2024. április 20. Szombat
Napnyugta: 19:41
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Csatárok a pályán
Csatárok a pályán PDF Nyomtatás E-mail

Nagyvárosi felkészülés – 3. szakasz

det_-_nagyvarosi_felkeszules_3dik_szakasz_img_0261Jézus adventista misszionárius lenne?

Ha Jézus ma személyesen itt járna, és Budapesten szólítaná meg az embereket, mit tenne? El merné-e mondani újra, hogy gyere, ahogy vagy (Mt 11:28); meg merné-e gyógyítani a 10 bélpoklost, tudva, hogy alig lesz mérhető a lélekmentő hatása, mert csak egy jön vissza; fontosnak tartaná-e  megetetni az ötezret, vagy attól félne, hogy csak a kenyér és a hal érdekli őket? Vagy semmi ilyet nem tenne, csak próféciaértelmezést tartana, aztán szó nélkül elmenne a betegek, éhesek, kapcsolati válságban küzdők mellett?

Újra és újra szembe kell néznünk ezekkel az ürügyekkel, amivel próbálunk kibújni az evangelizálás hosszú, kitartó, áldozatokat követelő, emberközpontú, személyes és költséges módszerének terhe alól – a „fénylenek, mint csillagok” (Fil 2:15) módozattól, hogy helyette néhány rövid, ám ütős, üstökösszerű becsapódással le is tudhassuk a missziót. Az adventista misszió nemcsak a megkülönböztető igazságok hirdetését jelenti, és nem ezzel kezdődik. A Hetednapi Adventista Egyház ezt így érti a Bibliából és a prófétai eligazításból:

„Csak Krisztus módszerével lehet igazán az emberekhez közel kerülni. A Megváltó az emberek közé vegyült, javukat akarta. Együttérzést tanúsított irántuk, megnyerte bizalmukat, azután így szólt hozzájuk: »Kövessetek engem!« Személyes szolgálattal kell közelébe férkőzni. Ha kevesebb időt fordítanánk a prédikálásra, és többet a személyes szolgálatra, nagyobb eredményt látnánk. A szegények terhein könnyíteni, a betegeket gondozni, a szomorkodókat és gyászolókat tanácsolni kell… ez a munka nem lesz, nem lehet gyümölcstelen” (Ellen G. White: A nagy Orvos lábnyomán. 91-92. old.).

Ezekkel az igei gondolatokkal indult a nap Bihari Csaba, DET tikár közvetítésében.

A harmadik lépés

A nagyvárosi evangelizációra való felkészülés harmadik képzési alkalmára került sor 2014. április 13-án Budapesten, a józsefvárosi gyülekezeti teremben. Ebben a modulban a Gyűrű-kúra és a szociális program gyakorlati ismertetésére került sor. Budapestről 10 gyülekezet képviseltette magát, de a vidéki gyülekezetekből is voltak, akik a jövő évben indítják a nagyvárosi programot.

Párok a Lurdy Házban

A házasság érték, amit őrizni kell. A Gyűrű-kúra a nagyvárosi misszió egyik pillére, ami a párokat szólítja meg. A program sikerét és szakmai megalapozottságát olyan nagy nevek méltatták, mint dr. Bagdi Emőke, dr. Ranschburg Jenő, sőt már külföldi szakemberek is. Milyen lehetőséget nyit ez a program a budapesti gyülekezeteknek? Szeptember 22-től 10 központi alkalmat szervez a Családi Osztály dr. Mihalec Gábor vezetésével, a Lurdy Házban (200 fős konferenciai terem). Vannak ismerőseink, barátaink, akik nem érdeklődnek még bibliai témák iránt. Itt van egy lehetőség, amikor elmélyíthetjük velük a kapcsolatot, mert egy értékes ajándékkal lephetjük meg őket. Minden adventista házaspár meghívhat és elhozhat egy másik házaspárt a rendezvényre, és velük egy asztalnál vehetnek részt az alkalmon.

A sorozat után a helyi gyülekezet folytatja tovább a Gyűrű-kúra klubot. Akiket elvitt a központi rendezvényre, azokat hívja meg a folytatásra. Túlélőcsomag Pároknak címmel készített a Családi Osztály egy szemináriumi anyagot, amit Mihalec Gábor bemutatott a képzésen. Imacsoport indul a program előtt, alatt, a felkészülés elkezdődött.

3.50 terv

det_-_nagyvarosi_felkeszules_3dik_szakasz_img_0268Zohán Tünde ADRA-vezető a másik pillérét mutatta be a nagyvárosi evangelizációnak. A híradások középpontjában nem a mélyszegénység áll, mert ezzel foglalkozik a szociális háló. A középosztály bajba került családjai nem tudják, hol keressenek segítséget, vagy szégyellik bevallani, hogy válságban vannak. Tavaly még a tengernél nyaraltak, az idén nem tudják kifizetni a gyerek iskolai étkeztetését. Devizahitel, elveszített állás, munkaképesség megváltozása, váratlan válás… és ki tudja, milyen okok vezettek ide. Ők állnak a nagyvárosi misszió szociális programjának középpontjában. „Segíts, hogy segíthessünk!” felhívással keresni fogjuk a támogatókat. A helyi gyülekezet kiválaszt egy közeli iskolát, amit támogatni fog. Az ADRA köti meg a szerződést, és rajtuk keresztül juttatják el a pénzt a rászoruló gyerekeknek. Egy gyerek egy napi iskolai étkeztetése átlagosan 350 Ft-ba kerül. Ez a legkisebb összeg, amivel támogathatunk gyerekeket. Az összegyűjtött összeg függvényében 1-5-10-50… gyerek étkeztetését fogja a helyi gyülekezet támogatni egy fél éven át. Ez lesz a program első szakasza. Azután folytatódik, ameddig van rászoruló, és ameddig van segítő szándék. Az ADRA mindennap 3.50-kor (15.50) imára szólítja azokat, akik szívükön viselik ezt a programot.

det_-_nagyvarosi_felkeszules_3dik_szakasz_img_0275A felkészülésnek ebben a szakaszában már a megfogható konkrétumokról volt szó: időpontok, szervezési tennivalók, puzzle adománygyűjtő mágnestábla és hordozható adományurna (amit minden jelenlévő gyülekezet képviselője átvehetett).

Le a pályára!

Az egyik előadó ezzel a képpel összegezte, ami előttünk áll: „Minden focicsapatban jól jönne az az ember, aki kiváló csatár, de hátvédnek vagy kapusnak is tökéletes, sosem hagy ki egyetlen helyzetet sem, és semmilyen szabálytalanságot nem követ el. Az egyetlen gond az, hogy nehéz rávenni, hogy letegye a szotyit és lejöjjön a lelátóról a pályára” (Mai ige, 2014).

A nap végén jelentjük: a csatárok elindultak…!

 

Dr. Ősz-Farkas Ernő
DET elnök

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista