2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Újabb találkozó a Hetednapi Adventista Egyház és a Keresztény Advent Közösség között
Újabb találkozó a Hetednapi Adventista Egyház és a Keresztény Advent Közösség között PDF Nyomtatás E-mail

img_1688Mint ismeretes, 2012. augusztus 29-én Pécelen találkoztak az Adventista Egyház és a KERAK vezetői. Most - 2013. február 8-10. között - újabb fordulójához érkezett a Hetednapi Adventista Egyház és a Keresztény Advent Közösség közötti megbeszélés. A találkozó helyszíne a KERAK székháza volt, ahol jelen volt az Adventista Egyház világközössége részéről Ben Schoun, a Generál Konferencia alelnöke, Bertil Wiklander, a Transzeurópai Divízió elnöke, Raafat Kamal, a TED elnökségi tagja, Ócsai Tamás unióelnök, Ősz-Farkas Ernő DET elnök és Hegyes-Horváth Géza TET elnök. A KERAK-ot Cserbik János elnök, Bodolai Zoltán titkár, valamint Hites Gábor, Stramszki István és Sonnleitner Károly, a Tanácsadó Bizottság által megbízott testvérek képviselték.

A pénteki alkalom közös áhítattal, imaközösséggel kezdődött. Utána a résztvevők áttekintették az előző találkozó emlékeztetőjében foglaltakat, és további kérdések kerültek napirendre. A találkozó őszinte testvéri légkörben, nyitottságban és az egymásra való odafigyelés lelkületében zajlott.

img_1631A mintegy 6 órán keresztül folyó megbeszélések során kifejezésre került, hogy elismerjük és megerősítjük az augusztusi közös nyilatkozatot. A tárgyalás során kölcsönösen megvitattuk az azóta eltelt időszak eseményeit. Az augusztusi találkozó 5. pontja alapján megbizonyosodtunk arról, hogy az 1975. óta eltelt időben az egyház 4 alkalommal kifejezte bocsánatkérését azok irányában, akiket jogtalanul fosztottak meg tagságuktól az 1970-es években. Az Adventista Egyház jelenlévő magyar és külföldi vezetői egyaránt kifejezték, hogy megerősítik ezeket a bocsánatkéréseket. A továbbiakban az egyházi regisztráció kapcsán kölcsönösen megosztottuk meglátásainkat, a világegyház álláspontját és az attól eltérő véleményeket. Az ökumenikus kérdés megbeszélése során megismertük a Hetednapi Adventista Egyház működésében azokat az elveket és gyakorlatot, amelyek a más egyházakkal, közösségekkel való kapcsolatainkat szabályozzák.

img_1605Szombat délelőtt a KERAK két budapesti gyülekezetében szolgáltak a Hetednapi Adventista Egyház vezetői, majd délután a zugligeti gyülekezetben gyűltek össze a KERAK tagjai egy fórumra, ahol kérdéseket tehettek fel a világközösség képviselőinek. A fórum során egyenes kérdések és válaszok hangzottak el, melyek során a jelenlévő testvérek megismerhették a Hetednapi Adventista Egyház mint világközösség álláspontját azokban a kérdésekben, amelyek megosztották a közösséget. A Generál Konferencia, a divízió és az unió vezetői ismét többször és nyomatékosan kifejezték sajnálatukat és azt, hogy fenntartják bocsánatkérésüket az 1975-ös események során elkövetett igazságtalanságok és jogtalanságok miatt, ugyanakkor megerősítették hívásukat a Hetednapi Adventista Egyházzal való közösséghez.

img_1665 A vasárnapi lelkészértekezlet során a KERAK lelkészeivel és Tanácsadó Bizottságának tagjaival folyt nyílt megbeszélés a világközösség (GK, TED, unió, egyházterületek) vezetőivel. A párbeszéd során őszintén kerültek elő a megosztottságot jelentő kérdések, különösen a múlt és a jelenlegi helyzet értelmezése, valamint a különbözőségek egyházban való jelenlétének kérdései.

A találkozó végén mindkét közösség vezetői egyetértettek abban, hogy hasznos, sőt szükséges tovább folytatni a megbeszéléseket a közeledés érdekében. Az ilyen személyes testvéri találkozók nagyban segítik egymás megismerését és kölcsönös megértését, elfogadását.

 

Hetednapi Adventista Egyház vezetése,
KERAK vezetése

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista