2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow A gályarab
A gályarab PDF Nyomtatás E-mail

muveszeti_est_-_a_galyarab_snc00184A keresztény művészeti estek folytatásaként november 17-én, kicsit megcsúszva ugyan, de aktualitását nem vesztő témával újabb alkalmat tartottunk Székesfehérváron. A reformációra emlékezve egy különleges kirándulást tettünk néhány száz évvel korábbra.

Az estet Tóka Ágoston, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős, orgona tanszakos hallgatója kezdte meg, és ezzel felavatta a gyülekezet új pianínóját is. Egy Bach prelúdiummal nyitott. Nem is választhatott volna jobbat, hiszen Bach is a reformáció idején élt és alkotott. Ágoston bemutatta a hangszert, és a zeneszerzőről is beszélt. Később még két zongoradarabot hallgathattunk meg tőle. Ritkán van lehetőségünk a székesfehérvári gyülekezetben ilyen átéléssel és ilyen jól előadott darabot hallani.

muveszeti_est_-_a_galyarab_snc00187 Ágoston után Moldova György „Negyven prédikátor" című regénye alapján készült darabot, „A gályarab"-ot adta elő négy fiatalember. A mondanivalót, a darab súlyát profi játék koronázta meg. Szilvási-Csizmadia Andrea írta és rendezte, a szereplők Cseh Gábor, Csitáry-Hock Dávid, Felföldi Balázs és Szilvási Ádám voltak. De erről nem is szólok többet, nincs képességem visszaadni az élményt, és nem akarok túl sokat elárulni, de megragadom az alkalmat, hogy biztassak minden gyülekezetet, hívják meg őket és rendezzenek egy reformációra emlékező alkalmat. Az előadók szívesen vállalják. Jó missziós lehetőség, és a híveket is felrázza! Rájövünk, mennyire értékes időket élünk most, amikor semmi nem akadályozza az evangelizálást.

muveszeti_est_-_a_galyarab_snc00188A művészeti est zárásaként egy történelmi összefoglalót, betekintőt hallottunk Illés Andor történésztől. Segített egy teljesebb kép felvázolásában, és olyan tényeket osztott meg velünk, amelyek a történelemórából kimaradnak. Izgalmas és követhető előadást tartott.

Összességében egy tömény, de minden percében érdekes, mozgalmas művészeti estben volt részünk. Vendégek is jöttek, akikkel a végén kicsit beszélgethettünk - és fehérvári jó szokásként süteményeztünk. Reméljük, lesznek még hasonló alkalmak, és más gyülekezeteket is biztatok arra, hogy merjenek keresztény művészetről beszélni, mert ez is Isten ajándéka.

 

Potempsky Dóra

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista