre nagyobb feltűnést keltettünk. 180 plakát többre képes, mint 3 helyi hirdetés. A közös reklámfilm, a Facebook oldal és az internet további lehetőségeket jelentettek. 44 ezer látogató fél év alatt, egyházi honlapon, kifejezetten jó az ismertségünkhöz képest. 160 ezer db meghívó sokkal olcsóbb volt, mint 52-szer kinyomtatni kis példányszámú meghívókat.
  • 2821 vendég járt a 66 helyszínen.
  • 320 gyülekezeti fiatalt mozgatott meg a program - végre ők is ott voltak.
  • A plakátok a honlapra hoztak embereket; az előadásokra csak 518-at, a többit személyes kapcsolatok útján hoztuk. De az a 44 ezer ember is sokat ér, akiknek az otthonába bejutottunk (hallottak rólunk, láthatták az oldalainkat, az előadásokat).
  • A számoknál többet mond, hogy a legkisebb gyülekezeteket is elindította a munkában; mertek vállalni.
  • A kreativitást is elindította (a reklámfilm ötlete például a tavalyi képviselőgyűlésen hangzott el; poszterek; gyerekanyag; filmbetétek; jelenetek - mind egy-egy gyülekezet ötlete volt).
  • Elárult egy titkot - szőlőből is lehet bort csinálni. Személyes kapcsolatokkal is lehet evangelizálni. A programra ott volt a legnagyobb válasz, ahol állandó evangelizáció folyik és a testvérek sok személyes kapcsolattal rendelkeznek.
  • Nem aratni akartunk, hanem vetni, mégis születtek döntések.

A történet folytatódik. A Jézus7 Plusz 50 helyszínen folytatódott, Jézus tanításaival. Határon túliak meghívták a DET lelkészeit 2013. január 26. és február 2. között a Jézus7 sorozat megtartására, amit azonos időpontban szerveznek (Erdély, Vajdaság, Kárpátalja). Ezt követően fogja vetíteni a Speranta TV Kovács-Bíró János Veszprémben felvett Jézus7 sorozatát.

Nincsenek csodamódszerek, ez sem volt az. De az csoda, amikor Isten népe a misszióért össze tud fogni, mindenki hozzá akar tenni valamit. Isten a nullát hiába szorozza be ezerrel, de ha odatesszük magunkat, van értelme kérni az áldást.

Mi áll előttünk? - Nagy reménység

Volt egy sorozatunk Jézus életéről (Jézus7), ezt követte a Jézus7 Plusz, mely Jézus tanításaival foglalkozott; a „Van remény" pedig Jézus eljövetelét mutatja be.

A program ezzel egy időben kapcsolódik a világegyház által kezdeményezett Nagy reménység programhoz. 2013-ban egy missziós terve lesz a két egyházterületnek és az uniónak. Az egységben erő van.

A „Van remény" A nagy küzdelem könyv befejező részét, a megoldást mutatja be. Miért kezdjük a végével? Mert reménytelenek az emberek (a családok, egyének válsága nem múlt el), nincs már, aki hitelesen azt mondaná, hogy holnap jobb lesz. Nincs, aki hitelezzen, aki garanciákat adna. Azért kezdjük a végével, mert a misztikusok riogatják az embereket, de még a tudomány is baljós képet fest a világ jövőjéről. Mikor, ha nem most mondanánk el, hogy mégiscsak „Van remény".

Milyen eszközeink vannak?

  • Egy missziós kiadvány 7000 példányban - 8 egyházterület összefogásával.
  • Egy egységes sorozat - 12 előadás, ppt-anyaggal; amit bármelyik körzet alakíthat, ahogy akar.
  • Egy átalakult Jezus7/vanremeny weblap.
  • 5 db kisfilm a reményről.

Így indulunk el 2013-ban, és folytatjuk a Nagy küzdelem téma további sorozataival. A Magyar Uniótól jön a következő magazin (Van Kiút), könyvek, kisfilmek, A nagy küzdelem könyv többféle kiadásban. Minden gyülekezet megtervezte a maga missziós tervét, középpontban a Nagy reménység programmal.

Nem tudjuk, mit hoz a következő év, de azt tudjuk biztosan, hogy „Van remény".

 

Ősz-Farkas Ernő, DET elnök

(Az elnöki, titkári és pénztárosi részletes beszámolók letölthetők a DET honlap gyülekezeti dokumentumai közül.) További információk: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista