2024. április 19. Péntek
Napnyugta: 19:40
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Kik az Adventisták arrow Etikai állásfoglalások arrow Táplálkozás arrow A vegetáriánus életmód
A vegetáriánus életmód PDF Nyomtatás E-mail

Milyen a vegetáriánus életmód?

A hetednapi adventisták már több mint 125 éve gyakorolják a vegetáriánus életmódot, mivel hiszik, hogy az ember egységes egész, és bármit tesz, eszik vagy iszik, azt Isten dicsőségére kell cselekednie. A káros ételek vagy anyagok használatával Istent szégyenítjük meg, felelőtlenül bánunk a testünkkel, és kárt okozunk embertársainknak is. A laktoovo-vegetáriánus életmód – amely magában foglalja a gyümölcs, zöldség, teljes őrlésű kenyér és gabonafélék, hüvelyesek, olajosmagvak, zsírszegény tej és tejtermékek bőséges fogyasztását – megfelel ezeknek az elveknek. Azt javasoljuk, hogy zsírszegény tejtermékeket, és ne érlelt sajtféléket használjunk, tojást pedig ritkán fogyasszunk. Ezenkívül javasoljuk mindenfajta hús (különösen a kagyló, a marha- és a sertéshús), a hal és szárnyas, továbbá a kávé, tea, alkohol és dohányáru teljes körű kiiktatását az életünkből.

Végeztek kutatásokat is?

1960-ban a Loma Linda Egyetem a National Cancer Institute-tal (Nemzeti Rákintézettel) együttműködve tanulmányozni kezdte a hetednapi adventisták egészségi állapotát. Később, az 1970-es és 1980-as években az adventisták életmódjával kapcsolatos adatokat begyűjtötték, és a National Institute of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézet) és a National Heart, Blood and Lung Institute (Nemzeti Szív-, Vér- és Tüdőintézet) irányításával elemezték. Az adventistáknak általában 50 százalékkal kisebb az esélyük a szívbetegségre, egyes rákos megbetegedésekre, szívinfarktusra és cukorbetegségre. A jelenlegi adatok szerint egy 40 év alatti vegetáriánus férfi 8,9 évvel, egy nő 7,5 évvel hosszabb élettartamra számíthat, mint a nem adventista átlagos ember. Pontosan meghatározva, egy vegetáriánus adventista 3,6 évvel él tovább húst fogyasztó adventista társánál.

Hogyan vonatkoztathatom ezt az én életemre?

A kutatók hisznek abban, hogy ez az élethossztöbblet és a jobb minőségű élet az egészséges életmódnak, azon belül is a több gyümölcs, zöldség és teljes őrlésű gabonanemű fogyasztásának, illetve a dohányzás, alkohol, tea, kávé és hús mellőzésének következménye. A jelenlegi bizonyítékok feltárják, hogy minél szigorúbban követi az ember a laktoovo-vegetáriánus étrendet, annál inkább csökken a nyugati világ vezető betegségeiben való megbetegedés kockázata. Viszont minél hanyagabb valaki a javasolt étrend és az életmódváltozás megvalósításában, annál nagyobb a kockázat.

Mit bizonyítanak a jelenlegi kutatások?

 

  1. Lényeges összefüggés van a zsírban és koleszterinben gazdag állati eredetű ételek fogyasztásának gyakorisága és időtartama, és a halálos kimenetelű szívbetegségek, valamint egyes rákmegbetegedések és a cukorbetegség előfordulása között.

  2. A megbetegedésre való esély nagysága és a rossz életmódbeli szokások száma között összefüggés van. Például a húsfogyasztás és a mozgáshiány együtt nagyobb esélyt ad a megbetegedésre, mint bármelyik külön-külön.

  3. Mivel a vegetáriánusok nagyobb mennyiségben fogyasztanak szárazbabféléket, olajosmagvakat, friss gyümölcsöt és zöldséget, kevesebb, a húsból származó rákkeltő anyag, mutagén és rovarirtószer-származék károsító hatásának vannak kitéve. Ezért kisebb esélyük van, hogy egyes betegségekbe essenek.

  4. A gyümölcsöt, zöldségféléket, gabonaféléket, hüvelyeseket, olajosmagvakat olcsóbb előállítani, így ezeknek a termékeknek a fogyasztói jobban óvják környezetüket.

  5. A vegetáriánusoknak nagyobb lehetőségük van változatos étrend kialakítására, nemzeti ételek megismerésére, érdekes ételek kipróbálására, szemben azokkal, akik állandóan húst és burgonyát, vagy hamburgert sült krumplival, esetleg fánkot kávéval fogyasztanak.

 

Van valamilyen útmutató, amit követhetnénk?

1945 óta több mint 250 cikk jelent meg különböző tudományos folyóiratokban az adventisták életmódjáról és egészségi állapotáról. 1989-ben a National Academy of Sciences (NAS, Nemzeti Tudományos Akadémia) kiadott egy, a táplálkozási útmutatóra vonatkozó átfogó tervet. 1991-ben az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kiadott egy útmutatót, amely alsó és felső határértékeket is tartalmaz. Ezek az útmutatók a következő oldalon közölt táblázatban olvashatók. (Megjegyzés: A százalékok a napi összkalória-bevitelre utalnak.)

 

NASWHO
Együnk 5 vagy több adag (1 adag = 2 dl) gyümölcsöt és zöldséget minden nap, különösen zöld leveles zöldségféléket és citrusféléket. A gyümölcs- és zöldségfogyasztás alsó határa 400 gramm naponta, amelyből legalább 30 grammnak hüvelyeseknek, olajosmagvaknak kell lenni.
Növeljük a keményítő és más komplex szénhidrátok bevitelét azzal, hogy naponta hat vagy több adagot fogyasztunk teljes értékű kenyérből, gabonából és hüvelyesekből. Komplex szénhidrátok, alsó határ: 50% energia, felső határ: 70% energia. Cukor, alsó határ: 0% energia, felső határ: 10% energia. Étkezési rost: alsó határ: 16 g naponta, felső határ: 24 g naponta.
A fehérjebevitelt tartsuk alacsony szinten. Ha plusz kalóriára van szükségünk, a teljes szénhidrátok mennyiségét növeljük a fehérjével szemben. Összes fehérje, alsó határ: 10% energia, felső határ: 15% energia.
A megfelelő testsúly elérése érdekében legyen egyensúlyban az ételbevitel és a mozgás. Az elhízással összefüggő főbb betegség szempontjából az egyetlen hosszú távú megoldás a megelőzés.
A sóbevitel mennyiségét napi 6 grammra csökkentsük le. (1 kk = 5 gramm) Sóbevitel, alsó határ: nincs meghatározva, felső határ: 6 g naponta.
Fontos az elegendő kalcium bevitele. (A javasolt napi mennyiség 800 mg) Nincs különösebb ajánlás, bár nagyon fontos az elgendő kalciumbevitel.
Kerüljük a napi előírt mennyiséget meghaladó étrend-kiegészítők szedését. Nincs különösebb javaslat, habár a tábpanyagban gazdag ételeket ajánlják az energiában gazdag ételek helyett.
Fontos az elegendő fluoridbevitel megtartása. Nincs különösebb javaslat.
Kerüljük az alkohol fogyasztását. Az alkohol fogyasztása kerülendő.
A teljes zsírmennyiség-bevitelt a teljes kalóriabevitel 30 százalékára csökkentsük; a telített zsír bevitelét az összkalória 10 százalékára; és a napi koleszterinbevitelt 300 mg alá. Teljes zsírmennyiség, alsó határ: 15% energia, felső határ: 30% energia. Telített zsír, alsó határ: 0% energia, felső határ: 10% energia. Többszörösen telítetlen zsír, alsó határ: 3% energia, felső határ: 7% energia. Egyszeresen telítetlen zsír, nincs meghatározott korlát. Koleszterin, alsó határ: 0 mg/nap, felső határ: 300 mg/nap.

 

Mi a tanács ajánlása?

A Generál Konferencia táplálkozási tanácsa a gyümölcs, zöldség, teljes értékű gabonafélék bőséges fogyasztása mellett a zsírban és koleszterinben gazdag ételek minimálisra való csökkentését, valamint a dohányzástól, az alkoholtól, kávétól, teától és más koffeintartalmú italoktól való tartózkodást ajánlja.

A Generál Konferencia táplálkozási tanácsa támogatja a Nemzeti Tudományos Akadémia (NAS) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait. Mivel a dohányzáson és alkoholon kívül a telített zsírban és koleszterinben gazdag ételek (például hús) fogyasztása a legnagyobb kockázati tényező az érelmeszesedés, rák és a korai halálból adódó élettartam-csökkenés kialakulásában, a húst, halat és szárnyasokat hagyjuk ki az étrendünkből, a tojássárgája használatát pedig csökkentsük heti 3 darab alá.

Az egészséges étrend szempontjából nem fontos az állati eredetű termékek fogyasztása. Az Adventista egészségügyi tanulmány rávilágít arra, mekkora előny a húsmentes étrend az ezt fogyasztók számára azokkal szemben, akik a Hetednapi Adventista Egyház hagyományos egészségügyi tanítása szerint a húsfogyasztás elvét követik.

(Hetednapi Adventista Egyház, táplálkozási tanács, 1995)

 
Következő >

 
 
 
Etikai állásfoglalások
Táplálkozás
Család, kapcsolatok, környezet
Drogok, génterápia
Tanulmányok
Joomla Toplista