2024. május 22. Szerda
Napnyugta: 20:23
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Interaktív Életmód kiállítás az Éden Völgye Életmódközpontban!
Interaktív Életmód kiállítás az Éden Völgye Életmódközpontban! PDF Nyomtatás E-mail

interaktiv_eletmodkiallitas_-_eden_volgye_020 2014. január 31-én 17 órakor Újpesten, az Éden Völgye Életmódközpontban egy interaktív egészségügyi kiállítás nyílt meg Életmóddal az egészségért címmel. A kiállítás megnyitója alkalmából dr. Ősz-Farkas Ernő tartott előadást az életmódra való figyelés fontosságáról egészségünk érdekében.

A hosszú élet titkait keresve az elmúlt években kutatók járták be a világot, részben az Egyesült Államok Országos Öregedéskutató Intézetének (NIA) támogatásával. Olyan régiókat vizsgáltak, ahol kiemelkedően magas kort érnek meg az emberek. A demográfusok egyik csoportja Szardínia szigetén olyan hegyi falvakra bukkant, amelyekben meglepően sok száz éven felüli férfi él. Japánban, az Okinava-szigeteken a Föld legidősebb lakói közé számító embercsoportot vizsgálták a kutatók. A kaliforniai Loma Lindán egy hetednapi adventista gyülekezet tagjait tanulmányozták, akik a legismertebb idős amerikaiak közé tartoznak. Mindhárom helyen az átlagosnál nagyobb a száz éven fölüliek aránya, ritkák a fejlett világ más részein gyakori halálos betegségek, s a helyiek tovább élvezik erőben, egészségben az életet.

interaktiv_eletmodkiallitas_-_eden_volgye_53Az előadásban hallhattunk a hosszú élet titkairól az adventista életmódkutatás alapján, hallhattunk róla, hogy még felnőttkorban is, ha lassan is, de új életvitelt lehet kialakítani, mely csökkenti a betegségek kockázatát

A kiállítás célja, hogy a felnőttek és a gyerekek érdeklődését felkeltse az egészséges életmód iránt, inspirálva őket arra, hogy többet akarjanak megtanulni róla, —és arról, hogyan óvhatják meg egészségüket – egész életünk során.

A kiállítás a testi, a mentális és a lelki egészséget komplexen kezeli, hogy a látogatók minél több olyan lehetőséget láthassanak, amelyek hozzásegítik őket az egészséges életmód kialakításához. És ami legalább ennyire fontos, nem csak információt kaphatnak, hanem elgondolkodtató kérdésekkel szembesülnek, valamint egyes témákhoz kapcsolódóan gyakorlati elemeket is kipróbálhatnak. Játékos formában próbálhatjuk ki magunkat, hogy miként tudjuk felismerni a például a különböző lisztfajtákat, megismerve azok fontosságát.

interaktiv_eletmodkiallitas_-_eden_volgye_17A tudatos átgondolás és a személyes megtapasztalás elengedhetetlen ahhoz, hogy pozitív változások induljanak el a teljes testi, szellemi és lelki egészség elérése és megtartása érdekében. A kiállítás izgalmas és hasznos információt, látványos elemeket tartogat minden korosztály számára. A kiállítás nyolc állomáson keresztül (Táplálkozás, Testmozgás, Víz, Napfény, Mértékletesség, Levegő, Pihenés, Bizalom) mutatja be az egészséges életmód alapjait. Megvizsgálhatjuk, hogy mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében.

Az Életmóddal az egészségért interaktív kiállítási rész nyitvatartási ideje hétfőtől péntekig 14.00–18.00 óra.

Az egészséges életmódra nevelés, az egészséges életvitel igényének alakítása, a gyermekek testi fejlődésének elősegítése, az egészséges életmód – mint szokás kialakítása –, az óvodai-iskola nevelés egyik kiemelt területe.

interaktiv_eletmodkiallitas_-_eden_volgye_25A 21. században, és főleg Magyarországon nagy problémát jelent, hogy a fiatalok, a gyerekek nem mozognak eleget, illetve ezt az időt számítógép/internet előtt töltik. Ami persze önmagában nem lenne baj, de ez napi 4-5 órát is elvehet az életükből, ami már nem feltétlenül egészséges. A felnőttek a mókuskerékben és a nagy hajtásban szintén elfejtenek a kikapcsolódásra, mozgásra időt szánni. Ezen a jelenségen szeretnénk változtatni, felhívni az emberek figyelmét az INTERAKTÍV kiállítás keretei között. A mozgásszegény életmód nagymértékben hozzájárul az életminőség romlásához.

A mozgás közvetlenül hat az egészségre, de ez fordítva is igaz. Megfigyelheted, aki sokat mozog, kevesebbszer lesz beteg, fizikai és szellemi teljesítőképessége nagyobb, mint kevésbé edzett társának. Aki keveset mozog, annak szervezete hajlamosabb lesz az elhízásra, testtartása romlik, izomzata fokozatosan gyengül.

interaktiv_eletmodkiallitas_-_eden_volgye_461Testünk azonban nem lehet egészséges, ha az egyik kulcsfontosságú része: a lélek nincs megfelelő állapotban. Ha lelkünket problémák, gondok gyötrik, az egy ideig tűr, s mint amikor a mérleg egyik nyelve túlterhelődik, kibillen egyensúlyából, kileng az egyik irányba. Adott esetben pedig ez az irány határozottan rosszat jelent; és csupán a súly nehézségétől, tehát a problémák jellegéből és milyenségéből adódik, hogy mekkora is lesz ez a „kilengés”, vagy nevezzük inkább lelki egyensúly felborulásának.

Az interaktív kiállítás az emberek széles rétegéhez juttatja el az egészségmegőrzés és betegség megelőzés fontosságának üzenetét.

 

Csengei Károly

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista