Az ember legközvetlenebb szükséglete a mindennapi
kenyere. Ezért imádkozunk az Úrtól tanult imádságban, és ezért dolgozunk hat
nap. Bár a Mi Atyánk mindennapi kenyere a bibliamagyarázóknak nagy gondot okoz,
mert ez a „mindennapinak" fordított jelző nagyon ritkán fordul elő.
Valószínűleg a légiós sorkatona egy napi ellátmányának (diaria) görög neve
volt. A frissen őrölt árpa-, vagy búzalisztből készített kenyér volt a bibliai
kor emberének legfőbb tápláléka. Az árpakenyeret nem tartották kisebb
értékűnek. Jézus az ötezret is ezzel vendégelte meg (Jn 6:9).
Gazdag termés
A búza gazdagon termett
Palesztinában. Az izraeliek kivitelre is termeltek (1Kir 5:11,25; Ez:27: 11;
ApCsel 27:38). Általában 30-60-szorost termett, de volt, amikor 100-szoros volt
a termés. Aratás előtt és alatt sokszor nyersen is ették a búzát (Luk 6:l), de
rendszerint megpörkölték (3Móz 2:14; Ruth 2:14; 1Sám 17:17; 2Sám 17:28). Ez
kedvenc csemegének számított. A liszt- és a kenyérkészítés a háziasszonyok dolga
volt. Rendszerint reggel megsütötték az aznapra valót (Mt 13:13). A liszt mai
fogalmaink szerint mindig teljes őrlésű volt, hiszen a magot kőmozsarakban
törték össze, vagy kézi malomban őrölték meg (2Móz 11:5; Ézsa 47:2), de már a
régebbi időben is ismerték az állati erővel hajtott malmokat is (Bir 16:21). A
jó kenyér a finomra őrölt lisztből készült, és étkezésekkor bőséggel
fogyasztottak belőle (1Kir 5:2).
Így készült
A frissen őrölt lisztet vízzel
keverték össze és belekeverték a kovászt. Ezt a műveletet a sütőteknőben
végezték el (2Móz 12:34; 7:28). Megsózták a tésztát, mert e nélkül ehetetlennek
tartották a kenyeret (3Móz 2:13). A kovász az előző sütésből félretett
tésztacsomó volt. A házban mindig volt belőle. Csak a páska ünnepre kellett
eltakarítani a házból a kovászt. A teknőben kézzel, nagyobb mennyiségnél lábbal
megdagasztották a tésztát (5Móz 2:4). Néha olajat is adtak a tésztához, hogy
puhább legyen a kenyér (3Móz 2:4). A megkelt tésztát lepény formájúra
nyújtották a teknő fenekén. Az egyiptomi pékek is így csinálták ezt.
Többféleképpen sütötték
A sütés legegyszerűbb formája az
volt, hogy a vékony, kerek tésztalepényt tüzesre hevített kőre tették és a
tetejére forró hamut szórtak, vagy két kupac, forró hamu közé helyezték el a
tésztát. Ezt a kenyeret rendszerint frissen fogyasztották. Ilyen kövön sült
lángospogácsát evett Illés is a pusztában (1Kir 19:6), és Jézus is ilyennel
vendégelte meg az éhes, fáradt tanítványokat (Jn 21:9). Készítettek
kovácsoltvasból kerek sütőlemezt, vagy serpenyőt (3Móz 2:5; Ez 4:3). A nomád
beduinok még a XX. század elején is a nyeregkápájukba felakasztva mindenüvé
magukkal vitték ezeket a sütőlapokat. Arra is vannak adataink, hogy lapos
agyagedényt is használtak kenyérsütésre. Ezeket kőre helyezték és ágakból,
rőzséből tüzet gyújtottak alatta.
A
házaknál található kemence, melynek héber neve tannur volt, az ásatások
tanúsága szerint 60-100 cm magas, csonka kúp alakú építmény volt, ami agyagból
készült. Alul nyílás volt rajta, hogy a kellő huzatot biztosítsa. A vékonyra
lapított kenyeret a tűz leégése után, ami a kemence falát felforrósította, a
kemence belső falára tapasztották, vagy a parázsra helyezték. Volt olyan
kemence is, amelybe sütőlapot építettek. A fűtéshez száraz füvet (Mt 6:30),
polyvát (Mal 3:19), szárított trágyát (Ez 4:15) használtak. A frissen készült
lepényt nem vágták, hanem törték.
Az
eddig elmondottakat így foglalhatjuk össze kenyérreceptbe: Készíts teljes
őrlésű, búza- vagy árpalisztet! Tedd fából kivájt sütőteknőbe! Tégy hozzá ízlés
szerint sót, kellő mennyiségű vizet, és egy kevés olajbogyóból sajtolt olajat.
Keverd hozzá az előző sütésből maradt kovászcsomót, és jól dolgozd össze a
tésztát a teknőben! A tésztát pihentesd, amíg meg nem kel. Azután formálj
belőlük lángos nagyságú lepényeket, majd ragaszd a felhevített kemence
oldalára, vagy sütőlapon, kövön vagy hamuban süsd ki! Frissen tálalva,
mártásokba mártva fogyaszthatod az illatos, langyos kenyeret.
Prof. Dr. Szigeti Jenő
a történelemtudományok doktora
Így készül a kovásztalan kenyér: egy bögrényi lisztbe
belekeverünk negyed bögre olajat és negyed bögre vizet, majd sózzuk. A
tésztát összegyúrjuk, lepény formájúra nyújtjuk, úgy hogy körülbelül 6-7 mm
vastag legyen. A lepény tetejét késsel „bekockázzuk", majd kisütjük. Nagyon
finom! Érdemes kipróbálni!
|
Részlet a „Miatyánkból": Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben,
szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod, legyen meg a te
akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is. A mi mindennapi kenyerünket
add meg nékünk ma" (Mt 6:9-11).
|
|