2024. április 26. Péntek
Napnyugta: 19:50
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Misszió Budapestért
Misszió Budapestért PDF Nyomtatás E-mail

missziobudapestert_logoA Magyar Unió missziós programja

A Misszió a Nagyvárosokért (Mission to the Cities) a Hetednapi Adventista Egyház kezdeményezése, mely során Jézus szeretetét és közeli visszatérésének reménységét osztjuk meg a világ legnagyobb városaiban. A program 2013-ban New York-ban kezdődött.

A Misszió a nagyvárosokért az evangelizáció holisztikus megközelítése, városi környezetben.

gyereahogyvagybanner2014-ben a Magyar Unió Budapesten indítja útjára a kezdeményezést: MISSZIÓ Budapestért címmel. 2015-től pedig egyházterületenként, majd körzetenként következnek Magyarország városai.

Missziós tevékenységek széles skálája jelenik meg a város jellegzetességeinek megfelelően. Befolyási központok, egészség expok, szemináriumok, kiscsoportos szolgálatok, szociális- és ifjúsági programok, evangelizációs sorozatok. 

Miért a nagyvárosok, miért Budapest?

A világ nagyvárosai jelentik a Hetednapi Adventista Egyház legnagyobb kihívását. A világ lakosságának több mint fele él városokban. Naponta kb. 200 000 ember költözik vidékről városokba, világviszonylatban. Ez azt jelenti, hogy évente kb. 70 millió, percenként 130 ember.

Budapest lakossága a 2011-es népszámlálás adatai szerint: 1 729 040 fő, adventistának pedig 1 093 fő vallotta magát. Az arány: 1 582:1.

Isten határtalan, megmentő szeretettel fordul a városokban lakó emberek felé. Jónás története azt mutatja, hogy van küldetése Isten emberének a nagyvárosok felé, hiszen Isten megszánta a várost, ébresztő üzenettel küldte el prófétáját.

Jézus ma is szereti a városokat, mert az embereket szereti, és a legtöbb ember városokban él. Az evangéliumok úgy mutatják be Jézust, mint akiben hatalmas szenvedély élt, hogy elérje korának városokban élő népeit.

„Jézus bejárta a városokat és a falvakat mind, tanított a zsinagógáikban, hirdette a mennyek országának evangéliumát, gyógyított mindenféle betegséget és erőtlenséget. Amikor látta a sokaságot, megszánta őket, mert elgyötörtek és elesettek voltak, mint a juhok pásztor nélkül. Ekkor így szólt tanítványaihoz: Az aratnivaló sok, de a munkás kevés: kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásába" (Mt 9:35-38). 

Jézus első századi stratégiája nem változott a 21. században sem.

Ellen G. White gondolatait a Szentlélek ismételten többször is a szükségletek felé terelte, hogy egy nagyszerű tervvel érjük el a városokban nyüzsgő embertömegeket:

„Nem változott meg az üzenet, amit Isten a múltban küldött. A városokban végzett munka rendkívül fontos korunkban. Amikor a városokért végzett munka el lesz végezve, ahogyan Isten szeretné, az eredmény egy csodálatos mozgalom kezdete lesz, amilyet még nem tapasztaltunk" (MM 304).

A terv részeként a Magyar Unió bekapcsolódik a világszéles kezdeményezésbe, és 2014 őszétől egy átfogó evangelizációs program indul útjára, a budapesti és a környék gyülekezeteinek részvételével. 

„Egyedül Krisztus módszere"

Ellen White a Gyógyítás szolgálata c. könyvben leírja, hogy egyedül Krisztus módszere hozhat eredményt. Öt lépésben összegzi a módszert:

Vegyülj el az emberek között! - A befolyási központok olyan helyeken legyenek, ahol az emberek élnek. A könyvmisszió, a nyilvános sorozatok, a TV és az Internet fontos szerepet játszik az egyház küldetésében. Miközben ezek támogatják a többi szolgálatot, sohasem helyettesíthetik a személyes, aktív, emberek közötti kapcsolatot. A befolyási központok munkatársainak felkészülteknek kell lenniük, hogy kimozduljanak komfortzónájukból, kapcsolatba lépjenek olyan emberekkel, akik tőlük különböznek.

Mutass együttérzést! - „Kerülj közel azokhoz, akikért munkálkodsz, hogy ne csak hallják a hangodat, de megrázhassák a kezedet, megismerhessék elveidet és érezzék együttérzésedet!"

Szolgáld az emberek szükségletét! - Ez a szolgálat helyenként nagyon eltérő lehet. Magában foglalhatja a tanácsadást, az éhezők táplálását, a gyermekekről való gondoskodást, az élethez szükséges képességek megtanítását, közösségi programok szervezését, nyelvoktatást stb. A lehetőségeket és a szükségleteket össze kell hangolni. Az egészségügyi munka szinte mindig összeköt az emberek szükségleteivel. Jézus nagyon sok időt töltött az emberek szükségleteinek szolgálatával. Fizikailag is megérintette életüket.

Nyerd meg az emberek bizalmát! - Azáltal, hogy elvegyülünk, együttérzést mutatunk és odafigyelünk az emberek szükségleteire, kimutatjuk, hogy törődünk velük. Természetesen hisszük, reméljük és azért imádkozunk, hogy a Szentlélek érintse meg az emberek szívét és vezesse őket Isten iránti teljes elkötelezettségre. Ennek ellenére gondoskodásunk és szeretetünk nem függhet attól, hogy elfogadják-e Jézust vagy sem. Amikor kimutatjuk, hogy gondoskodásunk nem függ valamitől, bizalmat építünk.

Hívd őket, hogy kövessék Jézust! - Ez a lépés rendkívül fontos része Jézus módszerének. Az emberek Jézushoz való vezetése természetes következménye a holisztikus szolgálatnak. Az első öt lépésből következik, ahol kapcsolatok épültek. Amikor az emberek kérdéseket tesznek fel, hogy miért élünk olyan életet, amilyet élünk, természetes lesz, hogy beszélni kezdünk arról a Forrásról, ami lelki elkötelezettségünket adja. Minden központnak legyen terve arra, hogy kiscsoportokat indítson és új hetednapi adventista közösségeket plántáljon. 

Befolyási központok

Napjainkban hihetetlen módon növekednek a városi területek, amelyek a legnagyobb missziós kihívást jelentik. A világ legtöbb részén az adventista gyülekezetek, intézmények a városokon kívül találhatók, ahelyett, hogy ott lennének, ahol az emberek többsége él.

Több mint 100 évvel ezelőtt Ellen White azt mondta a vezetőknek, hogy elhanyagolják a városokat. Felismerte, hogy vannak olyan társadalmi osztályok, amelyeket nem lehet nyilvános alkalmakon elérni. Síkra szállt a holisztikus városi szolgálatokért, amelyeket befolyási központoknak nevezett, amelyek összekapcsolhatják a gyülekezetet a helyi közösségekkel.

Ezek a központok a tevékenységek széles sorát kínálhatják. A szolgálatok minden központban változatosak lehetnek, a helyi közösségek szükségleteinek függvényében.

Ellen White mondja: „A kereszténység a szociális kapcsolatokon keresztül kerül kapcsolatba a világgal."

Ezek a központok segítik ezt a fontos kapcsolatot.

A Generál Konferenciával közösen a Magyar Unió azon dolgozik, hogy újraélessze Ellen White gondolatát a befolyási központokról a kulcsfontosságú nagyvárosi területeken, beleértve Magyarország nagyvárosait.

A befolyási központok integrált evangelizációs munkát végeznek, lehetőséget biztosítva minden tagunknak, minden gyülekezetnek, hogy bekapcsolódjon a szolgálatba, felhasználva Istentől kapott ajándékát. 

A Misszió Budapestért kezdeményezés központi programjai

A következő programok lehetőséget biztosítanak a gyülekezeteknek, testvéreknek, hogy bekapcsolódjanak a következő programokba, kiegészítve a gyülekezet által szervezett helyi kezdeményezésekkel: 

Központi programok

gyereahogyvagybanner -, hogy megoldást találj az életedben lévő válságra!

Eszközt adunk a lelkészek és gyülekezeti tagok kezébe, amelynek segítségével egy válságszemináriumi sorozatot tarthatnak 12 témában, mint például: Kiégés; Párkapcsolat - házasság; Időgazdálkodás; Pénzkezelés; Munkanélküliség; egzisztenciális-, teljesítmény- és karrierkrízis; Betegség, halál és a gyász feldolgozása; Egészségmegőrzés a városban; Helytállás egy változó világban; Magány a nagyvárosban; Reménység egy reményvesztett világban.

gyereahogyvagybanner - és fedezd fel a párkapcsolatod legjobb oldalát!

A Gyűrű-kúra, Magyarország első tudományosan igazolt hatékonyságú párkapcsolati tréningje a legjobb segítség ehhez. Minden kapcsolatnak van egy rejtett, feltárásra váró változata. Hozd ki a tiédből a lehető legjobbat, amelyre mindig is vágytál! Ne érd be kevesebbel!

gyereahogyvagybanner - életmóddal az egészségért!

Lehetőséget biztosít a gyülekezeteknek egészség expokat szervezni közterületeken és nagy látogatottságú középületekben, melynek célja megjeleníteni Jézus segítő szeretetét és személyes kapcsolatokat szerezni érdeklődőkkel. Az ESZO szakmai anyagot készít a bevásárlóközpontok számára. A helyi lelkész felhatalmazást kap az Életmóddal az Egészségért Alapítványtól a tárgyalások lefolytatására. Az expok az Alapítvány neve alatt kerülnek megszervezésre.

gyereahogyvagybanner - és segíts, hogy segíthessünk!

Programunkban az ADRA szervezésében a segítségnyújtás és a segítség adásának (segítés) gondolata egyszerre megjelenik. Programokat szervezünk, ahol adományokat gyűjtünk, és ezt meghatározott keretek között (pl. általános iskolák bevonásával) gyermekétkeztetésre fordítjuk Budapest kerületeiben.

A gyülekezeti tagok, presbiterek, lelkipásztorok és minden egyházi alkalmazott, osztály, intézmény és egyházi egység (gyülekezet, egyházterület és unió) arra hivatott, hogy részt vegyen ebben a hatalmas munkában.

 

Ócsai Tamás

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista