2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Centenáriumi ünnepély a Békési Gyülekezetben
Centenáriumi ünnepély a Békési Gyülekezetben PDF Nyomtatás E-mail

centenariumi_unnepely_bekesen_132012. szeptember 29-én ünnepelte fennállásának száz éves évfordulóját a Békési Gyülekezet. Békés megye gyülekezeteiből érkezett a legtöbb testvér, de az ország más tájairól is ellátogattak testvérek, akik Békésről származtak el, hogy együtt adjanak hálát Istennek a múlt tapasztalataiért és áldásaiért.

Az ünnepi istentiszteleten Ócsai Tamás unióelnök hirdette az Igét. A száz év krónikáját Bicskei Róbert, a gyülekezet lelkésze foglalta össze. Felszólalt Izsó Gábor, Békés városának polgármestere, Katona Gyula református esperes, Péter István baptista lelkész, valamint Mucsi András képviselő úr. Mindannyian kifejezték Isten iránti hálájukat, hogy száz éven át megtartotta és vezette az adventista közösséget az Úr. Elismerően szóltak a gyülekezet szociális, karitatív és egészségmegőrző programjairól. Mucsi András szavai szerint - aki egyébként történelem szakos tanárként dolgozik - Békés történelmét nem lehetne megírni az adventisták nélkül, mivel a város társadalmi életére jelentős befolyással voltak minden időben.

centenariumi_unnepely_bekesen_4Az ünnepi alkalmon a gyülekezet kórusa mellett a fiatalok szolgálata és a testvérek zene-, illetve versszolgálata tette még ünnepélyesebbé a megemlékezést.

A bőséges és finom ebéd után a délutáni istentisztelet következett, amely családias légkörben zajlott. Ekkor kaptak ugyanis szót azok a lelkész testvérek, akik valamikor a Békési Gyülekezetben végeztek szolgálatot. Mindenki érdeklődéssel és szívében Isten iránti hálával hallgatta a testvérek beszámolóját, visszaemlékezését, tapasztalataikat. Azok a lelkész testvérek, akik nem tudtak jelen lenni a megemlékezésen, levélben köszöntötték az ünneplő gyülekezetet, amit a fiatalok olvastak fel. A délutáni órán Hegyes-Horváth Géza, a Tiszavidéki Egyházterület elnöke intézett igei gondolatokat a gyülekezet felé.

centenariumi_unnepely_bekesen_1A visszaemlékezés megerősített bennünket abban, hogy az Úr hűséges Isten, aki ezeríziglen irgalmas marad azokhoz, akik Őt félik. Ez a tudat ad bátorságot ahhoz, hogy a jövőben még határozottabban haladjunk azon az úton, amelyre Isten hívott bennünket, s az út végén az Ő országába érkezzünk.

 

 

 

 Néhány gondolat a gyülekezet százéves krónikájából:

  • 1894-ben Kecskeméti Ferenc békési református lelkész könyvszállítmányt kért Szalay Józseftől Ellen Gould White „Jézushoz vezető út" c. könyvéből.
  • 1905-től könyvevangélisták munkálkodtak a városban (K. A.  Reifschneider, Kessel Frigyes, Kelemen István testvérek).
  • 1912. február 22-től március 29-ig Johannes Franz Huenergardt testvér tartott bibliai témájú előadásokat.
  • 1912. november 28-án Czira Ferenc és felesége megkeresztelkedtek, ekkor alakult meg a gyülekezet Czira testvér házánál (barátkozókkal együtt ekkor hét főt számlált a közösség).
  • 1922-re a gyülekezetnek 31 tagja lett, így nagyobb imateremre volt szükségük. A testvérek szívből adott adományai és áldozatos munkája révén 1922. november 20-án felépült az új gyülekezet a jelenlegi, Kert utca 1. szám alatti telken.
  • Johannes Franz Huenergardt, Minck Adolf, Murányi Árpád, Halász Lajos és Szamec Péter lelkész testvérek munkálkodása révén 1950-re a gyülekezet taglétszáma elérte a 150-et. 1956-ban a közösség 222 főt számlált.
  • A gyülekezetben szolgáltak még: Fegyverneki József, Tóth István, Agárdi István, Ócsai Sándor, Jávor István, Somi Lajos, Fehér János, Murányi József, Csalami László, Rajki Ferenc, Milei Sándor, Hegyes-Horváth Géza, Kovács László, ifj. Liebhardt László, Zámbó Zoltán lelkész testvérek.

 

byt

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista