2024. április 29. Hétfő
Napnyugta: 19:54
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Új alapokon az egyházi könyvkiadás
Új alapokon az egyházi könyvkiadás PDF Nyomtatás E-mail

Zarkáné Teremy Krisztina
Interjú Zarkáné Teremy Krisztinával, akit az Unióbizottság a Kiadói Szolgálatok Osztálya vezetőjévé nevezett ki februárban.

 

- Mi tartozik a kiadói szolgálatok körébe?

- Az irodalmi és a könyvevangélista tevékenység. „Tudod, hogy méhkasba nyúltál?" - kérdezte tőlem valaki a napokban. Tisztában vagyok vele. Azért vállaltam el mégis a feladatot, mert igen fontosnak tartom. A megváltás, a remény üzenetének el kell jutni úgy a testvéri közösséghez, mint azokhoz, akik még nem ismerik Jézus Krisztus szeretetét. A gondok nem véletlenül adódnak... Isten azonban hatalmasabb, számára nem léteznek megoldhatatlan problémák. A megoldáshoz nem annyira kivételes emberi tulajdonságokra, szövetségekre van szükség, mint Istenbe vetett hitre, alázatra és engedelmességre. Ha erről elfeledkezünk, csak szaporítjuk a bajokat. A GK Kiadói Szolgálatok Osztályának a jelmondata felhívja a figyelmet: „Őrizzük a lángot, a mennyei látást!" Ez az, amire Magyarországon is leginkább szükség van.

 

- Közel áll hozzád az irodalmi munka. Mi készített fel erre?

 

- Ebben szerepe van a családi örökségnek is, de már korán éreztem, hogy Isten erre a területre hív szolgálatra. Ezért akartam teológiát is tanulni. Még gimnazista voltam, amikor Bánfiné Roóz Magdi néni kezdett bevonni a munkába. Fordításokkal bízott meg, amit kifejezett élménynek tartottam. Magdi nénire mindig külön szeretettel emlékezem. Nagy szerepe volt abban, hogy az egyház alkalmazásába léptem, még mielőtt lelkészi munkakörbe kerültem volna. Attól az időtől kezdve cikkeket, könyveket fordítottam, lektoráltam, majd a szombatiskola fordításába is bekapcsolódtam - ez azóta is a szívügyem. Egyiptomi szolgálatunk idején pedig nyolc évig könyvevangélista vezető voltam.

 

- Milyen könyvek jelennek meg a közeljövőben?

- Több könyv kiadásán dolgozunk, pl. Egészségünk nyolc titka, Ha ezrek esnek el..., Agárdi István: Leveleim unokáimnak és Mondd el a világnak! címmel egy történelmi könyv is készül. Mihalec Gábor újabb könyvét írja, a címe: Gondolkodó hit. Dr. Szigeti Jenő és mások könyveinek kiadását is tervezzük.

 

- Hogyan rendelhetünk könyveket?

- A szokott módon rendelhetünk, az Advent Irodalmi Műhelytől személyesen vagy levélben Juhász Károlynál (1171 Budapest, Borsfa u. 55.), Fenyvesiné Varga Esztertől telefonon (06-28/547-360, 06-30/664-3000; 30/280-1451 - a mobil számok csoporton belül ingyen hívhatóak), levélben (2119 Pécel, Ráday u. 12.), interneten pedig az egyház honlapján: www.adventista.hu.

 

- Mi a helyzet más kiadók könyveivel? Bibliát továbbra is vásárolhatunk a Borsfa utcában?

- Az Advent Irodalmi Műhely égisze alatt folyó munka - saját kiadványaink előállítása és terjesztése - mint hitéleti tevékenység, az egyház feladatának része. Más kiadók könyveinek a terjesztését viszont ilyen feltételek mellett sajnos nem végezhetjük. (Ez egyúttal behatárolja az általunk forgalmazható könyveket is, mivel ezek mellett - a Biblia Társulati tagságunk miatt - csak Szentírásokat forgalmazhatunk. Amennyiben más kiadók könyveit forgalmaznánk, az már nem tartozna közvetlenül a hitéleti tevékenységünk folytatásához, vagyis gazdasági tevékenység lenne. Semmilyen formában nem szeretnénk a hatályos jogszabályokat áthágni. Az Élet és Egészség Könyvkiadó Kft. a készlet erejéig értékesíti a más kiadók könyveit, azonban újakat már nem szerez be. Fontos tudni a traktátkezelőknek, presbitereknek, lelkészeknek, hogy amennyiben a traktátokban más kiadók könyveit forgalmazzák, azért az egyház nem tud felelősséget vállalni - a szerk. magyarázata.)

 

- Hogyan támogathatják a könyvmissziót a gyülekezetek, a testvérek?

- Fontos érezni a felelősséget: Isten üzenetet bízott minden egyes tagra. Ahol a könyvmunka erős, az egyház is erős. Felül kell kerekedni a bizalmi válságon, hogy az egyéni törekvések helyett Isten műve épüljön. Azért imádkozom, hogy Isten ezen a téren is tegyen csodát. Valóban történtek súlyos dolgok, emberi hanyagság és még annál is több. Ez mégsem ok arra, hogy Isten ügyétől visszavonjuk erőnket. Nem emberekben kell bízni, hanem abban, hogy az Úr kedvét leli a reménytelennek tűnő helyzetek átfordításában. Feladatunk továbbadni a fényt, aminek birtokába jutottunk. Ezért is ajándékozzuk könyveinket születésnapra, névnapra, ünnepekre! Aki megteheti, terjessze, árusítsa a könyveket, aki pedig nem olyan bátor, az „felejtse ott" a könyveket a buszon, a postán, a rendelőben stb. Nagy az érdeklődés a könyvmunka iránt. Éppen ezért könyvevangélista találkozót tartunk 2007. június 10-én a Rákoscsabai Gyülekezetben, amire minden érdeklődőt várunk. Erről még körlevelet küldök.

A GK Könyvevangélista Osztályának célja: a világon minden testvér vállalja 2007-ben, hogy hét hónapon keresztül havi 1 könyvet elad vagy elajándékoz. Szeretnénk, ha Magyarország is bekapcsolódna ebbe a mozgalomba! Találunk könyveket különböző áron, tehát nem megvalósíthatatlan a cél.

 

- Milyen helyzetben lesz szerinted a Kiadói Szolgálatok Osztálya egy év múlva?

- Bízom benne, hogy tanúi leszünk az Úr csodáinak. Színvonalas, eredményes munkát szeretnénk végezni. Ehhez arra is szükség van, hogy a korábbi létszámleépítés után bővíteni tudjuk a csapatot. Remélem, az egyház tagságának nagyobb része bekapcsolódik a könyvmisszióba, ami újabb kiadványok megjelentetésének feltétele. Hiszem, hogy üzenetünk széles körben terjed még, és ebben könyveinknek kiemelt szerepe lesz. Éppen ezért minden téren össze kell fogni. Isten sok tehetséges embert hív el, csak együtt lehetünk valóban eredményesek.

 

AI

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista