2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Terveink a jövő évre
Terveink a jövő évre PDF Nyomtatás E-mail

Az Unióbizottság év végi tervkészítő plenáris ülése

pub_img_8098A Magyar Unió Unióbizottsága szokásos módon tartotta meg év végi tervkészítő ülését 2012. november 30. és december 2. között Gödöllőn, a Szent István Egyetem egyik kollégiumában, ahol az Unióbizottság tagjain kívül jelen voltak az unió intézményvezetői, osztály- és szolgálatvezetői, valamint a két egyházterületi bizottság tagjai. A világegyházat Raafat Kamal testvér képviselte, aki a Transzeurópai Divízió (TED) elnökségi tagja.

A háromnapos rendezvényen a közösség erősítésén, valamint lelki iránymutatáson túl az egyház 2013-as terveinek a meghatározása, az unió stratégiai terveibe, valamint a világegyház programjaiba való beleillesztése volt a cél. A programsorozat péntek reggeltől pénzügyi, intézményi és programegyeztető bizottsági ülésekkel kezdődött. Péntek este a közös áhítatot dr. Zolyomi Renáta Edit uniópénztáros testvérnő gondolataival kezdtük meg, aki a személyes bizonyságtétel, az életünk, mint missziós lehetőség kihasználását hangsúlyozta. Az áhítat végén Raafat Kamal testvér - aki a TED Adventista Misszió Osztályának is a vezetője - a divízió területén megvalósuló kreatív és innovatív missziós kezdeményezésekről számolt le, valamint bizonyságtételét is hallhattuk, hogy feleségével hogyan végeznek személyes missziómunkát.

pub_img_8094 Szombat délelőtt a szokásos istentiszteleti rendben (szombatiskola, majd igehirdetés) folyt tovább a program. Isten Igéjét Raafat Kamal testvér hirdette, aki Ézs 55:8-9 alapján arról beszélt, hogy Isten olyan hatalmas, hogy sokkal nagyobb dolgokat tud megvalósítani bennünk és általunk, mint amiket mi el tudunk képzelni, vagy el tudunk tervezni. Amikor terveket készítünk, merjünk nagyobbat gondolni, mert Isten erejével semmi sem lehetetlen.

Nagy reménység misszióterv

A szombat délután Ócsai Tamás unióelnök testvér igei bevezetésével folytatódott, aki Zsid 12:1-4 alapján az egyház szolgálatát a futóverseny bibliai képéhez hasonlította, ahol munkánkat, szolgálatunkat kitartással, a célra való folyamatos figyeléssel, és az akadályozó dolgok félretételével kell végezzük.

Délután került sor a jövő évi missziós terv a Nagy reménység program ismertetésére, amely a Generál Konferencia (GK) és a TED által elindított és a Magyar Unió által is már elfogadott missziós kezdeményezés továbbgondolása.

A Nagy reménység programot már ismerhetik testvéreink, hiszen a 2012-es évet részben arra használtuk fel, hogy táborainkban, gyülekezetlátogatásaink és a hitéleti konferenciák alkalmával megismertessük testvéreinkkel.

„A Nagy reménység missziós program célja segítséget nyújtani a tagoknak, gyülekezeteknek és lelkipásztoroknak a bizonyságtevés érdekében, hogy az emberek Jézus Krisztus tanítványaivá legyenek. A program végső célja, hogy a reménység üzenete eljusson minden magyar otthonba ma és a jövőben.

Ma Magyarországon kihívás egy média és reklámok uralta társadalomban, ahol a történelmi egyházak által erősen befolyásolt a közgondolkodás, hogy pozitív és nem támadó, ugyanakkor vonzó módon tudjuk bemutatni Isten szeretetét és végső győzelmét a jó és gonosz harcában (Jelenések 18:1).

A misszióterv célja segítséget nyújtani testvéreink számára, hogy személyes kapcsolatainkon keresztül megosszák hitüket és reménységüket nem adventista családokkal, barátokkal, szomszédokkal, ismerőősökkel és munkatársakkal.

Arra bátorítjuk testvéreinket, hogy amennyiben további érdeklődés tapasztalható, erősítsék a személyes kapcsolataikat, és további anyagok (könyvek, sorozatok, BLI stb.) segítségével Krisztus követésére hívják az embereket, hogy közösséget vállaljanak Isten népével.

A terv során arra is bátorítjuk testvéreinket, hogy osszák meg személyes tapasztalataikat egymással, a közösségen belül.

A misszióterv segítséget nyújt abban, hogy széleskörű összefogással minden gyülekezeti tag számára lehetőséget, lelkesítést, képzést, anyagokat biztosítsunk a bizonyságtevéshez, hogy az emberek Jézus Krisztus tanítványaivá legyenek." (Részlet a programból.)

A program során többek között a Van Kiút magazin, A nagy reménység c. könyv, amely a GK által készített válogatás A nagy küzdelem c. könyv alapján, maga A nagy küzdelem c. könyv, Az öröm tapasztalata c. könyv, számos BLI sorozat, kisfilm, gyerekek számára készült animációs film kerül kiadásra, ami óriási segítség testvéreink számára, hogy személyes missziómunkát végezhessenek.

Történelmi jelentőségű, hogy a két egyházterület jövőre nem önálló missziós tervvel készült, hanem munkájával, szolgálatával bekapcsolódik az unió programjába, lelkesítve a lelkipásztorokat és gyülekezeteket, hogy gyakorlati módon valósítsák meg a tervben leírtakat.

Az unió képtelen arra, hogy eljuttassa az evangélium üzenetét a magyar emberekhez. Ehhez minden egyes gyülekezet és gyülekezeti tag aktív közreműködésére feltétlenül szükség van. Ezért nagyszerű az a kezdeményezés, hogy összefogva, egymást erősítve - és nem gyengítve - végezzük Istentől ránk bízott küldetésünket.

Az osztályok, intézmények tervei

Természetesen az osztályok és intézmények a maguk szolgálatával bekapcsolódnak a Nagy reménység programba, de ezen túl is elkészítették azokat a terveiket, amelyek küldetésükhöz hozzátartoznak. A TED-től jelenlévő testvérek minden évben nagyrabecsüléssel szólnak azokról a programokról, amelyeket intézményeink és osztályaink valósítanak meg. Ezek a kezdeményezések sokszor példaértékűek kreativitásban, innovációban és eredményességben is egyházunk egésze számára. Közülük jó néhány más uniók, sőt a Generál Konferencia komoly érdeklődését is felkeltette.

A missziót támogató adminisztratív, 
pénzügyi kérdések

Az Unióbizottság napirendjén az adminisztratív valamint pénzügyi kérdések is fontosak, mivel ezek biztosítják azt a hátteret, amely szükséges ahhoz, hogy a szolgálatunkat megfelelő ellenőrizhetőséggel, átláthatósággal, anyagi és személyi feltételekkel végezhessük el.

Ennek keretében került elfogadásra többek között a Magyar Unió költségvetése, adakozási naptára, valamit számos állásfoglalás és szabályzó.

A Hetednapi Adventista Egyházban elfogadásra kerülő dokumentumoknak három szintje van. Az első az állásfoglalás (statement), ami a közösség vezetése (végrehajtó bizottsága vagy a Generál Konferencia) által elfogadott vélemény egy fontos egyházi vagy társadalmi kérdésről. Ilyen állásfoglalás több is elfogadásra került most a hétvégén, melyeket szeretnénk a későbbiek során szó szerint is ismertetni testvéreinkkel: Állásfoglalás a homoszexualitásról, Állásfoglalás az azonos neműek életközösségéről, Állásfoglalás az egyházkormányzásról, valamint Állásfoglalás a tizedről és felhasználásáról. (Mostani számunkban ez utóbbit ismertetjük szó szerint is, lásd keretes írásunkat.)

A dokumentumok második szintje a vezérfonal, iránymutatás (guideline), ami a vezetés számára ad egy iránymutatást bizonyos kérdések lebonyolításához.

A harmadik és egyben a legmagasabb szintű dokumentum a szabályzó (policy), amely a vezetés számára kötelező érvényű szabályokat tartalmaz. Az Unióbizottság most néhány apró módosítást fogadott el a már meglévő szabályzatokban, valamint a Generál Konferencia és a TED éves tanácsülésén is megszavazott új tizedszabályzót fogadta el. (Ennek szó szerinti ismertetésétől terjedelmi okok miatt most el kell tekintenünk, de a pénztárosok kézikönyvében meg fog jelenni.)

Az Unióbizottság ülésén végig rendkívül jó, imádságos légkör, a testvéri közösség támogató, bátorító ereje volt tapasztalható. A bizottság abban a tudatban végezte munkáját, hogy legelőször is Istennek, valamint az egész testvéri közösségnek (az uniókonferenciának) tartozik elszámolással.

Kérjük gyülekezeteinket, testvéreinket, továbbra is imádságos szívvel emlékezzenek meg munkánkról szolgálatunkról!

 

Ócsai Tamás
unióelnök

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista