2024. május 15. Szerda
Napnyugta: 20:15
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Jubileum Szombathelyen
Jubileum Szombathelyen PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal
3. oldal

Zsinórmértékük Isten Igéje

 

Az Adventista Egyház hite szerint a Megváltó visszatér a földre,hogy a rossznak véget vetve új világot hozzon létre.

 

Öt éves a vasi misszió
Ünnepi alkalomra gyűltek össze a közelmúltban Szombathelyen a Hetednapi Adventista Egyház Vas megyei hívei. Azt ünnepelték, hogy öt évvel ezelőtt, 2002. áprilisában alakult meg 14 taggal az egyház Vasi Missziója.

A hetednapi adventista keresztények a reformáció örököseinek vallják magukat, így hitük alapjának és zsinórmértékének Isten Igéjét tekintik. Az elnevezés az advent, azaz Krisztus-várás szóból ered. Az egyház legfőbb hite, hogy a Megváltó visszatér a földre, hogy a rossz irányba haladó emberiség történelmének véget vetve új világot hozzon létre.

Az 1800-as évek elején a világ számos pontján emberek tucatjai fordultak a bibliai jövendölések felé, és állapították meg, hogy az emberiség történelme fordulóponthoz érkezett. Ezek a mozgalmak Dániel és a Jelenések könyvére alapozva Jézus hamarosan bekövetkező második eljövetelét hirdették. A Krisztusvárók mozgalma 1863-ban alakult egyházzá, majd néhány évtized alatt világközösséggé vált. Magyarországon az első adventista csoportok a huszadik század első éveiben alakultak meg, azaz több mint száz éve jelen vannak a létező egyházak sorában - jóllehet elismertséget csak 1957-ben nyertek.

Az Istenbe és a megváltásba vetett bizalom lelki békét, nyugalmat és életörömet kölcsönöz az egyház tagjainak. Az adventista gyülekezetek hívei nemcsak a Szentírás minél tökéletesebb megismerését és megértését tekintik kötelességüknek. Közösségeiket családias szellemiség, egymásra figyelés jellemzi, és az egészség megőrzését is bibliai alapokon nyugvó erkölcsi kötelességnek tekintik.

Talán ebből is következik, hogy az adventista tanok megjelenésével sokan találkoznak, illetve szimpatizálnak azok közül is, aki egyébként más, vagy éppen egyik egyházhoz sem tartoznak. Első szervezett Vas megyei megjelenésükre is kézműves foglalkozások, főzőtanfolyamok, egészségvédő programok hívták fel az emberek figyelmét. A megyénkbe költözött lelkész házaspár nyolc vasi városban indított bibliaköröket. Az alakuló ülést követően jótékonysági hangversenyek, játszóházak, bibliatáborok, baráti kirándulások, evangelizációk során át gyarapodott az egyházzal szimpatizálók baráti köre. Az első keresztség - amely felnőtt korban történő bemerítkezést jelent - 2004 júniusában volt a megyében. Az ötödik évfordulóra a Vasi Misszió taglétszáma 28-ra emelkedett, ám a családtagokkal, érdeklődőkkel együtt ennél többen vesznek részt az alkalmakon.

Az ünnepség résztvevői
A jubileumi bibliaórára számos városból érkeztek barátok, hogy együtt ünnepeljenek vasi testvéreikkel.  Hogyan is zajlik egy ilyen közösség együttléte? Az emberek, fiatalok és öregek, férfiak és nők beszámolnak örömeikről, derűt sugárzó versekkel, dalokkal dicsőítik a szerető Istent. A foglalkozás gerince a lelkész által irányított beszélgetés arról, mit üzen a Biblia a ma emberének. A szentírási szövegek elemzésében, a próféciák magyarázatában a hívek is aktívan részt vesznek. A találkozó a „hagyományos" egyházi programokhoz szokott ember számára meglepő módon nélkülöz minden szertartásosságot, sokkal inkább a szeretet és az egymásnak való örömszerzés szándéka hatja át. Ezt erősíti az alkalmat záró szeretetvendégség is, melyen az egyháztagok maguk készítette egészséges ételekkel, és italokkal kínálják meg egymást, ahol receptek cseréjére és kötetlen beszélgetésre is bőséges alkalom nyílik.

Azok az emberek, akik az adventista egyházra rátaláltak, valamennyien azt vallják: boldogabb, kiegyensúlyozottabb lett az életük, amióta a gyülekezet közösségéhez tartoznak.

 

Tertyánszky Krisztina
(Újságíró - Vas Népe Megyei Napilap)


 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista