2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Alkotások boldogsághormonnal
Alkotások boldogsághormonnal PDF Nyomtatás E-mail

4005_0Tizennegyedik alkalommal mutatkoztak be a középiskolás tehetségek a Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Találkozók programsorozat keretében március 11-én a Kondor Béla Közösségi Házban.

„Pályázatunkra a fővároson túl az ország különböző pontjairól érkeztek pályaművek, ezért már a második évtől országos hatókörűvé terjesztettük a felhívásunkat – mondta Császár Bíró Lilla, az intézmény igazgatója a megnyitón. – A beérkezett alkotások közül ebben az évben is szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat és a kiállításra érdemes alkotásokat.”

A verseny meghirdetésében, a tájékoztatásban, a versenyfelhívás megfogalmazásában, a zsűrizésben, az értékelésben a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet nyújtott szakmai segítséget.

4006_0A versenyzőket Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester köszöntötte, aki elmondta, hogy a képzőművészeti kategóriában 33 intézményből 215 diák 358 alkotása, az iparművészetiben pedig 15 iskolából 80 fiatal 119 pályamunkája érkezett be.

Varga Ferenc, a Mérei intézet pedagógiai szakértője, médiaművész, a zsűri elnöke szerint a pályamunkák azt tükrözik, hogy a diákok számára az idén fontosabb volt az emberábrázolás, mint a korábbi években.

„A fiatalok keresik a helyüket a világban, s mostanában kevésbé foglalkoztatják őket a társadalmi problémák. Az idei pályázatra beadott alkotások témái sokkal egységesebb képet mutatnak, mint a régebbiek” – mondta.

A művészeti képzésben a tanárnak van a legfontosabb szerepe. Nemcsak azért, mert mintát mutat a diákoknak, hanem azért is, mert neki van személyes kapcsolata velük.

4007_0„Freund Tamás agykutató írta az egyik publikációjában, hogy mérhető a művészet boldogságképző szerepe – fogalmazott a pedagógiai szakértő. – Az agykutató azt ajánlja, hogy minden fiatal alkosson valamit, mert olyankor felszabadul, önbizalmat szerez, boldogsághormont termel… A művészeti nevelés elősegíti a gyerekek érzelmi gazdagodását.”


A zsűri Szigeti Máténak, a Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Műszaki Szakközépiskola 11. évfolyamos diákjának az alkotásait értékelte fődíjjal. A diák elmondta, hogy a műveit nem konkrétan a pályázatra készítette, hanem csak úgy, amikor jött az ihlete.

„Emberközpontúnak tartom magamat, ezért esett a választásom a portréra. A pályázatra olyan munkákat akartam beadni, amelyek egy megragadott pillanatról szólnak – mesélte. – Az egyik képemen az emberi lelket, az emberi kettősséget és nem feltétlenül magát az embert akartam ábrázolni. A másik portrém a félelemről szól. A tanárom, Opánszki Tamás festőművész nagyon jó pedagógus. Nem befolyásol minket a témaválasztásban, de amikor már tudjuk, hogy mit szeretnénk, akkor tanácsokkal segít minket.
”

 

Fülep Erzsébet

Forrás: www.bp18.hu

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista