2024. április 19. Péntek
Napnyugta: 19:40
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow A posztmodern világ és az evangélium
A posztmodern világ és az evangélium PDF Nyomtatás E-mail

lifeconnect.info/hu/

„Kezdd ott, ahol vagy!
Használd azt, amid van!
Tedd, amit tudsz!”

/Arthur Asche/

lifeconnect_-_kep-1Felgyorsult világunkban mindennapjaink részévé vált az internethasználat. Az emberek többsége naponta igénybe veszi a számítógép és az internet adta lehetőségeket, akár a munkavégzés, akár az ismeretszerzés, akár a szórakozás, kikapcsolódás céljából. Azonban felvetődik a kérdés: azt az időt, amit az internet előtt töltünk, mennyire használjuk fel keresztényként az evangélium terjesztésére, a misszió előmozdítására?

Világunk állandóan alakul, és egyre nehezebb lépést tartani az időbeli és kulturális változásokkal. Mivel az emberek is részesei ennek a változásnak, szeretnék megérteni ezeket a folyamatokat, s ezáltal fejlődni, új ismereteket szerezni. Ahhoz, hogy ebben a megváltozott, posztmodern világban is be tudjuk mutatni nekik Jézus Krisztus kegyelmét, nekünk is nyitottnak kell lennünk evangelizációs módszereink modernizálására.

lifeconnect_-_kep-2Isten minden időben felhasználta a technika fejlődését ahhoz, hogy örömüzenetét valamennyi gyermekéhez eljuttathassa. Meggyőződésünk, hogy az Úr – a könyvnyomtatáshoz, a rádióhoz vagy a TV-hez hasonlóan – az internetet is felhasználja annak érdekében, hogy emberek szívéhez elérjen evangéliumával.

A modern misszió  – A Hetednapi Adventista Egyház létrehozott egy internetes evangelizációs oldalt, a Lifeconnectet (LC), melynek célja, hogy megszólítsa az embereket széles e világon, és ezáltal létrehozzon egy online közösséget. A most már magyar nyelven is elérhető www.lifeconnect.info/hu/ internetes oldalon több mint 36 témában folytathatunk beszélgetéseket egymással (blog), képeket, videókat, idézeteket oszthatunk meg embertársainkkal, akikkel közelebbi kapcsolatba is kerülhetünk, ha reagálunk egymás bejegyzéseire.

lifeconnect_-_kep-3Azáltal, hogy az LC oldalán megosztott dokumentumokat más közösségi fórumokon is meg lehet tekinteni, el lehet olvasni, az LC lehetőséget ad arra, hogy az emberek saját közösségi profiljukat felhasználva („lájkolás”, megosztás), másokat is az LC oldalára hívjanak. Az LC nem titkolt célja az, hogy az érdeklődőket gondolkodásra, beszélgetésre indítsa úgy, hogy a résztvevők mindeközben megfeledkezzenek a közöttük lévő távolságról, faji, vallási, kulturális vagy világnézeti különbségekről. Ezen a közösségi oldalon országhatárokra tekintet nélkül, az általunk értett nyelven, közösen felkutathatjuk és megismerhetjük az élet értékeit, kipróbálhatjuk a Biblia gyakorlati alkalmazhatóságát, tanulmányozhatjuk az Igét, és megoszthatjuk egymással tapasztalatainkat.

Az LC az evangelizáció új formája, amely a Jézus által is alkalmazott módszeren alapul – elvegyülni az emberek között, együtt érezni velük, válaszolni az igényeikre, végül az Úr követésére hívni őket. Jézus sokat beszélgetett az emberekkel, megismerte őket, elnyerte bizalmukat és barátságukat, s mindeközben megosztotta velük azt az üzenetet, mely minden kérdésükre választ adott.

A mai embereknek csupán 26%-a beszélget a szomszédjával. Ezen a szomorú statisztikán segíthetnek a közösségi hálózatok, melyek nagymértékben elősegítik a régi kapcsolatok ápolását, és újabb barátságok megkötését. Ezek a fórumok összekötik az embereket, hiszen az egész világgal véleményt és nézeteket cserélhetnek. Továbbá az LC egy lépés, mely közelebb vezeti az embereket az egyházunkkal való kapcsolat megteremtéséhez, különösen azok vonatkozásában, akik eddig kifejezetten elzárkóztak attól, hogy Istenről beszélgessünk velük, vagy attól, hogy belépjenek valamelyik gyülekezetünkbe.


Az eredményesség négy feltétele  – Azt, hogy az interneten végzett szolgálatunk eredményes legyen, négy egyszerű lépésben érhetjük el:

1.     megszólítani az érdeklődőket

A közösségi hálók sajátossága, hogy az érdeklődők újabb és újabb személyeket vonzanak a kedvelt oldalakra. Ha barátaink, ismerőseink figyelmébe ajánljuk az oldalt, rövidesen az ő barátaik is csatlakozni fognak hozzánk.

2.     minőségi tartalmat szolgáltatni

Rendkívül fontos, hogy az oldalon megjelenített minőségi tartalom több legyen, mint amit e világ adhat az embereknek, vigye közelebb az olvasókat Istenhez.

3.     hitelesség

Mindent elronthat a barátaink szemében, ha szép szavaink üres frázisok maradnak, s nem párosulnak meggyőző, hiteles élettel. Mindig figyeljünk oda az interneten közzétett megnyilvánulásainkra!

4.     kapcsolattartás

Nem elég megnyerni az érdeklődést, fenn is kell tartani. Ápoljuk a kapcsolatot a résztvevőkkel, hiszen így alakulhat csak ki igazi közösség.

Az országos evangelizáció  – Ez év októberében a LifeConnenct szervezői egy különleges programra hívják az érdeklődőket. Október első és második hétvégéjén péntek, szombat és vasárnap esténként 20 órakor egy hatrészes sorozat alkalmai kerülnek megrendezésre, melynek keretében egy, a szervezők által kijelölt helyszínen 80-100 ember vehet részt az interaktív beszélgetéseken. Hozzájuk csatlakozva megannyi más helyszínen a web-oldalon történő internetes élő közvetítésen keresztül bárki nyomon követheti az alkalmakat. Az otthonokban, gyülekezetekben egyénileg megszervezett összejöveteleken családtagjainkkal, meghívott barátainkkal, ismerőseinkkel meghallgathatjuk a Miroslav Pujic (a TED médiáért felelős osztályának vezetője) által tartott előadásokat, valamint mi is megvitathatjuk az előadás, illetve a tematikába illeszkedő kisfilmek kapcsán felvetődő kérdéseinket, gondolatainkat. A sorozat egyes alkalmain az alábbi kérdésekre keressük majd a választ:

1. Isten végzi a dolgát? (A bizalomról); 2. Hogy kerülhetjük el a korrupciót? (Az emberi vágyakról); 3. Az élet: túlélés, vagy van célja? (A célokról); 4. Megbocsássak annak, aki bántott? (A megbocsátásról); 5. A legnagyobb szociális szükséglet (A szeretetről); 6. A világvége. Most komolyan! (A reményről);

Az este folyamán az előadáson kívül riportokat, tapasztalatokat és zenei szolgálatokat hallgathatunk meg, melyek között az előadás témájáról beszélgethetünk társainkkal.

Mindenkit arra biztatunk, hogy csatlakozzon ehhez a misszióhoz! Kérjük a gyülekezetek vezetőit, hogy nyújtsanak segítséget a szervezésben, illetve azoknak, akik otthonaikban nem tudnák megvalósítani az összejöveteleket!

Jézus azt mondja: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés” (Mt 9:37). Ezzel a modern missziós eszközzel emberek millióit szólíthatjuk meg. Soha nem volt még ilyen lehetőség a kezünkben. Használjuk hát jóra, s jól az internetet!

 

Kormosné Dr. Döbrei Zsuzsanna

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista