2024. április 29. Hétfő
Napnyugta: 19:54
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Szabó László Newboldon
Szabó László Newboldon PDF Nyomtatás E-mail

Szabó László az Adventista Teológiai Főiskola docense áprilisban a Newboldi Főiskolán tartott előadást

 

- Kinek a meghívására érkeztél a Newboldi Egyetemre?

- A Newboldi Főiskola Bizottságának hivatalos meghívása alapján mentem ki Angliába tanítani. A missziológia tanszék kért fel, hogy a missziológiai tantárgyak egyikét tanítsam.

 


- Milyen tárgyat tanítottál?

- Témaköröm a kiscsoportos munka megszervezése a misszióban volt. Négy napon keresztül összevont órákat tartottunk, azt vizsgáltuk, hogy milyen lehetőség van ma a kiscsoportos misszióra a nyugati országokban szekuláris környezetben, és hogyan lehet kiscsoportokat alakítani nem adventistákkal; ezen túlmenően nagy figyelmet fordítottunk annak tanulmányozására, hogyan lehet egy érdeklődőt a Krisztus melletti döntésig elvezetni.

 

- Kik voltak a hallgatóid?

- A posztgraduális képzés keretein belül tanítottam azokat, akik az egyetemi diplomát a missziológia területén szeretnék megszerezni. Newbold nemzetközi iskola, nagyon sok országból jönnek oda hallgatók. Nem csoda, hogy az osztályban minden hallgató más országból érkezett. Ez rendkívül érdekessé és élvezetessé tette az órákat, mi magunk is multikulturális közösségként dolgoztunk együtt. Két dolog volt közös, ami összekötött bennünket: az angol nyelv, amit beszéltünk, és az adventista egyházhoz való tartozásunk. Érdekes, hogy ez a kettő elegendő ahhoz, hogy pár óra alatt jó baráti kapcsolatba kerüljünk egymással. A hallgatók a rendes tananyagon kívül délután plusz órákat kértek, hogy tanulmányozzuk a személyes bibliaóra adás módjait és lehetőségeit.

 

- Voltak-e olyanok, akik nem európai kultúrkörből érkeztek, és őket érinti-e ez a modern, illetve posztmodern gondolkodás?

- Volt pakisztáni hallgató az osztályban. Bár óriási különbségek vannak az országok között, a globalizáció hatása az egész világon érezhető. Vannak olyan erős átformáló tényezők, amelyek már szinte a világ minden táján érvényesülnek. Ilyen például a rádió és a televízió. Ezek hatása rányomja bélyegét a gondolkodásra, az időbeosztásra, az értékekre és a személyes kapcsolatokra egyaránt.

 

- Itthoni munkád során tudod-e hasznosítani az Angliában szerezett tapasztalatokat?

- Egyrészt nagy élmény számomra, hogy más kultúrákban élőkkel tapasztalatokat szerezhetek: sokat lehet egymástól tanulni. Másrészt a nyugati társadalomban fellelhető tendenciák megismerése segítséget ad ahhoz, hogy felkészülhessünk itt Magyarországon is a következő évek kihívásaira. A globalizáció minket is érint, s mi sem kelethez, hanem nyugathoz igazodunk. Ami ma ott található, az hamarosan érezteti hatását itt is.

Nagy öröm volt, számomra, hogy Newboldon tanuló vagy dolgozó lelkésztársaimmal, Fazekas Zsolt, Liebhardt László és Baji Zoltán testvérekkel találkozhattam. Hosszú idő után nagyszerű érzés volt egymással beszélgetni.

 

Isten áldása legyen szolgálatodon.

Fekete István

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista