2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Százéves a Miskolci Gyülekezet
Százéves a Miskolci Gyülekezet PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal

100_eves_jubileum_miskolcon_-_lelkeszek Szeptember két hétvégéjén ünnepelte a Miskolci Gyülekezet megalakulásának centenáriumát. A régi időkre emlékeztünk, de a jövő felé tekintettünk. Az igehirdetések, az üdvözlő szavak és a köszöntések mind előre tekinteni tanítottak, a tennivalóinkra, bizonyságtevő szolgálatunkra emlékeztettek.

Az ünnepségsorozat mondanivalóját Erdélyi László testvér visszaemlékezésének mottója adja meg a legtalálóbban: „Mi időben és kilométerben mérjük az utat. A te mértékednek, hatalmas Isten, más szabálya van."

A Miskolci Gyülekezet története 1909 őszén egy könyvevangélista házaspár - Torkos Gábor és felesége - munkája nyomán indult. Ezt a munkát segítette Bottyánszky Zsófia, aki szolgálatával az egészséges életmód törvényeit segített elsajátítani az érdeklődő emberek között. Huenergardt János Frigyes, a magyarországi misszió úttörője, 1910 tavaszán tartotta az első evangelizáló sorozatot a Megyei Tanács nagytermében, amit díjmentesen bocsátottak rendelkezésére, majd L. R. Conradi és H. F. Schubert evangelizált a Korona szállóban.

100_eves_jubileum_miskolcon_-_az_unneplo_gyulekezetA gyülekezet 1912. május 7-én alakult meg. 1924. és 1928. között nehéz küzdelmeket élt át a gyülekezet. Istentiszteleteit betiltották. A megpróbáltatásokra nem siránkozással, hanem szorgos missziómunkával válaszolt a közösség. 1925-1953-ig itt volt a Tiszántúli Egyházkerület központja. A két világháború között Miskolcon négy gyülekezet is működött (Miskolc, Diósgyőr, Újdiósgyőr és Martin telep) több mint 400 aktív taggal. A gyors fejlődés titka az ifjúsági munka, a gyülekezet szociális szolgálata, a népevangélista tevékenység, valamint a diakónia szolgálata volt. Az egyház a város szívében Jóléti Éttermet működtetett, ahol naponta száz ember kapott ingyen meleg ételt.

A centenáriumi ünnepségek szeptember 7-én, pénteken, esti áhítattal kezdődtek, amelyen Restás László testvér, a gyülekezet lelkipásztora hirdetett Igét. A következő napon, szeptember 8-án a heti bibliatanulmány közös átismétlése után emlékezett meg a gyülekezet az évszázados jubileumról. A gyülekezet múltját összefoglaló krónikát Erdélyi László testvér ismertette, a meghívott méltóságok üdvözölték a gyülekezetet. Elsőként Miskolc város polgármester-helyettese köszöntötte a gyülekezetet, méltatva a gyülekezet szerepét Miskolc város életében. A testvér-egyházak köszöntését Balogh Miklós versben, Sárkány Mihály, valamint Madarász Lajos élőszóban tolmácsolta az ünneplő közösségnek. Az ünnepi igehirdetést Ócsai Tamás, egyházunk unióelnöke tartotta, amiben bizakodó előretekintésre és helytállásra buzdította az egybegyűlteket.

Délben az összesereglett vendégek a gyülekezet tábea csoportjának gazdag vendégszeretetét élvezték, ezt követően a gyülekezetben fotókiállítás nyílt Sztacho Éva munkáiból, aki 2007 óta a nemzetközi ADRA munkatársa a szudáni éhségövezetben. A kiállítást Szigeti Jenő nyitotta meg. A délutáni órában két rövid elmélkedés - Hegyes Horváth Géza és Szigeti Jenő rövid prédikációja hangzott el. A napot versek, énekszolgálatok tették emlékezetessé.

 

-i-ő



 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista