2024. április 27. Szombat
Napnyugta: 19:51
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Szolgálat és küldetés arrow Egészségügyi szolgálat arrow Életmód cikkek arrow A szeretet nyelvei
A szeretet nyelvei PDF Nyomtatás E-mail
Önök milyen nyelvet használnak, amikor megpróbálják kifejezni, hogy mit is éreznek egymás iránt? Ez a kérdés nem azt feltételezi, hogy önöknek nem a magyar volna az anyanyelvük. Sokkal inkább arról van szó, hogy a szeretetünk kifejezésében sokszor nem ugyanazt a nyelvet használjuk, és ebből számos félreértés adódhat egy házasságban.

Gary Chapman, pszichológus, antropológus és házassági tanácsadó fogalmazta meg, hogy neveltetésünk, környezeti hatásaink és személyes hajlamaink révén mindannyian „ráálltunk" egy bizonyos nyelvre, és ezen a nyelven vagyunk képesek felfogni, hogy szeretnek bennünket. Szerinte öt ilyen szeretet-nyelv létezik:

 

1. Elismerő szavak

Akinek az elismerő szavak képezik a szeretet-nyelvét, az a kedves megjegyzésekből, a dicséretből, a bátorításból, az elismerésből tudja kiolvasni partnere iránta táplált érzelmeit. Ezek a szóbeli megerősítések nagyon sokfélék lehetnek: „Olyan örömmel nézek ki a kertbe, amióta levágtad a füvet." „Te készíted a legfinomabb töltött káposztát az egész földkerekségen." Ha partnerünk ezen a nyelven beszél, akkor érdemes készítenünk egy listát, hogy mi mindent szeretünk benne. Melyek azok a tulajdonságai, amelyek különösen fontosak számunkra, és mivel vívja ki újra és újra a tiszteletünket, csodálatunkat. Ha készen vagyunk a listával, akkor már csak alkalom és megfogalmazás kérdése, hogy ezeket az elismeréseket meg is osszuk vele. Egy ilyen lista például a következő pontokat tartalmazhatja: „Észreveszi rajtam, amikor fáradt vagyok, és olyankor elviszi a gyerekeket biciklizni, hogy tudjak egy kicsit pihenni." „Bármenyi feladata is van, mindig talál időt arra, hogy megkérdezze tőlem, mi történt velem a nap folyamán." „Minden héten lemossa a kocsit." „Pontosan észben tartja a határidőket, a kötelezettségeinket, a befizetendő számlákat."

 

2. Együtt töltött idő 

Az együtt töltött idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Az osztatlan figyelem pedig többek között abban jut kifejezésre, hogy egymás szemébe nézünk. Az együtt töltött idő a fizikai együttléten túl azt az érzetet adja a házastársunknak, hogy csak rá figyelünk és ő a legfontosabb a számunkra. Megtörténhet ez egy jó beszélgetésben, egy közös sétában, egy kirándulásban, egy éttermi vacsora alkalmával, vagy bármilyen más közös tevékenységben, amelyhez mindkettőnknek van kedve, és amit mindketten azért teszünk, hogy kifejezzük vele a másik iránti szeretetünket.

E szeretet-nyelv gyakorlására jó alkalmat adhat, ha egy meghatározott időpontban minden nap leülünk és elmesélünk egymásnak három dolgot, ami aznap történt velünk. A meghatározott időpont segít, hogy a szerelmünkre való odafigyelés szerves része legyen a napunknak. Néhány hét gyakorlás után azt fogjuk érezni, hogy ezek a percek jelentik a nap legszebb pillanatait.

 

3. Ajándékozás

Akinek párja az ajándékozás szeretet-nyelvét beszéli, az igen könnyű helyzetben van. Csak meg kell találnia azt az apró figyelmességet, amivel ma is azt érezteti vele: „Gondoltam rád, fontos vagy nekem." Egyik szeretet-nyelvet sem lehet könnyebben megtanulni, mint ezt. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni. Az ajándék értékét nem a pénzösszeg határozza meg, amelyet fizettünk érte, hanem azok az érzelmek, amelyek hozzá kötődnek. Hasonlóan a házastársunknak adott ajándékok értékét is az határozza meg, hogy mi jut majd az eszébe, ha ránéz. Ezért a boltban vásárolt csokor, a könyv vagy a nyakkendő mellett ajándék lehet néhány szál vadvirág is, amit az út mentén szedtünk, egy pár soros versike, amit a munkahelyen unalmas perceinkben leírtunk, vagy egy aprócska finomság...

 

4. Szívességek

Aki a szívességek szeretet-nyelvét érti, annak nem elegendő beszélni a szeretetünkről, nem elég ajándékokkal elhalmozni, ő az érte végzett tettekből olvassa ki, hogy párja mit is érez iránta. Szívesség nagyon sok minden lehet. Tisztába tehetjük a gyermeket, felporszívózhatjuk a lakást, lemoshatjuk a kocsi szélvédőjét, a lényeg az, hogy olyan tevékenységet tegyünk a másikért, amelyet ha nagyon akarnánk, meg is úszhatnánk. Ha kedvesünk a szívességek szeretet-nyelvét beszéli, akkor éppen ebből fogja látni, hogy mit érzünk iránta. Kibújhatnánk a feladat alól, mégis örömmel felvállaljuk, mert szeretjük őt.

 

5. Testi érintés

Testi érintés sok minden lehet két házastárs között. Lehet kézfogás, simogatás, ölelés, csók, szexuális együttlét. Akik számára a fizikai érintés a legkifejezőbb szeretet-nyelv, azok ennek hiányában nem biztosak társuk szeretetében. Az ilyen emberek számára nagyon fontos, hogy társuk nap közben többször megérintse, megpuszilja, vagy magához szorítsa őket. Ha sétálnak, akkor szereti fogni a kezét, amikor lefeküdnek aludni, akkor szeretne szorosan hozzá bújni.

 

Elbeszélünk egymás mellett?

A szeretet-nyelvek terén nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy házastársuk iránti érzelmeiket azon a nyelven próbálják kifejezésre juttatni, amelyen maguk is veszik a szeretet jeleit. Így előfordul, hogy egy elismerő szavakból értő férj elhalmozza a feleségét szebbnél szebb bókokkal, holott neki inkább arra volna szüksége, hogy a férje időt szánjon rá. Sok házastárs így évekig elbeszél a másik füle mellett, mert nem ismeri, hogy partnere milyen szeretet-nyelvet beszél. Hogy ez az ön kapcsolatában ne történjen meg, végezze el párjával az alábbi gyakorlatot:

 

Gyakorlat:

1. Fejezze be a következő mondatot: „Akkor érzem a legjobban, hogy szeretsz, amikor..."

Azok a dolgok, amelyeket felsorol, rávilágítanak arra a nyelvre, amelyen ön veszi partnere szeretet-üzeneteit. Ily módon tudatosulhat önben, hogy milyen nyelvet beszél.

2. Beszéljék meg, hogy a következő héten egymás szeretet-nyelvéhez igazodva milyen módokon fogják kifejezésre juttatni egymásnak az érzelmeiket.

Mihalec Gábor

 

Irodalom:

Gary Chapman, Egymásra hangolva, Budapest: Harmat, 2003.
 
< Előző   Következő >

 
 
 
Egészségügyi szolgálat
Egészségügyi Szolgálatok Osztálya
Életmód cikkek
Túratábor
Letölthető anyagok
Joomla Toplista